Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Punkkari teki konkurssin, nyt hän järjestää juhannuksen ainoaa urbaania rockfestivaalia

Tero Viikarin hulppeassa Villa-kompleksissa oli aikoinaan muun muassa Suomen ensimmäinen nettikahvila

Ihmiset
 
Reijo Hietanen
"Siinä missä muut perheessä ovat olleet kokoomuslaisia, olen itse ollut punkin löydettyäni skeptinen anarko-pasifisti", kertoo Tero Viikari.
"Siinä missä muut perheessä ovat olleet kokoomuslaisia, olen itse ollut punkin löydettyäni skeptinen anarko-pasifisti", kertoo Tero Viikari. Kuva: Reijo Hietanen

Kuka ihmeen Valtteri?

Sitä on ihmetellyt moni, joka on suunnannut kahtena viime vuonna juhannuksen viettoon Tampereen Valtteri-Festivaalille.

Kolme nopeaa

Viikarin järjestämistä rock-kiertueista ikimuistoisimmat

1 Nomeansno, Suomen kiertue 1990

"Tästä kaikki lähti ammatillisesti. Itkin onnesta Provinssirockin keikalla."

 

2 Deep Turtle, Euroopan kiertue 1993

"Deep Turtle oli paras livebändi koskaan. Tällä reissulla lähti järki."

 

3 CMX ja Radiopuhelimet, Euroopan kiertue 1992

"Olin kiertuemanagerin ominaisuudessa yhtyeiden mukana koko reissun, mutta en 'säästynyt' miltään. Euroopassa oltiin rokkiräjähdyksen – ja sekoilun – ytimessä aivan kirjaimellisesti."

Suomen ainoa urbaani juhannusrockfestivaali toteutuu nyt kolmannen kerran, joten on syytä paljastaa tapahtuman nimen alkuperä: Valtteri oli kansalaissodan lopputaisteluissa Tampereella vuonna 1918 kuollut punasotilas, jonka haamu on legendan mukaan sittemmin kummitellut Tampereen Tullin aukion ympäristössä.

Festivaalin promoottori Tero Viikari hymähtää, ettei nimi viittaa tapahtuman sisältöön. "Valtteri on täydellisen epäpoliittinen tapahtuma. Tarkoitus on ainoastaan tarjota elävää musiikkia kaikille, jotka haluavat viettää juhannuksensa muualla kuin mökillä tai pöpelikössä."

Festivaalin päätapahtumapaikka, nykyisin Klubina tunnettu Tullikamari, tuli Viikarin elämään kesällä 1988. Edellisen kevään viiden laudaturin työtön ylioppilas sai tuolloin työharjoittelupaikan syksyksi avajaisiaan valmistelleesta Tampereen Tullikamarin klubista.

Työharjoittelu loppui lyhyeen, kun Tampereen teknillisen korkeakoulun ovet aukenivat Viikarille syksyllä.

Koulussa Viikari sai käyttöönsä oman sähköpostiosoitteen, jollaiset olivat vielä tuolloin harvinaisia, ja pian hän perusti maailman ensimmäisen kansainvälisen punk-postituslistan infokanavaksi muille punkista kiinnostuneille.

Sähköpostilistansa kautta Viikari tutustui kalifornialaiseen Bryan "Dexter" Hollandiin. Kaverukset alkoivat lähetellä toisilleen levyjä Atlantin yli. Näin Viikari sai ensikäden tietoa, kun Hollandin yhtye The Offspring alkoi suunnitella Euroopan kiertuetta vuonna 1994.

Viikari buukkasi bändin Helsinkiin ja Tampereelle huomatakseen vain viikkoa ennen keikkoja, että yhtyeen uutuusalbumi Smash oli alkanut nousta kovaa kyytiä Yhdysvaltain albumilistalla. "The Offspringin ympärillä alkoi tietenkin hirveä hulabaloo. Mutta meidän keikkadiiliimme se ei vaikuttanut, koska olimme kavereita."

Kun Offspringin vanavedessä skeittipunkista tuli iso ilmiö, Viikari koki yllätyksen. Hänen isänsä oli myynyt omistamansa Montrealin jääkiekkotehtaan NHL-tähti Teppo Nummiselle ja korvamerkannut myyntivoiton kolmelle pojalleen.

Varoittamatta 25-vuotiaan ympäristöteknologian opiskelijan tilillä oli huomattava summa rahaa. "Olen yrittäjäperheestä, mutta en ole koskaan oppinut palvomaan rahaa, pikemminkin päinvastoin. Kun fyrkat tulivat, päätin, että ne pitää sijoittaa kokonaisuudessaan sisältöihin ja kulttuuriin."

Kuin tilauksesta Tampereen Finlaysonin palatsille etsittiin uusia yrittäjiä.

Viikarin toimesta Villa 1898 -nimellä vuonna 1997 avautunut hulppea kompleksi herättää nelikymppisissä tamperelaisissa yhä nostalgisia värinöitä. Siellä oli Suomen ensimmäinen nettikahvila, klubi, á la carte -ravintola, galleria ja viikonloppuisin diskoja sekä bändikeikkoja.

Kun Villan puistossa järjestettiin reggae-festari, palatsin salkoon hinattiin Jamaikan lippu.

Sitten, yksi toisensa jälkeen, neljä muuta osakasta pudottautuivat pois, ja Viikari jäi yksin vastuunkantajaksi. Villan tarina oli ohi kolmessa vuodessa. Samaan aikaan, keskellä konkurssia, Viikari valmistui diplomi-insinööriksi. "Pääsin miljonäärikerhoon, tosin miinuspuolelle. Kaikki mitä oli tullut, oli mennyt muutamassa vuodessa moninkertaisesti."

Viikari hakeutui velkasaneeraukseen, josta pääsi pois viisitoista vuotta myöhemmin.

Kun kurimus oli kovimmillaan, Tampereen Tulliklubi haki uutta yrittäjää. Se on sama paikka, jossa Viikari oli ollut aikoinaan työharjoittelussa.

"Kaikki Tampereen suuret ravintola-alan pelurit hakivat sitä. Me olimme pieni musta lammas siinä joukossa, mutta jostain käsittämättömästä syystä saimme sen. Se pelasti minut."

Viimeiset neljätoista vuotta Viikari on vastannut Klubin ohjelmistosta, viime vuodet paikkaa pyörittävän Tampereen Kulttuurikamarin hallituksen puheenjohtajan paikalta.

Tilanne on siis lähes sama kuin Villan aikana, mutta Viikarin mukaan nyt luvut näyttävät "paljon paremmilta". Muuten Valtteriakaan tuskin juhlittaisiin Klubilla, Pakkahuoneella ja viereisellä Tullin aukiolla jo kolmatta juhannusta peräkkäin.

"Viime juhannus oli hyvä, mutta tapahtumabisnes on arvaamatonta. Vuosi sitten suurin osa lipuista myytiin viimeisen kolmen päivän aikana."

 

Valtteri-Festivaali järjestetään 19–20. 6, www.valtterifestival.fi.

Mikko Aaltonen
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit