Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokkoskirjailija purjehti viisi vuotta maailman meriä ja selvisi miekkavalaiden hyökkäyksestä

"Luontoa ei pitäisi inhimillistää, mutta nokkosen kohdalla teen sen", sanoo Katariina Vuori

Ihmiset
 
Mika Ranta HS
Katariina Vuori valokuvasi Nokkonen-kirjansa kuvat viime kesän aikana samalla, kun hän kirjoitti teosta ja kehitteli reseptejä.
Katariina Vuori valokuvasi Nokkonen-kirjansa kuvat viime kesän aikana samalla, kun hän kirjoitti teosta ja kehitteli reseptejä. Kuva: Mika Ranta HS

Katariina Vuori on 11,5 metriä pitkässä purjeveneessä miesystävänsä kanssa. He purjehtivat kaukana avomerellä vuosituhannen alussa, kun miekkavalaat hyökkäävät veneen kimppuun.

"Ne ehkä luulivat, että se vene on kuollut valas. Ne tekevät sellaista joskus. Tarkistavat, olisiko siinä jotakin syötävää", Vuori sanoo.

Kolme nopeaa

Katariina Vuoren nokkosreseptisuosikit

1. Nokkonen ja valkoinen parsa

"Laitan ne samaan pakettiin ja grillaan. Niissä on jotenkin samoja makuja, jotka sopivat yhteen. En ole vihreän parsan ystävä."

2. Nokkonen ja tumma suklaa

"Nokkonen maistuu vähän kylmältä maitokahvilta. Siinä ei ole sellaista kasvimaista makua, vaan maku on hyvin hento. Suklaan kanssa se sopii tosi hyvin yhteen. Voi esimerkiksi sulattaa suklaata ja sinne nokkosta sekaan."

3. Pirtelö

"Minulla on tapana laittaa pirtelöön vähän kaikkea – ja nokkosta. Pirtelöön nokkosen voi laittaa raakanakin. Ja nokkosen siemeniä voi myös ripotella mihin ruokaan tahansa."

Kaksikko selviää hyökkäyksestä mutta pelkää, että paattiin on tullut vaurioita. Seuraavassa myrskyssä – näitä on joka ilta noin yhdeltätoista – se voi hajota.

He ottavat radioyhteyden Etelä-Afrikan rannikkovartiostoon. Sieltä kerrotaan, että lähin alus on rahtilaiva, joka on tuhannen merimailin päässä. Ne eivät teitä sieltä hae, jos uppoatte. Laittakaa pelastusvene valmiiksi, ja good luck.

Vuori on aina halunnut olla ulkomailla.

"Sanoin 4-vuotiaana vanhemmilleni, että kun olen iso, muutan ulkomaille."

Hän lähti Suomesta heti valmistuttuaan fysioterapeutiksi Oulun terveydenhuolto-oppilaitoksesta vuonna 1994. Siitä alkoivat reissut ja jatkuivat kymmenen vuotta.

Vuori oli ensin töissä Kanariansaarilla fysioterapeuttina. Sitten hän meni Lähi-itään Arabiemiraatteihin töihin Kuninkaalliseen valtion sairaalaan. Sieltä hän siirtyi Dubaihin amerikkalaiseen sairaalaan, mutta näiden keikkojen välissä oli kuukausi vapaata.

"Silloin päätin lähteä taas reissuun. Olin matkatoimistossa, jossa oli hienoja kuvia Filippiineiltä. Sanoin virkailijalle, että pistä matkalippu sinne."

Filippiineillä Vuori tapasi australialaisen Nickin ja rakastui. Miehellä oli purjevene. Vuori vietti loman miehen kanssa ja palasi Dubaihin vain irtisanoutuakseen töistä. Piti päästä merille.

Kaksikko vietti viisi vuotta veneessä ja reissasi ympäri maailmaa. Mukaan veneeseen tarttui myös kissa.

"En ole kissaihmisiä, mutta eräässä satamassa Singaporessa meillä oli rottaongelma, joten otimme kissan. Se oli inhottava kissa! Naukui ja halusi ruokaa koko ajan. Se ei yhtään viihtynyt merellä, mutta kalastamisesta se tykkäsi."

Kissa saavutti kuitenkin pian paikkansa pidettynä miehistön jäsenenä. Etelä-Afrikassa se valittiin Mossel Bayn purjehduskerhon kunniajäseneksi. Se sai myös virallisen kipparin kortin.

Kissan kohtaloksi koitui aids – ihan oikeasti.

"Aluksi järkytyin ja mietin, että miten vähän sitä tuntee miestä, jonka kanssa on asunut veneessä monta vuotta. Mutta se olikin eläinlääkärin mukaan FIV, kissojen HIV. Ehkä se oli saanut sen Afrikan satamista."

Siis tartunta kissalta kissalle. Kissaa ei jätetty satamaan edes viimeisellä matkalla. Sen se teki pienessä tuhkauurnassa.

Seilatessaan Vuori oli alkanut kiinnostua arkeologiasta. Viiden vuoden veneilyn jälkeen kaksikko teki eropäätöksen: Vuori lähtisi Suomeen opiskelemaan ja Nick palaisi Australiaan.

Siitä alkoi kaikkiaan kolme ja puoli kuukautta kestänyt purjehdus Kanariansaarilta Australiaan. Siis se reissu, jonka aikana miekkavalaat hyökkäsivät heidän veneensä kimppuun.

Eikä se vene lopulta hajonnut, vaikka miekkavalaat sitä vähän tökkivätkin.

"Se oli ihanaa! Sai olla rauhassa. En ole koskaan kaivannut ympärilleni mitään sosiaalista piiriä", Vuori sanoo.

Australiasta Vuori lensi Suomeen, jossa hän opiskeli, rakastui taas ja sai lapsia.

Nyt hän asuu Oulussa ja viettää kirjailijan ja valokuvaajan elämää lastensa kanssa. Paikallaan olo ei ole alkanut ahdistaa entistä seikkailijaa.

"Nyt mieli sitten lentää kirjoissa ja ideoissa."

Vastikään Vuorelta ilmestyi kirja Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista (Atena), joka on jo hänen kuudes teoksensa.

Vuori on ollut kiinnostunut kasveista ja villiyrteistä siitä asti, kun hän oli pieni partiotyttö. Nokkosesta hän innostui toden teolla vuosi sitten keväällä.

Aluksi nokkosesta piti syntyä tietokirja, ja reseptit olivat tavallaan vain sivutuote.

"Innostuin kuitenkin niistä resepteistä ja söin ähkyyn asti nokkosia. Nokkosessa on niin mieto maku, että sitä voi laittaa melkein mihin vaan."

Vuori on sitä mieltä, että luontoa ei pitäisi inhimillistää, mutta nokkosen kohdalla hän tekee poikkeuksen.

"Nokkonen on sellainen suoraselkäinen, vähän vanhempi ihminen, joka on rehellinen. Sillä on piikit, jotka se kyllä näyttää ulospäin. Se ei edes yritä miellyttää ketään, vaan pärjää hyvin itsekseen. Se on reilu – ja tosi kaunis!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit