Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Pohjolan valkean kaupungin" murheellisia rantanäköaloja

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Seppo Heinonen Lehtikuva
"Meren aalloista syntyneen Pohjolan valkean kaupungin" mustaa rantaa Sörnäisten sataman seudulla.
"Meren aalloista syntyneen Pohjolan valkean kaupungin" mustaa rantaa Sörnäisten sataman seudulla. Kuva: Seppo Heinonen Lehtikuva

"Kun matkailija saapuu laivalla etelästä Helsinkiin, hän kohtaa mitä ihmeellisimmän näyn. Pohjolan valkea kaupunki levittäytyy hänen eteensä puhtaana ja kuin meren aalloista syntyneenä." Tähän tapaan opetti joskus koulujen maantieteen oppikirja. Emme aiokaan asettaa kyseenalaiseksi esim. Kauppatorin ja sen ympäristön tarjoamia kauniita ja tasapainoisia näkymiä, mutta herää kuitenkin epäilys, että kyseisen tekstin kirjoittaja joko tahallaan salaisi pääkaupunkimme hallitsevat rantanäkymät tai sitten hän oli lähtenyt takaisin etelää kohti samalla laivalla millä oli saapunutkin. Sillä jos jollakin todella on halua tutkia, minkälaatuiset piirteet pääkaupunkimme rantaviivassa ovat vallitsevia, hän tulee huomaamaan, että Helsingin merellinen ihanuus on lähinnä kauniisiin sanoihin perustuva myytti.

 – Hökkeleitä, mädäntyneitä laituriparruja, metalliromua ja puunsilppua tarjoaa nähtäväksi Sörnäisten ranta. Meren läheisyydestä nauttivat teollisuuslaitokset ja varastot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit