Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarja Halonen: Tänään on Helsinki-rakkauden laillistamisen päivä

Ihmiset
 
Tarja Halonen
Tarja Halonen
Palstalla haastatellaan
ajankohtaisia ihmisiä.

Helsinki-päivää juhlistetaan tänään perjantaina Herttoniemen kartanossa koko päivän kestävällä tapahtumalla, jonka avaa presidentti Tarja Halonen nostamalla Stadin ensimmäiset varhaisperunat.

Kuinka suuri varhaisperunoiden ystävä olette, Tarja Halonen?
"Olen ihan tiukka varhaisperunoiden mutustelija, sehän on herkku. Mukana tulee kestävän kehityksen mukainen ruoantuotanto. Se on minulle erittäin tärkeää ja olen ollut aktiivisesti mukana kestävän kehityksen parissa presidenttikauteni jälkeen. Tuotanto ei ole laajamittaista, mutta on hyvä tehdä sen ajattelun romuttamista, että kaupungissa ei voisi viljellä."

Viljelettekö itse perunaa?
"Minun uudet perunani eivät suinkaan tule kesäkuussa, vaan elokuussa, koska pidän kiinni siitä, että Kustaan päivänä (6. 6.) voi turvallisesti amatöörikin istuttaa perunoita. Itse käytän ihan perinteistä timoa, mutta tänä vuonna olen kokeillut muutakin. Erilaiset manteliperunalajikkeet ovat hyviä. Pidän myös pohjoissuomalaisesta puikulasta, vaikka se ei kasva hyvin täällä etelässä. Suomalaiset voisivat kehittää varhaisperunoita samantapaisesti kuin parsantuottajat, jotka tekevät vaikka minkälaista mystiikkaa siitä, millä tavalla tulee paras tulos. Hyvin kestäisi pientä brändäystä."

Mitä Helsinki-päivä teille merkitsee?
"Se merkitsee helsinkiläisille kotiseudun rakkauden laillistamista. Toivon että siitä riippumatta, ovatko ihmiset tänne muuttaneita taikka täällä syntyneitä, he kokisivat, että heillä on täysi oikeus rakastaa Helsinkiä kotiseutunaan – unohtamatta sitä mistä ovat tulleet. Ei rakkaus pienene siitä, että sitä jakaa."

Paljonko teillä jää kesällä aika puutarhanhoitoon?
"Ei aina riittävästi, mutta olen tälläkin viikolla ollut joka päivä siirtolapuutarhallani Marjaniemessä. Yhtenä päivänä pidin sateensuojaa ylhäällä toisella kädellä, kun olin nostamassa taimia, jotka piti saada väliaikaiseen turvaistutukseen. Eikä siirtolapuutarhan hoito ole pelkästään hyvän tahdon ja ehtimisen varassa, vaan sekä kaupungin että yhdistyksen säännöt edellyttävät, että heinäkuun alkuun mennessä homman pitää olla säällisessä kunnossa."

Mitä muuta kesäohjelmaa teillä on?
"Suomen kesä on aivan tolkuttoman lyhyt siihen nähden, kuinka paljon meillä on erilaisia kesätapahtumia. Minun kesääni kuuluu Helsingissä Gymnaestrada, joka on valtavan suuri voimistelu- ja liikuntatapahtuma. Olen kunniatoimikunnan puheenjohtaja, mutta meillä on myöskin muuta perhettä tiukasti mukana, koska olemme voimisteluhenkisiä. Gymnaestrada järjestetään ensimmäistä kertaa Suomessa, vaikka kyseessä on vanha tapahtuma. Muualla maassa käyn varmasti Pori Jazzissa ja vähän muuallakin: Savonlinnassa ja Ypäjällä."

Onko teillä antaa lopuksi vinkkejä muille viljelijöille?
"Puut, pensaat ja perennat. Ne auttavat kiireistä viljelijää. Kesäkukat ovat tietysti ne, joilla peitetään se, mikä on jäänyt vähemmälle huomiolle. Kannattaa rauhassa mitoittaa asiat sen mukaan, miten oikeasti on aikaa ja mahdollisuuksia."

Herttoniemen kartanon Helsinki-päivä (Johan Sederholmin tie 3) kello 12–18.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit