Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinlääketieteen opetuksen pioneeri

Hans Oksanen 1925–2015

Ihmiset
 
Tuula Honkanen-Buzalski Anna-Kaisa Järvinen ja Elias Westermarck
Hans Oksanen
Hans Oksanen

Professori, eläinlääketieteen tohtori Hans Oksanen kuoli 89-vuotiaana 9. toukokuuta Tampereella. Hän oli syntynyt Pälkäneellä 15. heinäkuuta 1925.

Kansainvälisyys ja eläinlääketiede olivat mukana Hans Oksasen elämässä lapsuudesta asti. Hänen lähisuvussaan on ollut yli kymmenen eläinlääkäriä eri eläinlääketieteen aloilla.

Tieteellisen uransa Oksanen aloitti Tukholmassa tutkien seleenin puutoksen aiheuttamaa lihasrappeumaa naudoilla ja sioilla. Seleenin liittyvä tutkimus jatkui Suomessa, jossa tutkimusryhmän tulokset johtivat siihen, että seleeni voidaan lisätä lannoitteeseen. Käytännössä lihasrappeumaa ei enää Suomessa esiinny.

Opettajan uransa Oksanen aloitti Oslossa, josta hän siirtyi Helsinkiin Eläinlääketieteellisen korkeakoulun (nykyisin Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta) perustamisen jälkeen.

Oksanen oli sisätautiopin professori vuosina 1966–90. Opetusalue käsitti sekä suurten kotieläinten että pieneläinten sisätaudit. Opettajakunta oli varsin pieni, mutta Oksanen kutsui vierailevia luennoitsijoita Keski-Euroopasta ja Pohjoismaista.

Luennot pidettiin vierailijan omalla kielellä. Niiden osaamista itse useita kieliä puhunut Oksanen edellytti opiskelijoiltaan ja assistenteiltaan.

Korkeakoulun klinikat huolehtivat myös pieneläinten päivystyksestä ja sittemmin myös löytöeläimistä. Yöllä ja viikonloppuina työn tekivät eläinlääkäriassistentti ja opiskelijat.

Aamulla tapaukset käsiteltiin professori Oksasen johdolla, jolloin keskustelu usein laajeni tapauksiin, joita hän oli nähnyt Ylistarossa. Hän oli Ylistaron kunnaneläinlääkäri vuosina 1952–62. Pieni korkeakoulu oli hengeltään varsin kansainvälinen eikä vähiten juuri Oksasen ansiosta.

Eläkkeelle siirryttyään Oksanen vietti suurimman osan ajastaan Kihniöllä maaseutukodissaan, jonka pihapiiri kauniine vanhoine rakennuksineen tuli tutuksi paitsi isolle suvulle myös laajalle joukolle kollegoja.

Erityisesti heinäkuun puolessavälissä Oksasen syntymäpäivän aikoihin ystävillä ja kollegoilla oli tapana viettää pari päivää Kihniöllä eläinlääketiedettä edistämässä ja muutenkin maailmaa parantamassa.

Tuula Honkanen-Buzalski
Anna-Kaisa Järvinen ja
Elias Westermarck
Kirjoittajat ovat Hans Oksasen
oppilaita ja kollegoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit