Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jani Sormunen tutkii työkseen punkkeja ja rauhoittelee ihmisiä, jotka niistä kauhistuvat

"Aiemmin lapset kisailivat siitä, kenen iholle kiinnittynyt puutiainen paisuu nopeimmin. Taudeista ei ollut tietoakaan", tutkija kuvailee.

Ihmiset
 
Tutkimuspunkin tie vie lakanasta pakastimeen
Tutkimuspunkin tie vie lakanasta pakastimeen
Turun yliopiston tutkijat ovat keränneet puutiaisnäytteitä Seilin saarelta jo vuosia. Punkkitutkija Jani Sormunen näyttää, miten punkit tarttuvat tutkijan vetämään lakanaan. Puutiaiset luulevat lakanaa ohikulkevaksi eläimeksi. Turun yliopistolla on jo tuhansia tukijoiden ja kansalaisten keräämiä punkkinäytteitä. Näytteistä tutkitaan muun muassa punkkien kantamat bakteerit ja virukset. Sitä ennen tutkimuspunkkeja säilytetään 80 asteen pakkasessa. Toimittaja Toni Lehtinen, kuvaus ja editointi Vesa-Matti Väärä

Tutkija Jani Sormunen aloitti puutiaisten eli punkkien keräämisen yltiöhuolellisesti. Ensimmäisenä tutkimuskesänään hänellä oli tutkimuspäivinä päällään pitkähihainen paita ja jalassaan kahluusaappaat. Kesähelteillä ne eivät olleet mukavimmat varusteet.

"Nyt olen vaihtanut ne tavallisiin kumisaappaisiin ja t-paitaan. Lyhythihaisen paidan etu on se, että iholla kävelevät punkit huomaa saman tien, eivätkä ne ehdi luikahtaa hihansuusta piiloon", Sormunen kertoo.

Kahluusaappaita tärkeämpää on Sormusen mukaan tarkkaavaisuus ja huolellisuus. Paras keino suojautua punkkien levittämää borrelioosia vastaan on irrottaa puutiainen nopeasti iholta. Sormunen tarkastaa ihonsa huolellisesti jokaisen tutkimuspäivän päätteeksi.

Punkit ovat aktiivisia etenkin alku- ja loppukesästä.
Punkit ovat aktiivisia etenkin alku- ja loppukesästä.

Tarkkaavaisuus on kannattanut, sillä puutiainen ei ole purrut Sormusta kertaakaan.

"Puutiaiset ovat siinä mielessä samanlaisia kuin muutkin ihmisiä purevat hyönteiset. Kuten hyönteisille, osa ihmisistä näyttää olevan myös punkeille houkuttelevimpia kohteita."

Sormunen aloitti punkkitutkimuksen vuonna 2012, jolloin hän liittyi pro gradun tekijänä Turun yliopiston puutiaishankkeeseen. Hän vietti kaksi kesää Seilin saarella keräten puutiaisnäytteitä.

Entisestä spitaalisairaalasta tunnetulla saarella on myös Saaristomeren tutkimuslaitos. Seili valikoitui kuitenkin tutkimuskohteeksi puutiaispopulaationsa takia. Punkkeja voi löytää mantereen puolella sijaitsevilta tutkimusalueelta vain muutaman. Seilissä vastaavalta alueelta mukaan tarttuu mukaan jopa satoja punkkeja.

Sormunen on kerännyt Seililtä jopa 5 000 punkkia vetämällä valkoista lakanaa. Puutiainen kuvittelee lakanan ohikulkevaksi eläimeksi ja kiinnittyy siihen.

Sormusen pro gradu -työ käsitteli puutiaisen määriä ja punkkien suosimia elinympäristöjä Seilin saarella. Hän myös selvitti, millaisia eroja puutiaisen aktiivisuudessa on kesäkauden aikana.

Kolme nopeaa

Kiinnostavia tutkimuskohteita

1 Aitososiaaliset hyönteiset, kuten muurahaiset ja ampiaiset

"Minua on aina kiehtonut, miten rajallisella älyllisellä toiminnalla varustettu eläin pystyy muodostamaan monimutkaisen ja toimivan yhdyskuntarakenteen. Yhdyskunnassa on useita sosiaalisia ryhmiä, joilla kaikilla on omat tehtävänsä."

 

2 Cordyceps-sienet

"Trooppisten alueiden sienten itiöt ottavat uhrinsa, esimerkiksi muurahaisen mielen haltuunsa. Itiö pakottaa zombimuurahaisen pureutumaan kasvin lehteen. Sitten sienen itiöt vapautuvat muurahaisesta. Muurahaiset tunnistavat sairaan lajitoverinsa ja kantavat sen pesästä kauas."

 

3 Petolinnut

"Olen harrastanut lintuja jo pitkään, joten tämä olisi luonteva jatko."

"Näyttäisi siltä, että tietyissä ympäristöissä puutiaisella on kaksi aktiivisuuspiikkiä, eli alku- ja loppukesästä. Keskikesällä niiden aktiivisuus vähenee kuivuuden ja lämmön takia."

Lopputyöstä selvisi uutena tietona muun muassa se, että puutiaiset suosivat mustikkametsiä.

Tänä kesänä espoolaislähtöinen tutkija keskittyy väitöskirjansa tekemiseen. Sormunen, 27, on Suomen ainoa kokopäiväisesti puutiaisten ekologiaa tutkiva henkilö.

Väitöskirjassaan hän selvittää puutiaisten esiintymistä ja niiden kantamia taudinaiheuttajia koko Suomen alueella. Puutiaiset ja siperianpuutiaiset eli taigapunkit kantavat eri borreliabakteerien lisäksi puutiaisaivokuumetta aiheuttavia viruksia.

"Puutiainen on siinä mielessä hyvin kiehtova, että harvasta niin paljon ihmiseen vaikuttavasta eläimestä tiedetään niin vähän."

Pieni verenimijä levittää bakteereja ja viruksia ihmiseen. Se elää jopa kuusivuotiaaksi ja on yleistynyt isäntäeläimiensä kuten metsäkauriiden yleistyessä. Borrelioositapausten määrä on kasvanut tasaisesti 1990-luvulta. Niiden myötä ihmisten suhtautuminen on muuttunut valtavasti.

"Aiemmin lapset kisailivat siitä, kenen iholle kiinnittynyt puutiainen paisuu nopeimmin. Taudeista ei ollut tietoakaan", Sormunen sanoo ja hymyilee.

Kiinnostus punkkia kohtaan saa joskus hysteerisiä piirteitä.

"Esimerkiksi taigapunkista on nyt puhuttu siihen sävyyn, että se olisi rantautunut vastikään Suomeen. Tosiasiassa siperianpuutiainen on levinnyt Suomeen jo vuosikymmeniä sitten."

Taigapunkin haitallisuutta on paisutettu kertomalla sen levittävän vaarallista siperialaista alatyyppiä puutiaisaivokuumeesta. Todellisuudessa molemmat puutiaislajit voivat levittää kumpaakin tautityyppiä.

Turun yliopisto pyysi suomalaisia lähettämään viime vuonna havaintoja punkeista. Yli 4 000 havainnon pohjalta tutkijat tekivät alustavan esiintyvyyskartan. Tänä vuonna tutkijat pyysivät lähettämään punkkinäytteitä. Kirjeitä on tullut jo yli 3 500. Havaintojen ja punkkinäytteiden pohjalta voidaan päivittää yli 50 vuotta vanha esiintyvyyskartta.

Sitä ennen Sormunen joutuu vielä vetämään lakanaa. Tällä kertaa eri puolilla Suomea.

"Käyn etsimässä näytteiltä niiltä paikkakunnilta, joilta olemme saaneet havaintoja, mutta emme näytteitä", Sormunen kertoo.

Punkkien esiintyvyys voi tulevaisuudessa vaikuttaa saaristossa mökkikiinteistöjen arvoon. Tutkijat eivät silti halua antaa liian yksityiskohtaisia esiintyvyystietoja.

"Kyselijöille olen vastannut leikilläni, että mökki kannattaa ostaa Lapista", tutkija sanoo.

Vesa-Matti Väärä
Jani Sormunen on kerännyt punkkinäytteitä Seilin saarelta. Puutiaiset kuvittelevat lakanaa ohikulkevaksi eläimeksi.
Jani Sormunen on kerännyt punkkinäytteitä Seilin saarelta. Puutiaiset kuvittelevat lakanaa ohikulkevaksi eläimeksi.

Toni Lehtinen HS
Seili, Parainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit