Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Et oikeasti halua tehdä tätä" – Mestarineuvottelija kertoo, miten panttivankitilanteet ratkeavat

Richard Mullender on neuvotellut vankeja vapaaksi Afganistanissa ja Irakissa sekä kouluttanut FBI:n ja Scotland Yardin poliiseja

Ihmiset
 
Ammattineuvottelija myy toimittajalle auton
Ammattineuvottelija myy toimittajalle auton
Entinen panttivankineuvottelija Richard Mullender näyttää, miten ajatuksia tai vaikka autoja myydään asiakkaalle tämän omien arvojen avulla. Toimittaja Juhani Karila, kuvaaja: Juha Metso, leikkaaja: Hertta Tuomi

Lontoo, 2000-luvun alku. Mies vapautuu vankilasta, ei tiedä mitä tehdä elämällään, ottaa köyden, menee kolmannen kerroksen asuntonsa parvekkeelle, sitoo köyden kaiteeseen, tekee köyteen silmukan, panee sen kaulaansa ja alkaa kerätä rohkeutta.

Joku näkee miehen ja soittaa poliisin.

Kolme nopeaa

Kolme myyttiä kuuntelusta

1 Asetu toisen asemaan

"Roskaa! Kukaan ei voi täysin ymmärtää, miten toinen ihminen kokee tilanteet. Itselläni on vaikeuksia samaistua jopa kolmeen vanhempaan veljeeni."

 

2 Kehonkieli kertoo enemmän kuin sanat

"Ei varmasti kerro. Laita televisio päälle äänettömänä ja kokeile sitten kertoa, mistä ihmiset puhuvat. Ellet tunne ihmisiä aivan todella hyvin, sinulla ei voi olla hajuakaan, mistä he puhuvat. "

 

3 Tarkat kysymykset ovat paras keino saada tietoa

"Eivät ole. Päinvastoin, tarkkojen kysymysten sananasettelu ainoastaan paljastaa oman agendasi. Avoimet kysymykset kuten 'Mitä sitten tapahtui?' ovat parempia."

Panttivankineuvottelija Richard Mullender saapuu miehen asunnolle pahantuulisena: pomo käski keikalle kesken päivällisen. Kaiken lisäksi parvekkeelle linnoittautunut itsemurhaan valmistautuja nimittelee Mullenderia paskapääksi.

Mullender ei pidä tyypistä yhtään. "Aivan sama. Hypätköön", hän ajattelee.

Mies ja Mullender käyvät kipakan sananvaihdon. Mies nousee kaiteelle.

Mullender päättää koota itsensä. Mies sanoo haluavansa polttaa tupakan, ja Mullender ehdottaa vaihtokauppaa: mies saa savukkeen, mutta tämän pitää ottaa silmukka kaulastaan ja antaa se Mullenderille.

Kauppa onnistuu. Miehet alkavat poltella ja jutella.

Tällä kertaa kukaan ei kuole.

"Se oli lopulta lyhyt keikka," Mullender sanoo. "Parituntinen. Glasgow'ssa kollegat maanittelivat tyyppiä sillankaiteelta 36 tuntia. Lopulta mies hyppäsi."

Mullender, 65, ei ole enää poliisi. Hän on perustanut konsulttiyrityksen, joka myy panttivankineuvottelijoiden taitoja liikemiehille. Viime viikolla hän lensi Suomeen ja piti Hämeenlinnan Retoriikan Kesäkoulussa luennon neuvottelutaitojen tärkeimmästä instrumentista, kuuntelemisesta.

Juha Metso
Richard Mullenderin mukaan panttivankineuvottelijat ovat poikkeuksetta valtavia egoja. "Pakko olla. Kun tilanne on päällä, kaikkien katseet kohdistuvat neuvottelijaan. Ristiriita on siinä, että neuvottelijan on unohdettava itsensä ja ajateltava henkilöitä, jotka on saatava turvaan."
Richard Mullenderin mukaan panttivankineuvottelijat ovat poikkeuksetta valtavia egoja. "Pakko olla. Kun tilanne on päällä, kaikkien katseet kohdistuvat neuvottelijaan. Ristiriita on siinä, että neuvottelijan on unohdettava itsensä ja ajateltava henkilöitä, jotka on saatava turvaan."

Mullenderin ansiolista on vaikuttava. Hän teki uransa panttivankineuvottelijana Metropolitanin poliisissa Lontoossa, mutta osallistui operaatioihin myös ulkomailla. Hän oli neuvottelemassa kolmea YK:n työntekijää vapaaksi Taleban-sisseiltä Afganistanissa vuonna 2004, ja oli osallisena myös brittiläisen rauhanaktivisti Norman Kemperin vapauttamiseen Irakissa 2006.

Uransa loppuvaiheessa hän koulutti uusia panttivankineuvottelijoita Scotland Yardin, FBI:n, YK:n ja Intian salaisen poliisin riveihin.

Käytännön tilanteet ovat opettaneet Mullenderille, että yleiset kuuntelemiseen liittyvät viisaudet ovat pötyä.

"Esimerkiksi 'kehonkieli kertoo enemmän kuin sanat' -roskapuheet", hän sanoo.

Mullender nojaa taakse, kurtistaa kulmansa ja panee kätensä puuskaan. "Näin suomalaiset kuuntelevat minun luentojani. Kulttuurini perusteella väittäisin, että tämän näköistä kuuntelijaa ei kiinnosta yhtään, mutta lopussa suomalainen hymyileekin ja antaa aplodit."

Mullenderin mukaan tärkeintä on kuunnella sanoja. Ja niitä on kuunneltava tarkasti. "Peruskuuntelija on kuin sunnuntaikuski, joka ajaa ruokakauppaan. Suoritukseen ei tarvitse keskittyä. Minun ammatissani kuunteleminen on kisan ajamista Formula 1 -autolla. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, muuten peli on menetetty."

Mullender harjoittelee joka päivä. "Menen julkiselle paikalle, otan kohteeksi jonkun pariskunnan, hankkiudun lähelle ja alan kuunnella. Yritän pelkän katkelman perusteella saada selville puhujien arvot ja elämäntilanteen."

Kuunteleminen ei ole pyörällä ajoa. Mullenderin mukaan jo viikon tauko keskittyneestä kuuntelusta tylsyttää korvat.

Mitä puheessa on sitten kuunneltava? Mullender kuvaa luennollaan tilanteen: mies on saanut selville vaimonsa pettävän häntä, sitonut tämän tuoliin ja valellut kämpän bensiinillä. Paikalle tulee neuvottelija, jolle mies pitää 20 sekunnin puheen.

Mullender näyttelee miestä itse. Hän vaahtoaa, huutaa ja tuntuu lähinnä inttävän, mitä neuvottelija olisi tehnyt hänen sijassaan.

Sitten Mullender paljastaa tärkeimmät lauseet: "Käyn joka päivä töissä, yritän tehdä parhaani, tässäkö on palkkani?"

Mullenderin mukaan mies on siis "perhemies."

Myöhemmin haastattelussa Mullender paljastaa, millä lauseilla hän aloittaisi vaimon vapauttamisen: "Ajattelet aina perheesi parasta. Et oikeasti halua tehdä tätä'. Ratkaisu on aina myytävä ihmiselle tämän omien arvojen kautta."

Mullenderilla on itsellään vaimo ja kolme lasta. Saako kokenut neuvottelija perheensä tanssimaan aina oman pillinsä mukaan?

"Vaimoni on perheen paras neuvottelija", Mullender sanoo.

Niinpä tietysti.

"Ihan oikeasti. Hän on myös panttivankineuvottelija. Hän oli pomoni Afganistanissa."

Mullender virnistää, kättelee ja lähtee takaisin lentokentälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit