Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lainsäädäntöneuvos ratkoi monia ongelmia

Risto Jaakkola 1941–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Risto Jaakkola
Risto Jaakkola

Valtiotieteen lisensiaatti, lainsäädäntöneuvos Risto Jaakkola kuoli 74-vuotiaana sairauskohtaukseen kotiportilleen 30. huhtikuuta Helsingin Katajanokalla. Hän oli syntynyt 3. huhtikuuta 1941 Tampereella.

Jaakkola aloitti Tampereen kesäyliopistossa sosiologian opinnot kuuntelemalla Antti Eskolan luentosarjaa sosiologian tutkimusmenetelmistä. Samalla hänelle avautui tie sosiologian maailmaan, joka silloin oli vahvasti tilastopainotteista.

Jaakkolan tutkijan tie alkoi Alkoholipoliittisessa tutkimuslaitoksessa, jossa 1960-luvulla yhdistyivät sosiaalisten ongelmien tutkiminen ja metodinen osaaminen. Siellä hän liittyi professori Inkeri Anttilan johtamaan yhteispohjoismaiseen piilorikollisuustukimukseen. Jaakkola totesi, että sen pohjalta tehty ja julkaistu artikkeli oli "se useimmin viitattu tieteellinen artikkelini. Piilorikollisuuden ja eriarvoisuuden tutkimisella oli käyttöä kun edistykselliset voimat ryhtyivät muuttamaan maailmaa tasa-arvoiseksi ja oikeudenmukaiseksi."

Näissä 1960-luvun liikkeissä Jaakkola oli aktiivisesti mukana. Sosiaaliset arvot ja ongelmat sekä niiden ratkaisuun liittyvät tavoitteet pysyivät keskeisinä koko hänen työuransa.

Tutkijan uralla seurasi vuosi sosiologian lehtorina Helsingin yliopistossa. Pääjohtaja Alli Lahtinen tarvitsi kyvykästä tietohallintoon perehtynyttä henkilöä ja osaamista Sosiaalihallitukseen, ja Jaakkola siirtyi virkamiesuralle. Sieltä hän jatkoi kutsuttuna Oikeusministeriöön lainsäädäntöneuvokseksi.

Oikeusministeriössä ja sen yhteyteen liittyvässä Oikeuspoliittisessa tutkimuslaitoksessa Jaakkola viihtyi pääosan yli 40 vuoden mittaisesta työurastaan.

Lainvalmistelu, sen taustoitus ja siihen liittyvä tutkimus ja selvitystyö olivat hänen erityisosaamistaan. Avioliitto, ottolapset, holhous, seksuaalirikokset ja samaa sukupuolta olevien parisuhteet olivat Jaakkolan perusteellisen lainvalmistelun kohteina.

Jaakkola oli sydämeltään humanisti. Hänen seurassaan koki aina olevansa hyvän elämän parissa. Hän oli ahkera ja aikaansaava, ei pyrkinyt eturiviin, mutta oli valmiina tukemaan ja toimimaan. Jaakkolan humanismi oli arkielämän ystävyyttä mutta myös syvällistä ja laajaa lukeneisuutta ja perehtymistä kulttuuriin ja bibliofiilina erityisesti myös kirjallisuuteen.

Katajanokalle perustettu Tove Janssonin puisto oli hänen ideansa ja sen toteutumisesta hän erityisesti iloitsi.

Jarkko Eskola
Kirjoittaja on Risto Jaakkolan ystävä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit