Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun "Vuorineuvos Minä" puhuu Suomen tilasta, se menee kiroiluksi

Stig Gustavson, 70, on ollut elinkeinoelämän keskiössä vuosikymmeniä, eikä aio sieltä pois

Ihmiset
 
Juhani Niiranen HS
"Olen jonkin asteen lukutoukka", sanoo Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson.
"Olen jonkin asteen lukutoukka", sanoo Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Stig Gustavson. Kuva: Juhani Niiranen HS

Neljä kertaa "paska", kaksi kertaa "kusessa" ja yksi "perkele", jota tosin seuraa "anteeksi, perhana".

Siinä noin suunnilleen vuorineuvos Stig Gustavsonin käsitys isänmaan tilasta.

"Voi voi", hän huokaa.

Suomen on hänen mukaansa pakko muuttua, jos hyvinvointivaltio halutaan säilyttää.

Gustavson täyttää tänään keskiviikkona 70 vuotta eikä se kuulemma tunnu miltään. Hommaa on paljon.

Päällimmäisenä on Konecranesin toimitusjohtajan rekrytointi, kun "tuo naapuri tuosta" houkutteli nykyisen toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin Fortumin johtoon.

Naapuri on Sari Baldauf, Fortumin hallituksen puheenjohtaja.

Lundmark lopettaa syyskuussa, joten valinnan olisi hyvä olla valmis ennen sitä. Sen enempää yhtiön hallituksen puheenjohtaja ei pörssiyhtiön nimitysprosessista hiisku.

Gustavson on ollut elinkeinoelämän keskiössä vuosikymmeniä, eikä hän kaikesta päätellen ole lähdössä minnekään. Paitsi nyt kadulle tapaamaan Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelijaa, jonka kanssa on keskusteltava uudenkarhean autotallin sisäänajosta.

Mutka on tallin käyttäjille – isäntää lukuun ottamatta – turhan tiukka.

Päivänsankari on asunut vaimonsa kanssa satavuotiaassa talossa vuodesta 1978, jolloin eiralaishuoneiston neliöhinta oli kuulemma 500 markkaa.

Nyt asuntoja on kaikkiaan kuusi.

Kolme nopeaa

Näin Suomi pelastuu

1 "Suomessa on tehtävä nykyistä enemmän työtä. Kansainvälisessä vertailussa suomalaiset tekevät vähemmän töitä kuin monet muut."

 

2 "Palkoista on sovittava paikallisesti firmoissa. Niissä tiedetään, mitkä ovat yrityksen näkymät ja palkanmaksukyky."

 

3 "Työntekijäpuoli on otettava mukaan yritysten hallintoon päättämään asioista. Sillä tavoin päästäisiin nykyisestä nyrkit vastakkain -keskusteluilmapiiristä."

Jos Gustavsonin pitkää uraa teollisuudessa pitäisi yrittää kuvailla kahdella sanalla, ne voisivat olla Kone ja Ruotsi.

Diplomi-insinööriksi valmistunut Gustavson tuli Kone Osakeyhtiöön vuonna 1982 ja nousi kuusi vuotta myöhemmin nosturidivisioonan toimitusjohtajaksi. Siitä puolestaan tuli vuonna 1994 Konecranes, jonka toimitusjohtaja Gustavson oli vuoteen 2005.

Puheessa vilahteleva " Pekka " on Herlin, Koneen edesmennyt omistaja. Hänet Gustavson nimeää ensimmäisenä, kun kysytään esikuvia.

"Hyvin taitava, tavallaan ujo, sivistynyt ja lukenut mies", hän kuvailee Herliniä.

Gustavsonin uran kiperin paikka oli Neuvostoliiton romahdus, kun nostureiden markkinat piti keksiä uudestaan. "Yli sata prosenttia voitosta oli tullut idänkaupasta."

Yhteys Ruotsiin puolestaan alkoi, kun mies kävi Tukholmassa syntymässä 1945. Isä oli haavoittunut reiteen rintamalla ja sai 80-prosenttisena invalidina valtiolta opiskelustipendin Tukholmaan.

Ruotsalaisyhteyksistä on ollut hyötyä. Kuten silloin, kun Kone aikoi myydä nosturidivisioonansa Yhdysvaltoihin. Gustavson soitti tuolloin nykyistä paljon tuntemattomammalle Björn Wahlroosille ja kysyi, olisiko tällä lainata 200 miljoonaa markkaa.

Ei ollut, mutta Wahlroos sanoi tietävänsä, kenellä oli. Ruotsalaisen pääomasijoittaja Industri Kapitalin perustaja Björn Savén tuli rahoittamaan kauppaa, jonka seurauksena syntyi Konecranes. Gustavson saa edelleen Industri Kapitalin neuvonantajana Ruotsista palkkaa.

Viime vuosina Gustavsonilla on ollut näppinsä pelissä myös Tampereen yliopistouudistuksessa, Millenium-palkinnon kehittelyssä ja "elinkeinoelämän suurlähetystön", East Officen, perustamisessa.

Syntymäpäivävastaanotto järjestetään Gustavsonien vaalean sävyisessä olohuoneessa, jonka parvekkeelta avautuu näkymä merelle Helsingin edustalle. Illallinen on Klippanilla Valkosaaressa. Vieraita on tulossa toistasataa. Ohjelmassa on musisointia ja laulua. "Minäkin kyllä puhun."

Se että päivänsankari puhuu juhlissaan, ei varmaankaan yllätä Gustavsonin ystäviä. Tämä on varustettu terveellä itsetunnolla.

"Kun Stigu täytti 60, hänen fiksut ja kauniit tyttärensä pitävät puheen, jossa he – kaikella rakkaudella – tekivät pilaa isänsä ominaisuuksista", muistelee muuan talouselämän vaikuttaja.

Gustavson tunnetaan piireissä lempinimellä Bergsrådet Jag, Vuorineuvos Minä.

"Haa, sitä en ole kuullutkaan", sanoo Gustavson, eikä vaikuta loukkaantuneelta.

Itse hän kuvailee itseään hätähousuksi, jolla on usein "liikaakin etunojaa", uteliaaksi, sopivan laiskaksi ja terveeksi. Laiskuus tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että ei halua tehdä turhia hommia, "kuten istua pitkissä neuvotteluissa".

Mitä muuta?

"I am happy go lucky", päivänsankari sanoo ja näyttää kovin tyytyväiseltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit