Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minne Mombasan laulaja Taiska oikein katosi?

Hannele Kauppinen on asunut Kemissä jo neljännesvuosisadan. "Mie oon käyny koko ajan keikoilla. Hiljaisella tulella", hän kertoo.

Ihmiset
 
Vesa Ranta
Hannele Kauppinen, taiteilijanimeltään Taiska, on tehnyt nuoresta asti itse lauluja. Nykyään hän myös opettaa laulusanoitusten tekoa. Kauppisen mukaan tekstit ovat muuttuneet valtavasti sen jälkeen, kun hän aloitti laulu-uran. "Nyt kaikki elämän osa-alueet heijastuvat lauluteksteissä."
Hannele Kauppinen, taiteilijanimeltään Taiska, on tehnyt nuoresta asti itse lauluja. Nykyään hän myös opettaa laulusanoitusten tekoa. Kauppisen mukaan tekstit ovat muuttuneet valtavasti sen jälkeen, kun hän aloitti laulu-uran. "Nyt kaikki elämän osa-alueet heijastuvat lauluteksteissä." Kuva: Vesa Ranta

Ravintola Alibi, Helsinki, 40 vuotta sitten.

Parikymppinen tuore ylioppilas Hannele Kauppinen on päättänyt mennä tuttavan vinkistä kokeilemaan onneaan Alibiin iskelmämestaruuskilpailuihin. Vicky Rosti oli voittanut kisan edellisenä vuonna.

Kolme nopeaa

Suosikkisaaret Kreikassa

1 Naksos

"Ehdottomasti Naksos. Siellä olen ollut todella monena vuonna. Saari on minun kesäkotini. Siellä on ehkä maailman ihanin leirintäalue ja ihanimmat rannat. Siellä on kilometritolkulla rantaa: ensin Agios Prokopios, sitten Agia Anna, Marangas, Plaka. Kaikki on yhtä rantaa. Sillä välillä minun leirintäalueenikin on." 

 

2 Sifnos

"Samat perustelut kuin Naksoksessa. Sifnos on hyvin idyllinen saari." 

 

3 Tinos

"Tinos on jännä, erikoinen saari. Se on vähän hiljaisempi ja rauhallisempi paikka. Siellä on ihan oma tunnelmansa."

Kauppinen on opiskellut Oulunkylässä rumpujensoittoa, mutta tottahan muusikko-isän tytär on itsekseen laulanutkin.

Hän ottaa säestäjäksi musiikkileireiltä tutun soittokaverinsa, pianisti Iro Haarlan. Kaksikko lurauttaa menemään "yhden musikaalisävelmän ja yhden ranskalaisen euroviisuvoittajan".

Tuomareita istuu edessä pitkä rivi.

Niin Hannele Kauppinen voittaa koko kisan. Tuosta vain.

Palkinnoksi hän saa levytyssopimuksen Finnlevyn kanssa. Eräänä päivänä hän sitten käy levyttämässä erään italialaista alkuperää olevan laulun.

Vuoteen kappale ei herätä mitään reaktioita, mutta juhannuksena 1976 se alkaa yhtäkkiä soida kaikkialla.

Laulun nimi on Mombasa.

Kohta kaikkialla on myös laulun nuori esittäjä, Hannele Kauppinen, nyt taitelijanimeltään Taiska: nuortenlehdissä, radiossa, keikoilla.

Näin jatkuu aina 1980-luvulle asti – kunnes Taiska häviää.

Minne?

Tänään tiistaina 60 vuotta täyttävä taiteilija vastaa puhelimeen iloisen rempseästi Kemistä, jossa on asunut jo neljännesvuosisadan. Imatralla syntynyt Kauppinen on ollut Kemissä kaikki nämä vuodet teatteriohjaajana ja alan opettajana.

Eikä se laulaminenkaan ole mihinkään jäänyt. "Mie oon käyny koko ajan keikoilla. Hiljaisella tulella. Hyvinkin mielelläni lähden aina keikalle."

Moottoripyörä helpotti Taiskaa keikkamatkoilla. Kuva on vuodelta 1979.
Moottoripyörä helpotti Taiskaa keikkamatkoilla. Kuva on vuodelta 1979.

Mombasa oli Ylen Afrikan-kirjeenvaihtajan Jyrki Lindströmin sanoitus italialaiseen instrumentaaliin. Sanat kertovat kuumasta ja kosteasta Mombasasta, Lindströmin sijoituspaikasta.

Taiska huomasi heti, että kappaleessa on potentiaalia.

"Tosin minulle on tullut siitä aina mieleen joululaulu. Tulee vieläkin. En oikein tiedä, miksi."

Kappale puri suomalaisiin täysillä, ja puree yhä. Taiska laulaa sitä edelleen itsekin.

Suosion syyksi hän arvelee nimenomaan laulun aihetta.

"Kun me ollaan tämmöinen värjöttelevä kansa, niin kuvat valkoisesta hiekasta ja kimaltelevasta merestä tuntuvat sydäntä lämmittävältä."

Mombasan myötä elämä muuttui täydellisesti. Taiska muutti omaan asuntoon vanhempien hoteista Helsingin Vuosaaresta ja lähti kiertämään huippumuusikoiden kanssa Suomea.

Hän rakasti sitä. "Suomen luonto teki valtavan vaikutuksen. Istuin keikkabussissa kuskin lähellä ja ahmin maisemia."

Kaikki muuttui, kun Taiska alkoi kiertää solistina. Huippuyhtyeen jälkeen paikalla säestäjinä saattoivatkin odottaa "paikallinen suutari ja räätäli".

"Nämä kammoduot olivat ihan hirveitä. He eivät välttämättä osanneet edes nuotteja. Vedä siinä sitten kaksi ja puoli tuntia omaa ohjelmistoa."

Tuskanhien kihoamisen uudelleen otsalle voi melkein kuulla. Hankaluuksia aiheutti sekin, ettei laulajalla ollut ajokorttia. Pahimmillaan keikkapaikalle piti mennä seitsemällä eri ajoneuvolla. "Vasta, kun hankin prätkäkortin, matkustaminen muuttui miellyttäväksi."

Viimeisen levynsä Taiska teki 1981, ja kokonaan laulu jäi tauolle, kun hän meni 1986 Teatterikorkeakouluun opiskelemaan ohjaajaksi.

Koulunpenkiltä Kauppinen päätyi viideksi vuodeksi ohjaajaksi Kemin kaupunginteatteriin. Kemiin hän myös jäi. Elanto on kertynyt freelancerille monesta lähteestä: laulusanoitusten opettamisesta Kivalo-opistossa, lukion draamanopetuksesta, lastenteatterin ja taiteen perusopetusryhmien vetämisestä, teatteri-improvisaation, äänenkäytön ja näyttämölaulun kursseista sekä näytelmien ohjaamisesta.

Kauppinen on tyytyväinen työtilanteeseensa. "Paljon täällä on päässyt tekemään. Mutta paljon se on itsestä kiinni. Täytyy olla monipuolinen ja venyä moneen."

Lisäksi aikaa vie suuri, suojeltu puutalo Kemin vanhalla puutaloalueella, "iäisyysprojektini."

Koko ajan Kauppinen katselee myös netistä halpoja lentoja. Veri on vetänyt Kreikan saarille jo 20 vuotta. Niitä hän kiertää teltan kanssa. Nytkin teltta odottaa varastossa Naksoksella.

Suomessa Kauppinen ei koskaan telttaile.

"Suomessa on niin kylmät yöt. Ei se ole kivaa. Kreikassa se on kivaa: ei tule kylmä koskaan", Kauppinen sanoo ja lisää pian: "Kunpa Mombasaankin pääsisi yhtä halvalla kuin Ateenaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit