Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuvanveistäjä teki luonteikkaita muotokuvia

Anja Juurikkala 1923–2015

Ihmiset
 
Sirpa Juuti
Anja Juurikkala
Anja Juurikkala

Kuvanveistäjä Anja Juurikkala kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 24. huhtikuuta. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Heinolassa 7. huhtikuuta 1923.

Hänen vanhempansa olivat maanviljelijä ja kauppias Kalle Juurikkala ja talonemäntä Aino (o. s. Uotila). Talonpoikaiset juuret ja vahva työmoraali sekä perinteisten töiden arvostus leimasivat Anja Juurikkalan tuotantoa ja asennetta elämään. "Patavanhoilliset" vanhemmat, kuten Juurikkala joskus totesi, ehdottelivat tyttärelle tavanomaisia naisten ammatteja sairaanhoitajasta opettajaan, mutta jo varhain kuvataiteellisesti lahjakkaaksi osoittautunut tyttö halusi taiteilijaksi.

Juurikkala opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa 1943–46 ja päätyi sen jälkeen omien sanojensa mukaan vahingossa Arabian tehtaaseen töihin taideteollisuusosastolle. Vuosina 1946–60 Juurikkalan tehtäviin kuului sekä koristeiden että erilaisten lahja- ja matkamuistoesineiden suunnittelua. Ne ovat leikkisiä, täynnä huumoria ja värikkyyttä. Tunnetuimpia ovat Heluna-lehmäkannut, lastenastiasto Zoo ja astiastot Kala, Rapu, Hedelmä ja Runo, jotka kaikki ovat tänään haluttuja keräilykohteita.

Arabia jäi taakse syksyllä 1960, kun Juurikkala pääsi opiskelemaan kuvanveistoa Suomen taideakatemian kouluun Oskari Jauhiaisen oppilaaksi. Jauhiainen opetti klassista kuvanveistoa, jossa korostettiin plastisuutta ja monumentaalisuutta. Teoksessa piti olla elämän, toden tuntu. Juurikkala täydensi opintojaan Milanossa kuuluisan kuvanveistäjän Marino Marinin johdolla.

Kuvanveistäjänä Juurikkala tuli tunnetuksi luonteikkaiden muotokuvien tekijänä. Yhteiskunnan ilmiöitä hän tarkasteli kriittisesti satiirisissa pienoisveistoksissaan. Rehevät naiset ja eläimet olivat Juurikkalan suosikkiaiheita. Mitalinteko aiheutti aluksi päänvaivaa, sillä taiteilija ei pitänyt kirjainten muovailusta. Keksittyään oman menetelmän siihen, työ muuttui hauskaksi. Aiheina ovat olleet muun muassa Casa Finlandese, Villa Lante, useat taiteilijatoverit, sukulaiset ja merkkihenkilöt. Pronssiin valettujen teosten ohella kelohonkaveistokset, kivi-betonireliefit ja tussipiirustukset ovat tarjonneet erilaisia ilmaisumahdollisuuksia ja tilaisuuksia kokeiluihin.

Juurikkalan tunnetuin julkinen veistos on Heinolassa Lyseonmäen koulun pihalla sijaitseva Tulenkantaja (1987).

Muita julkisia teoksia ovat esimerkiksi Kalakissa Kuulovammaisten koululla Jyväskylässä sekä Heinolan kaupunginmuseon edustalla, Menneitten sukupolvien työn muistomerkki Sysmässä, ja Floora Heinolan taidemuseon pihalla.

Juurikkala lahjoitti vuosien varrella Heinolan kaupunginmuseolle mittavan taide- ja esinekokoelman, joista museo on järjestänyt näyttelyt. Juurikkala perusti myös nimeään kantavan säätiön Heinolan kaupunginmuseon ja taidemuseon kokoelmahankintoja varten.

Anja Juurikkala oli viimeisiä vuosia lukuun ottamatta terve ja aktiivinen. Vanhanakin ahkerasti työskennellyt Juurikkala oli kissojen ystävä ja piti matkustamisesta. Hän tutki ja talletti kotiseutunsa perinnettä keräten itähämäläisiä sutkauksia ja sanontoja sekä piirsi kuvia synnyinkaupungistaan.

Sirpa Juuti
Kirjoittaja tekee
Anja Juurikkalan monografiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit