Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karuna hetkenä toimitusjohtajaksi

Olli Parola 1934–2015

Ihmiset
 
Toivo Nordberg Maaret Parola
Olli Parolan uran merkittävin vaihe osui 1990-luvun lama-aikaan.
Olli Parolan uran merkittävin vaihe osui 1990-luvun lama-aikaan.

Yhtyneiden Paperitehtaiden entinen toimitusjohtaja, varatuomari Olli Parola kuoli 9. toukokuuta Tampereella lastensa ympäröimänä. Hän oli 80-vuotias, syntynyt 6. lokakuuta 1934 Porissa.

Parola valmistui Helsingissä lainopin kandidaatiksi 1958 ja sai varatuomarin arvon 1961. Kaksi vuotta myöhemmin hän aloitti uransa Yhtyneillä Paperitehtailla Valkeakoskella lakimiehenä ja johtokunnan sihteerinä.

1970-luvun alussa Parola nimitettiin ensin keskushallinnon henkilöasiain osaston päälliköksi ja pian Valken tehtaan johtajaksi. Juristin nimitys uudistamista kaipaavan kemian tehtaan johtajaksi herätti tuolloin huomiota.

Parola työskenteli varatoimitusjohtajana ja toimitusjohtajan varamiehenä vuosina 1978–90. Hän oli Yhtyneiden hallituksen jäsen 1983–96 ja toimitusjohtaja vuodesta 1990. Hän oli yhtiön edustajana monissa teollisuuden yhteiselimissä, muun muassa puheenjohtajana Metsäteollisuuden työnantajaliiton ja Finnpapin hallituksissa.

Parolan uran merkittävin vaihe osui ajankohtaan, jolloin Suomen metsäteollisuudessa tapahtui suuria muutoksia ja jolloin myös alkoi 1990-luvun lama.

Yhtyneet Paperitehtaat ja Rauma-Repola yhdistettiin vuoden 1991 alussa Repola-yhtymäksi. Samalla perustettiin uusi Yhtyneet Paperitehtaat, johon liitettiin Rauma-Repolan metsäteollisuus. Parola sai näin johdettavakseen vanhaa Yhtyneitä 40 prosenttia suuremman teollisuuskonsernin.

Toimitusjohtajakauden alku oli varsin karu. Se johtui lamasta sekä laajentuneen uuden Yhtyneiden vaatimista saneeraustoimista. Useita tehtaita suljettiin osana ankaraa säästöohjelmaa. Toisaalta päätettiin ja toteutettiinkin suuria investointeja, kuten neljä uutta paperikonetta. Nämä investoinnit alkoivat tuottaa hyvää ja osin erinomaista tulosta pian laman päätyttyä.

Parola sanoi myöhemmin haastattelussaan suurimman ilonaiheensa olleen se, että hänen toimitusjohtajakautensa tilinpäätökset Yhtyneissä olivat varsin hyviä muihin suomalaisiin metsäteollisuusyrityksiin verrattuna.

Parola siirtyi eläkkeelle 1996, kun Kymmene ja Repola fuusioituivat UPM-Kymmeneksi.

Parola sai Suomen Valkoisen Ruusun komentajamerkin 1993. Tampereen teknillinen yliopisto promovoi hänet kunniatohtoriksi 1996.

Parola oli vanhan ajan herrasmies, jonka arvojen kärkipäässä olivat työteliäisyys, oikeudenmukaisuus ja ennen kaikkea rehellisyys. Hän oli hyvin isänmaallinen ja tinkimätön luonteeltaan: vaativa itseään ja muita kohtaan.

Parola harrasti lukemista ja matkustelua. Hän oli innokas jalkapallomies ja oli nuoruudessaan Valkeakosken Hakan puheenjohtaja. "Uutisfriikkinä" hän seurasi tiiviisti maailman tapahtumia ja yhteiskunnallista keskustelua.

Maailmaa nähneelle miehelle rakkaimmat paikat Suomessa olivat kesämökki Yyterissä lapsuuden seuduilla sekä pirtti Lapissa. Hän viihtyi mainiosti eläkeiän kotikaupungissaan Tampereella. Parola oli ylpeä porilaisista juuristaan. Side Poriin ja tärkeisiin ihmisiin siellä säilyi läpi elämän.

Huumorintajuinen ja seurallinen mies viihtyi illanvietoissa perheensä ja ystäviensä ympäröimänä. Vakavasta sairaudesta huolimatta Parolalla oli vahva elämänhalu loppumetreille asti.

Toivo Nordberg
Maaret Parola
Kirjoittajat ovat Olli Parolan ystävä ja työtoveri sekä tytär.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit