Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksofonisti vapautti jazzilmaisua

Ornette Coleman 1930–2015

Ihmiset
 
Ornette Coleman
Ornette Coleman

Yhdysvaltalainen jazzmuusikko, saksofonisti Ornette Coleman kuoli sydänkohtaukseen New Yorkissa 11. kesäkuuta. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Fort Worthissa Texasissa 9. maaliskuuta 1930.

Coleman oli yksi jazzin historian merkittävimpiä muusikkoja. Hän oli 1950–60-lukujen taitteessa vapaan jazzilmaisun pioneeri, ja antoi albumillaan Free Jazz: A Collective Improvisation (1960) uudelle tyylisuunnalle sen nimen.

Coleman alkoi soittaa altto- ja tenorisaksofonia jo kouluaikoinaan Fort Worthissa, mutta hänet erotettiin kouluorkesterista improvisoinnin vuoksi. Myöhemmin hän perusti opiskelutovereidensa kanssa rhythm & bluesia ja bebopia soittavan yhtyeen. Lisäksi hän soitti ammattibändeissä New Orleansissa ja Los Angelesissa.

1950-luvun alun Los Angelesissa Coleman työskenteli muusikontöidensä ohella muun muassa hissinkuljettajana. Tällöin hänen soittimekseen alkoi vakiintua alttosaksofoni.

Coleman soitti alusta asti vapaammin ja säännöistä piittaamatta, jopa niin, että monien muusikkotovereiden mielestä hänen soittonsa kuulosti epävireiseltä. Colemanin olikin vaikea aluksi löytää muusikoita, joiden kanssa soittaa.

Coleman teki ensimmäisen albuminsa 1958, mutta jo seuraavana vuonna ilmestyi käänteentekevä albumi The Shape of Jazz to Come, jota on pidetty avant garde -jazzin lähtölaukauksena. Colemanin tyyliä kritisoitiin laajasti, mutta häntä tukivat muun muassa kapellimestari Leonard Bernstein ja jazzveteraani Lionel Hampton.

Vuonna 1960 ilmestynyt Free Jazz -albumi aiheutti kiistoja, mutta myös sementoi Colemanin maineen uuden jazzin tienraivaajana.

Vuosina 1965–67 Coleman levytti maineikkaalle Blue Note -levymerkille ja 1970-luvulla hänen ilmaisunsa alkoi sähköisten soittimien avulla lähestyä funkia. Colemanin tyyli, jossa eri soittajien soolo-osuudet sekoittuivat vapaasti, säilyi kuitenkin periaatteessa ennallaan.

Kaikkiaan Coleman julkaisi eri yhtyeineen kuutisenkymmentä albumia, joista viimeinen, vuonna 2009 äänitetty New Vocabulary, ilmestyi 2014.

Coleman sai useita palkintoja, muun muassa elämäntyö-Grammyn 2007 ja 2009 Montrealin jazzfestivaalin myöntämän Miles Davis -palkinnon.

Coleman oli naimisissa runoilija Jayne Cortezin kanssa 1954–64. Heillä on poika Denardo Coleman (s. 1956), joka on tunnettu jazzrumpali.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit