Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vesiliikunnan lehtori: "Jos suomalaisia vertaa ruotsalaisiin, niin täällä hukutaan enemmän"

Kolmekymppiset ovat parempia uimaan kuin yli viisikymppiset, kertoo Ilkka Keskinen. Syynä ovat uimahallit.

Ihmiset
 
Näin toimit, jos putoat veneestä veteen
Näin toimit, jos putoat veneestä veteen
Vesiliikunnan lehtori Ilkka Keskinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta näyttää, mitä pitää tehdä, jos putoaa veteen esimerkiksi laiturilta tai veneestä. Hänen mukaansa tärkeää on pysyä rauhallisena. Toimittaja: Tuomas Kokko. Kuvaus: Petteri Kivimäki. Editointi: Esa Syväkuru.

Tämähän on hyvä uutinen!

Suomalaisten uimataito on ihan hyvällä tolalla, mikäli uskoo Ilkka Keskistä.

"Suomalaisten uimataidon taso riippuu tietysti siitä, keihin meitä vertaa. Kansainvälisesti katsottuna se ei ole mitenkään heikkoa. Jos suomalaisia vertaa ruotsalaisiin, niin täällä hukutaan enemmän. Toisaalta taas Venäjään verrattuna täällä hukutaan vähemmän", hän selittää.

Ja miksi ei uskoisi Keskistä?

Hän on vesiliikunnan lehtori Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, eli käytännössä hän on Suomen ainoa yliopistotason opettaja, joka viettää merkittävän osan työajastaan pukeutuneena uimahousuihin.

Petteri Kivimäki
"Jos vanhemman uimataito on heikko, se siirtyy helposti eteenpäin omille lapsille", vesiliikunnan lehtori Ilkka Keskinen sanoo.
"Jos vanhemman uimataito on heikko, se siirtyy helposti eteenpäin omille lapsille", vesiliikunnan lehtori Ilkka Keskinen sanoo.

Keskisen mukaan suomalaisten uimataito selittyy uimahallien suurella määrällä.

Kunnat alkoivat rakentaa uimahalleja 1970-luvulla. Se takasi koululaisille säännöllistä uimaopetusta, ja näkyi tilastoissa hukkumiskuolemien määrän laskemisena.

Samasta syystä uimataidossa on Keskisen mukaan sukupolvien välisiä eroavaisuuksia.

Toiset pääsivät uimahalleihin, toiset eivät.

"Yli viisikymppiset ovat siksi huonompia uimaan kuin kolmekymppiset", hän sanoo.

Mutta mitä on uimataito?

"Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen", määrittelee Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto.

Kolme nopeaa

Muista nämä juhannuksena vesillä

1 "Vedet ovat tänä juhannuksena erityisen kylmät. Energiankulutus lisääntyy kylmässä vedessä, eli kylmyys voi yllättää, jos hyppää suoraan järveen."

 

2 "Käytä pelastusliivejä ja kelluntavälineitä, jos veneilet. Keski-ikäisiä ja vanhempia miehiä hukkuu usein siksi, että he ovat varustautuneet puutteellisesti."

 

3 "Alkoholi on riskitekijä, pitäkää siis huolta toisistanne. Ei humalassa uimista pysty kieltämään, mutta humalaista kaveria ei pidä päästää yksin veteen."

Sitä Keskinen ei osaa kertoa, miksi jotkut oppivat uimaan ja toiset eivät.

"Lapsena oppii uimaan, jos käytetään uimahallissa. Uimisessa on tietyssä mielessä kaksi porrasta. Ensiksikin vedessä pitää oppia olemaan, niin ettei jännitä tai pelkää. Vedessä pitää uskaltaa olla niin, ettei hätäänny, vaikka kasvot olisivat pinnan alla. Se tekee uimisesta rennompaa. Veteen totutteleminen vie tietysti aikaa, eli siihen voi mennä kymmenenkin tuntia, mutta vasta sen jälkeen voi oppia uimaan."

Mutta entä jos ei aikuisenakaan osaa uida? Mikä neuvoksi?

"Jos ei osaa uida aikuisena, niin todennäköisesti se veteen totutteleminen on jäänyt aikoinaan kesken. Silloin pitäisi hakeutua uimakouluun tai hankkia yksityisuimaopetusta, jota on alkanut olla nyt myös Suomessa", Keskinen vastaa.

Jos pitää omaa uimataitoaan olemattomana tai puutteellisena, Keskinen kannustaa tekemään töitä tilanteen muuttamiseksi.

"Tietysti voi ajatella, ettei omalla uimataidolla ole mitään väliä, mutta sen vuoksi voi menettää kaikenlaista. Suomi on kuitenkin maa, jossa ollaan veden äärellä. Täällä mökkeillään, veneillään ja matkaillaan", hän sanoo.

"Sehän on sääli, jos jää melonnan ja suppailun [surffailun kantamuoto] kaltaisia hienoja juttuja kokematta. Uiminen on siinä mielessä kuin tanssitaito. Ei kenenkään tarvitse osata tanssia, mutta onhan se hauskaa, jos voi tanssia vaikkapa omissa häissään", hän vertaa.

Palataan lopuksi Keskiseen itseensä.

Jyväskylän seudulla asuva Keskinen on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomen pohjoisosista. Liikunnallinen hän on ollut aina, hän on pelannut lentopalloakin Saarijärven Pullistus -joukkueessa. Lapsena hän ui kesät ystäviensä kanssa. "Minä olen niin maalta, ettei siellä ollut muuta tekemistä. Kesät juostiin rannan ja kodin väliä."

Uransa aikana Keskinen on työskennellyt niin Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitossa kuin Suomen uimaliitossakin. Mutta on hänessä toinenkin puoli. Hän on näyttelyitä pitänyt valokuvaaja. Hän on perehtynyt – yllätys, yllätys – vedenalaiseen valokuvaukseen.

Keskinen on opiskellut itsekin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, jossa hän on työskennellyt vesiliikunnan lehtorina 1980-luvun alkuvuosista.

Yhdessä liikunnanopettajaopiskelijoiden kanssa hän siis ui, sukeltelee, hyppii altaisiin ja harjoittelee hengenpelastusta.

"Osalla miesopiskelijoista on niin alhainen rasvaprosentti, että he eivät pysy lainkaan pinnalla. He menevät suoraan pohjaan", Keskinen hymähtää.

Keskinen on kuitenkin jo 63-vuotias. Kuinka hän pysyy parikymppisten huippukuntoisten opiskelijoiden vauhdissa?

"Uinti on tekniikkalaji. Kyllä minä opiskelijoille pärjään, koska olen vain uinut heitä enemmän. Jos ei hallitse tekniikkaa, niin vedessä tuhlaa helposti energiaa, vaikka ei pääsisi metriäkään eteenpäin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit