Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun nopean 67-vuotiaan Juha Hernesniemen leikkauksia pääsee seuraamaan, kirurgit ympäri maailmaa saapuvat paikalle

HS oli mukana Hyksin neurokirurgian professorin viimeisessä live-esiintymisessä

Ihmiset
 
Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Kirurgi: "Niin kauan teen leikkauksia, kun käsilläni pystyn seisomaan"
Tutustuimme kesäkuussa leikkaussalitoimintaan Helsingin yliopistollisessa sairaalassa. HSTV seurasi paikan päällä, kun Juha Hernesniemi veti viimeisen neurokirurgian livekurssinsa ulkomaalaisille kollegoilleen. Syksyllä 68 vuotta täyttävä Hernesniemi ei kuitenkaan aio vielä leikkaussaleja jättää. Toimittaja ja editoija: Tomi Peurakoski HS, kuvaaja Leif Rosas.

Mun elämävieläkin sun kädessä / ja avuton, kun sydän on.
Anna Erikssonin Lintu soi lujalla leikkaussalin kaiuttimista, kun neurokirurgi Juha Hernesniemi on saavuttamassa naispotilaan niskassa olevaa kasvainta. Leikkaus on vaikea, sillä aivohermo ja muita tärkeitä hermoja kulkee kasvaimen pinnalla. Pienikin virheliike, niin potilas saa neliraajahalvauksen ja hengitys pysähtyy. Hermojen vieressä sykkii kaulavaltimo, jonka rikkoutuminen aiheuttaisi massiivisen aivoinfarktin.

Kyse on millimetristä ja sen murto-osista. Leikkausaukko on isohkon kolikon kokoinen ja sen kautta pitää luovia hermojen ja tärkeiden verisuonien ohitse kohti kasvainta.

Kolme nopeaa

Kollegat kehuvat Hernesniemeä

1 Ge Jianwei, Shanghain yliopistollinen sairaala

"Ihailen professori Hernesniemeä. Hänellä on laaja osaaminen neurokirurgiasta. Neurokirurgin pitää olla myös kestävä, sillä leikkaukset voivat olla pitkiä. Lisäksi pitää olla rauhallinen ja rohkea." 

2 Teemu Luostarinen, anestesialääkäri, joka osallistuu Herneniemen leikkauksiin

"Hän on tietysti erittäin kovan tason ammattilainen. Rutiini on valtava, ja se näkyy. Leikkaukset etenevät määrätietoisesti. Hänen kanssaan on mukava ja helppo työskennellä." 

3 Mika Niemelä, Hyksin neurokirurgian klinikan linjajohtaja

"Neurokirurgi on parhaimmillaan 50–70-vuotiaana. Se on se kokemus. Sitä ei vaan opi, jos ei tee."

Jos kasvainta ei poisteta, se alkaa kasvaessaan painaa yhä enemmän aivohermoa ja vähitellen lamauttaa hengityksen.

Professori Hernesniemi on maailmankuulu neurokirurgi, jonka aloittamille neurokirurgian livekursseille Hyksiin saapuu kollegoita ympäri maailmaa. Hernesniemen viikko sitten vetämälle viidennelletoista kurssille osallistui yli sata neurokirurgia kolmestakymmenestä maasta. Kurssilla huippukirurgit esittelivät uusia leikkaustekniikoita ja -tapoja kollegoilleen.

Hernesniemen valkoiset puukengät ovat jo hieman kuluneen näköiset, ja leikkaussalissa soi aina Iskelmä-radiokanava.

Hernesniemen rutiinit kuulostavat jopa raamatullisilta: hän pesee jo nukkuvan potilaan leikkausalueen ympäristön mäntysuovalla ja ajaa sen jälkeen karvat tai hiukset pois leikkauskohdan ympäriltä. Hän jopa siivoaa leikkaussalin lattialle pudonneet hiukset roskiin ennen kuin hän aloittaa varsinaisen leikkauksen. Ulkomailla nämä rutiinitoimenpiteet tekee leikkaavan neurokirurgin assistentti.

Niskassa olevan kasvaimen leikkaamisessa ilmenee kuitenkin "suuria vaikeuksia". Kaularangan ja kallonpohjan avauksessa on yllättäviä vuotoja ja löytyy poikkeava verisuoni, joka aiheuttaa muutoksia leikkaussuunnitelmaan ja vaikeuttaa kasvaimen poistamista, Hernesniemi luettelee.

"Neurokirurgia on sellaista, että vaikka on suuri kokemus, saattaa tulla yllättäviä vaikeuksia. Mutta lopulta päästiin hyvään tulokseen. Uskon, että potilas jaksaa hyvin ja herää hyvin tästä", Hernesniemi summaa.

Ulkomaalaisia kollegoita hämmästyttää erityisesti Hernesniemen tapa leikata erittäin pienestä avauksesta nopeasti. Hernesniemi on jo aiemmin samana päivänä korjannut leikkauksella aivovaltimon pullistuman. Leikkauksen mikroskooppiosuus kesti vain 25 minuuttia. Se on todella lyhyt aika.

Seuraamassa olleet kiinalaiset neurokirurgit saivat heti leikkauksen jälkeen lyhyen luennon leikkauksen kulusta. Sen jälkeen Hernesniemi soitti leikkaussalista omaisille ja kertoi, miten leikkaus sujui. Tämä on ollut hänellä tapana vuodesta 1980.

"Vaimolle soitin. Soitan aina omaisille leikkaussalista heti, ettei heidän tarvitse jännittää, kun kriittisin vaihe on ohitse. Puhuttiin siitä, että hallitus ottaa siellä sitten tupakoinnin lopettamisen puheeksi", Hernesniemi kertoo.

Ensimmäisessäkin leikkauksessa oli omat yllätyksensä. Koska potilas on tupakoitsija, happi ei kulkenut hyvin keuhkoissa. Hän sai myös jostain syystä hetkellisen sydänpysähdyksen.

"Mutta kaikki on mennyt hyvin, ja potilas varmasti jaksaa hyvin", Hernesniemi kertoo.

Viimeviikkoinen neurokirurgian livekurssi oli viimeinen, joka Hernesniemi veti. Live-esiintymiset kollegoiden silmien alla ovat olleet Hernesniemelle haastavia, varsinkin ulkomailla. "Tämä on kuin urheilussa. Kotipelit ovat helppoja, mutta vieraspelit äärimmäisen vaikeita. Vieraissa leikkaaminen on ainakin 20 kertaa vaikeampaa ja suuren, asiantuntevan, kriittisen yleisön edessä se on äärimmäisen vaikeaa. Joskus tuntuu jopa mahdottomalta aloittaa leikkausta."

Kollegoiden mukaan neurokirurgi on kuin viini, joka paranee vanhetessaan. Jossain vaiheessa työ on silti jätettävä.

"Neurokirurgia on hard contact sport. Rajat tulevat vastaan fyysisten suoritusten takia ja saattaa huomata, että motivaatio heikkenee tai maailmassa on muutakin kuin neurokirurgia", Hernesniemi itse sanoo.

Neurokirurgian professuurin hän joutuu jättämään pian, koska professuurin ja ylilääkärin viran yläikäraja on 68 vuotta, ja se raja tulee vastaan syksyllä.

Mutta vielä Hernesniemen motivaatio ei ole heikentynyt, eikä hän aio jättää leikkaamista. "Minä olen aina sanonut, että niin kauan leikkaan, kun pystyn käsillä seisomaan."

Leif Rosas
"On yllättävää, että kykenen leikkaamaan puolessa tai jopa kolmasosassa verrattuna siihen, mitä muilla menee aikaa. Yksi asia on kokemus, mutta myös asioiden miettiminen. Jätetään turhat liikkeet pois ja vältetään karikoita. Sitä on kokemus, että voi paahtaa suoraan, kun tietää, mitä siellä pohjassa on", kertoo neurokirurgi Juha Hernesniemi.
"On yllättävää, että kykenen leikkaamaan puolessa tai jopa kolmasosassa verrattuna siihen, mitä muilla menee aikaa. Yksi asia on kokemus, mutta myös asioiden miettiminen. Jätetään turhat liikkeet pois ja vältetään karikoita. Sitä on kokemus, että voi paahtaa suoraan, kun tietää, mitä siellä pohjassa on", kertoo neurokirurgi Juha Hernesniemi.
Hernesniemellä on pinssejä leikkauspäähineessään.
Hernesniemellä on pinssejä leikkauspäähineessään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit