Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karismaattinen päihdetyön kehittäjä

Ahti Vuorinen 1938–2015

Ihmiset
 
Ari Saarto
Ahti Vuorinen
Ahti Vuorinen

Sosiaalineuvos Ahti Vuorinen kuoli 5. maaliskuuta Vantaalla. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 31. tammikuuta 1938 Laihialla.

Vuorisen elämäntyö oli ammatillisten ja kokemustyöntekijöiden yhteistyön kehittäminen. Vuorinen korosti, että päihderiippuvuudesta toipuminen on pitkä muutosprosessi, joka tarvitsee tuekseen sekä ammattiapua että vertaistukea.

Hänen mielestään A-klinikoiden henkilöstöön tuli kuulua myös oman päihdeongelmansa selvittäneitä työntekijöitä. Vuorisen omakin elämä oli näiden asiantuntijuuksien yhdistelmä.

Vuorinen aktivoi asiakasyhdistystoimintaa ja koulutti kokemusasiantuntijoita. Hänelle oli tärkeää, että asiakkaat tekevät asioita itse, eikä niitä tehdä heidän puolestaan.

Vuorinen työskenteli A-klinikkasäätiön Helsingin ympäristökuntien A-klinikan johtajana vuodesta 1972 eläkkeelle lähtöönsä saakka vuoteen 1994. Hänellä oli merkittävä rooli Espoon ja sen ympäristökuntien päihdetyön kehittämisessä.

Vuorinen oli koulutusmyönteinen ja työskenteli ammattilaistenkin kouluttajana ja työnohjaajana. Hän toi jo varhain päihdetyöhön videoiden käyttöä ja taideterapiaa.

Ammatillinen tietämys yhdistyneenä herkkävaistoisuuteen antoi Vuoriselle kyvyn luoda luottamuksellisia kontakteja ja verkostoitua sekä virkamiesten että kansalaisten kanssa.

Pitkän työuransa jälkeen Vuorinen oli aktiivisesti mukana muun muassa Päivänselvä-yhdistyksessä sekä Espoon A-Killassa ja Vantaan A-Killassa.

Hän osallistui myös Jarmo Heinosen toimittaman Kuin kala verkossa -kirjan tekemiseen. Vuorisen aloitteesta kirjaan sisällytettiin vertaistukijärjestöjen puheenvuorot sekä esitys kirkon diakoniatyöstä.

Kirjan pohjalta hän ideoi Toivoa on -seminaarin, joka järjestettiin ensimmäisen kerran 2012.

Vuorisen kanssa työskennelleet luonnehtivat häntä karismaattiseksi persoonaksi ja hengen välikappaleeksi. Hän oli viisas ja voimakas johtaja, joka kuunteli tarkoin keskustelukumppaniaan.

Vuorinen myös kirjoitti libreton Laihialla käydystä kansalaissodan taistelusta kertovaan kuoro- ja orkesteriteokseen. Professori Jorma Panulan säveltämä teos sai kantaesityksen 9. toukokuuta 2003 Laihian kirkossa.

Ari Saarto
Kirjoittaja on
Ahti Vuorisen työtoveri.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit