Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pilapiirtäjä ja taidemaalari Olavi Hurmerinta oli viivan mestari

Olavi Hurmerinta 1928–2015

Ihmiset
 
Arja Mattila
HS
Olavi Hurmerinta oli Uuden Suomen poliittinen pilapiirtäjä 25 vuotta.
Olavi Hurmerinta oli Uuden Suomen poliittinen pilapiirtäjä 25 vuotta. Kuva: HS

Taidemaalari ja pilapiirtäjä, professori Eino Olavi Hurmerinta kuoli kotonaan Helsingissä 24. toukokuuta 2015. Hän oli 87-vuotias, syntynyt Koski Tl:ssä 27. helmikuuta 1928.

Olavi Hurmerinta oli lahjakas piirtäjä jo lapsena. Uran valinta ei ollut vaikeaa. Hän aloitti taideopinnot 17-vuotiaana Turun piirustuskoulussa 1945 ja jatkoi sen suoritettuaan opintojaan Helsingissä Suomen Taideakatemiassa vuosina 1946–49.

Hurmerinta teki runsaasti opintomatkoja ympäri maailmaa, erityisesti Pariisiin, jossa hän myös opiskeli Académie de la Grande Chaumiérissä. Samassa koulussa ovat Suomesta opiskelleet muun muassa Tove Jansson ja Eero Nelimarkka.

Erityisesti koulussa harjoiteltiin croquis-piirustusta alastonmallien kanssa ja muotokuvamaalausta, jossa Hurmerinta tulikin taitavaksi persoonallisuuksien tulkiksi.

Hurmerinnan tyyliasteikko oli laaja. Vaikka suuri yleisö saattaa tuntea Ollin, OH:n tai Eino-Ollin signeeraukset lähinnä humoristisista piirroskuvista, Hurmerinta oli myös monipuolinen maalari.

Hän maalasi luonnonmukaisia maisemia ja kukkatauluja. Hän kokeili myös naivistisia kuvia, joissa hänen hersyvä huumorinsa sai vapaasti kukkia. Abstrakteissa töissä viivan mestari rakenteli uusia ulottuvuuksia.

Hurmerinta aloitti kuvittajana jo 12-vuotiaana, jolloin hänen ensimmäiset työnsä, joulukortit, ilmestyivät Joka Poika -lehdessä. Ylioppilaslehden kuvittajana hän aloitti vuonna 1948. Kaksi vuotta myöhemmin Ensio Rislakki palkkasi hänet kuvittajaksi Uuden Suomen viikkoliitteeseen. Sieltä hänet löydettiin Uuden Suomen poliittiseksi pilapiirtäjäksi. Siinä työssä hän viihtyi 25 vuotta. Vastaavaan työhön oli Helsingin Sanomiin palkattu samana vuonna Kari Suomalainen.

Moni muistaa Eino-Ollin piirustukset Avun ja Katso-lehden sivuilta. Hurmerinta saattoi tehdä samaan aikaan töitä 24:lle eri lehdelle. Ohessa syntyivät omat piirroskirjat ja kirjojen kuvitukset esimerkiksi Erkki-Mikaelin ja Simo Penttilän kirjoihin.

Hurmerinnan töitä on nähty kymmenissä Suomessa ja ympäri maailmaa pidetyissä näyttelyissä. Hyvin tärkeänä hän piti osallistumisiaan humorististen pilakuvien piirtäjien näyttelyihin. Varsinkin 1960–70-luvuilla hänen töitään oli näytteillä lähes joka vuosi yhteisnäyttelyissä Japanissa ja Havannassa asti.

Suomalainen Sanomalehtimiesliitto palkitsi Hurmerinnan Olli-palkinnolla arvokkaasta journalistisesta työstä. Perusteluina olivat ajankohtaiset, iskevät ja leppoisan hauskat työt. Hurmerinta ei viljellyt ilkeilyjä tai katsonut maailmaa sarkastisesti. Hän oli humoristi. Professorin arvonimen hän sai 2003.

Hurmerinta antoi arvokkaan työpanoksensa myös erilaisten taidejärjestöjen, -liittojen ja -toimikuntien jäsenenä. Hänen töitään on ostettu muun muassa Ateneumin, Väinö Aaltosen museon, Suomen valtion ja Helsingin kaupungin kokoelmiin.

Hurmerinta oli kiltti ihminen, joka teki mitä lupasi ja sovittuna aikana. Olavi Hurmerinta löysi elämästä, sen harmainakin hetkinä, auringon valon ja lämmön ja säteili sitä ympäristöönsä.

Arja Mattila
Kirjoittaja on
Eino Olavi Hurmerinnan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?