Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Näyttävä juhannussalko nousee

Ihmiset
 
Ossi Kallioinen
Missä juhannussalko nousee liehumaan?
Missä juhannussalko nousee liehumaan? Kuva: Ossi Kallioinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

"Ajatar on Forumissa, Forumissa Mannerheimintiellä", kuuluu mainoslaulu, jota monet viime viikon Bongaa paikka -kilpailun vastaajat toistelivat.

Kuva on Forumin sisäpihalta, kuten lähes 170 vastaajasta yli 150 tiesi. Lukuisille vastaajille vanha Forum on ollut ikimuistoinen paikka: siellä on ostettu kihlasormukset, käyty ensitreffeillä, tultu ostoreissuille kaukaa busseilla ja junilla sekä shoppailtu vaatteita, laukkuja ja ikkunaverhoja, jotka ovat kestäneet tähän päivään saakka.

Jaana Ahtiaisen sanoin Forum edusti "suurta maailmaa".

Moni myymälä esiintyi useissa vastauksissa: jäätelöhetket Valion baarissa, Sokeain myymälän käsityöt, radioliikkeen papukaija, trenditietoisten HM-baari ja Turun Vanu, josta räätälikin löysi tarvitsemansa. . .

"Kuulen vieläkin korvissani veden solinan liikkeissä asioivien kiireisten askelten keskellä. Paikka oli harvinainen keidas keskellä Helsinkiä", muistelee Mirja Hildèn.

Sitä kukaan vastaaja ei kuitenkaan arvannut täysin oikein, että Helsingin olympialaisiin 1952 mennessä valmistuneessa kauppakeskuksessa alkoi kuvanottoa seuraavana päivänä 25-vuotissyntymäpäiväjuhlat. Kuva on otettu siis 31. toukokuuta 1977.

"Keksimme, että ihmisten Forumin suihkulähteeseen heittämiä kolikoita voisi 'kalastaa' magneetilla. Vaikka tärkeintä ei olekaan saalis, vaan metsästys, oli se taloudellisestikin mukavaa touhua pienen viikkorahan lisäksi – ja keräsi katsojiakin", Heikki Piiroinen kertoo.

Seppo Verho oli 1960-luvulla tekemässä Forumin istutuksia, kun hän oli töissä Paul Olssonin puutarhassa. "Liikkeiden suljettua ajoimme autot sisäpihalle ja ryhdyimme istutushommiin. Keväiset sipulikukat revittiin pois ja tilalle tuotiin palmuja, kukkivia pensaita ja kesäkukkia. Talveksi palmut vietiin suojaan – kerran jäähalliin, jossa ne kärsivät kylmyydestä. Syksyllä pihalla oli muun muassa ruusuja, talvella havukasveja."

Verho myös muistelee, että Forumin talonmiehellä oli rakennuksen katolla omakotitalo, joka ei näkynyt pihalle eikä kadulle. "Siellä oli saunakin ja sisäpihalta pois revityistä kasveista tehty vihanta ruukkupuutarha. Puutarhakeinussa oli mukava istua juomassa saunaolutta."

Pirkko Pelkonen kertoo, että Forumin miljöö virkisti ihanasti. "Sisäpihan puutarhamaisuus aiheutti paikalla kulkijoissa harvinaista hyväntuulisuutta."

Arto Sunisen ensimmäinen työpaikka 1971 oli Lippupalvelu, joka sijaitsi Uudessa ylioppilastalossa. "Lippupalvelu käytti pankkinaan Forumin Helsingin Osake Pankkia. Rahat liikkuivat lähettien nahkalaukuissa. Kerran minua varoitettiin olemaan erityisen varovainen. Laukkuun laitettiin 20 000 markkaa."

Vanhan Forumin tilalle avattiin uusi Forum 1985. "Vanha talo oli yksikerroksinen, joten ymmärrettävästi kalliille tontille haluttiin tilalle korkeampi rakennus. Mutta samalla meni fiilis. Vanhassa kauppakeskuksessa oli ihania pikkuliikkeitä ja sisäpiha oli ainutlaatuinen", Pirkko Heinonen sanoo.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Carita Hildenin. Hän saa Katariina Vuoren teoksen Nokkonen – Herkkuja ja hyvinvointia suomalaisesta superkasvista. Tämän viikon arvoituksessa ollaan pystyttämässä näyttävää juhannussalkoa. Missä päin Helsinkiä kuvassa ollaan, minä vuonna ja onko sinulla tapahtumasta omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi 21. 6. mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kirjoita otsikoksi Bongaa paikka. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

"Äiti meni Ajattareen, minä jäin keinuun", kertoo Ekku Saarinen.
"Äiti meni Ajattareen, minä jäin keinuun", kertoo Ekku Saarinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit