Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Kesäinen shoppaushetki

Ihmiset
 
Hans PauL lehtikuva
Kauppa käy, mutta missä ja milloin?
Kauppa käy, mutta missä ja milloin? Kuva: Hans PauL lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu

"Kyllä nyt lisäkuvalla tuli niin helppo kysymys, että tulee varmaan satoja vastauksia. Paikka on Mustikkamaan uimaranta", kirjoittaa Pia Granroth ja osuu oikeaan. Vastauksia tuli lopulta lähes 150 kappaletta.

Mutta viime tiistaina julkaistun Bongaa paikka -lukijakilpailun ensimmäinen kuva oli niin kimurantti, että vain Eeva-Liisa Liukko tiesi jo sen perusteella oikean vastauksen. "Paikka on tuttu lapsuudesta uintipaikkana, soudimme sinne kesäisin Kulosaaresta. Ja talvella hiihdimme sinne mäkiä laskemaan."

Ensimmäisessä kuvassa on kaksi uimakoppia, joiden edessä perhe valmistautuu lähtemään rannalle. Se oli otettu 27. heinäkuuta 1973.

"Muistikuvissani pukukopit taisivat olla oranssin värisiä. Talveksi pukukopit siirrettiin Yhteiskoulun urheilukentälle luistinkopeiksi", muistelee Sami Keino.

Mustikkamaa on ollut helsinkiläisten henkireikä kohta sata vuotta. Kansanpuisto – tai nykykielellä ulkoilualue – perustettiin jo 1921, joten saari on jäänyt monen sukupolven muistikerroksiin.

"Ensimmäinen muistoni on siitä, kun olin isäni seurassa Korkeasaaressa noin viisivuotiaana", kirjoittaa Eero Nurminen. "Kysyin, mikä paikka vastarannalla näkynyt uimaranta on. Vaikka kesäretkestä on jo yli 50 vuotta, muistan vielä elävästi vastauksen: Mustikkamaa."

Outi Grönberg kävi Mustikkamaalla vanhempiensa kanssa pikkutyttönä viettämässä kesäpäiviä 1950-luvun alkupuolella.

"Retken päätteeksi meillä oli tapana syödä saaren idyllisessä ravintolassa. Kukkivien pensasruusujen sekä ravintolan ruoan tuoksut ovat jääneet varhaisimmiksi tuoksumuistoikseni."

Hely Rantanen pääsi nuorena samaiseen ravintolaan apulaiseksi ja päätyi tekemään voileipiä asiakkaille. "Olin kuullut 'tanskalaisista voileivistä' ja nähnyt niistä myös kuvia. Ihmeekseni tekeleistäni tuli myyntihitti, ja keittiöhenkilökunta kysyi, missä olin oppinut niitä tekemään? En tietenkään missään, ne vain syntyivät."

Kilpailun toinen vinkkikuva oli julkaistu alun perin Ilta-Sanomissa 2. kesäkuuta 1964. Uutinen koski kaavailtua kävelysiltaa Mustikkamaan ja Korkeasaaren välille. Tärkein vihje bongaajille oli taka-alalta erottuva Wihuritalo. Vuonna 1917 pietarilaisille rikkaille turisteille tarkoitettu Kulosaaren Rantahotelli on nykyisin Wihuri-konserin pääkonttori.

"Kotini oli 1950–60-luvuilla Kulosaaressa Hopeasalmentiellä, 'Kuliksen Hopiksella'. Kuliksessa asui paljon samanikäisiä lapsia, ja kaveriporukoista muodostui tiiviitä porukoita" kirjoittaa Ulpu Ketvel.

"Hopiksen lössi harrasti muun muassa Hopeasalmen ylitystä keinolla millä hyvänsä – yleensä uiden tai auton sisäkumin varassa kelluen. Kesäaikaan Mustis oli meille "preeria", joka innosti hurjiin takaa-ajoleikkeihin. Ja illalla piti vielä jaksaa uida takaisin Kulikseen."

Saaret olivat leikkipaikkoina myös talvisin, Ketvel kertoo.

"Talvella menimme luistellen tai hiihtäen, jolloin yleensä jatkoimme Korkeasaareen syöttämään eläimiä. Mustiksella laskimme Kesäteatterin mäkeä suksilla tai pahvinpalalla."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Pekka Korhosen. Hän saa Sakke Yrjölän, Hannu Lehtosen ja Kari Nybergin kattavan suurteoksen Suomen kalat (Nemo).

Tämän viikon arvoituksessa ollaan ostoksilla. Missä ostospaikassa ollaan viettämässä tyypillistä suomalaista kesäpäivää? Entä milloin kuva on otettu ja onko sinulla paikasta omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi 11.  6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Ensio Ilmonen
Mustikkamaan valvoja Eino Kailasto siisti uimarantaa 1964.
Mustikkamaan valvoja Eino Kailasto siisti uimarantaa 1964.
Ari-Veikko Peltonen
Uimakopit olivat hankalia bongattavia.
Uimakopit olivat hankalia bongattavia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit