Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Ei me Porissa arvattu, millaiseen hommaan ehdokasta silloin valittiin" – näin Esko Ahosta tuli keskustan puheenjohtaja

Hieman tuntemattomampi kansanedustaja voitti ministerinäkin toimineen Eeva Kuuskosken

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Heikki Kotilainen HS
"Suomen keskustan uuden puheenjohtajan Esko Ahon kannattajat riemuitsevat valittunsa mukana", kertoi HS 17. 6. 1990.
"Suomen keskustan uuden puheenjohtajan Esko Ahon kannattajat riemuitsevat valittunsa mukana", kertoi HS 17. 6. 1990. Kuva: Heikki Kotilainen HS
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen. Hän oli toimittajana ja kokousedustajana paikalla, kun Esko Aho valittiin puolueen johtoon kesäkuussa 1990.

Porin urheilutalossa käy jännittynyt kuhina. On kesäkuinen lauantai vuonna 1990. Keskustapuolueen uudesta puheenjohtajasta on käyty tiukkaa vääntöä. Vastakkain ovat suosikki, ministerinäkin toiminut Eeva Kuuskoski ja hieman tuntemattomampi kansanedustaja Esko Aho.

Konkari Seppo Kääriäinen ja nuori Olli Rehn ovat tipahtaneet pelistä jo ensimmäisellä kierroksella.

Kun vaalitulos tulee, Esko Ahon kannattajat puhkeavat riemuhuutoihin.

"Olin vähän pettynyt. Äänestin Kuuskoskea. Tunsin kuitenkin Ahon hyvin, enkä pitänyt huonona valintana häntäkään", sanoo Timo Laaninen.

Hän osallistui puoluekokoukseen kahdessa roolissa: raportoi kokouksesta toimittajana puolueen lehteen Suomenmaahan ja osallistui äänestyksiin kokousedustajana.

Jännittävän vaalin toinen kierros käytiin heti ensimmäisen jälkeen. Niiden välissä ei ehditty pitää junttakokouksia käytävillä, Laaninen kertoo. Jälkeenpäin kävi ilmi, että kisasta pudonneen Kääriäisen äänestäjät siirtyivät sankoin joukoin Ahon taakse.

Heikki Kotilainen HS
Puheenjohtajaehdokas Esko Aho (vas.) sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton osastonjohtaja Esa Härmälä neuvottelutauolla Porin urheilutalon portaikossa.
Puheenjohtajaehdokas Esko Aho (vas.) sekä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton osastonjohtaja Esa Härmälä neuvottelutauolla Porin urheilutalon portaikossa.

Martti Kainulainen Lehtikuva
"Suoraa kansanvaltaa", julistivat banderollit.
"Suoraa kansanvaltaa", julistivat banderollit.

Vaalin ratkettua kokousväki siirtyi kahville. Laaninen kaivoi esiin nauhurin ja kiirehti Ahon kannoille ottamaan kommentteja puolueen lehdelle.

Martti Kainulainen Lehtikuva
Pauli Kansala Kaustisilta kannatti puoluekokouksessa Esko Ahoa.
Pauli Kansala Kaustisilta kannatti puoluekokouksessa Esko Ahoa.

"Kerroin, että äänestin Kuuskoskea, mutta ei se tuntunut olevan ongelma Aholle."

Miehistä tuli työkumppanit tulevina vuosina. Heti seuraavana vuonna käytiin eduskuntavaalit, joissa keskusta sai "veret seisauttavan vaalivoiton." Laaninen uskoo, että vaalivoiton toi nimenomaan nuoren puheenjohtajan persoona.

36-vuotiaasta Ahosta tuli pääministeri. Pesti oli haastava, sillä maan talous romahti nopeasti ja edessä oli kipeitä leikkauksia. Etuja leikattiin juustohöylällä eli tasaisesti kaikilta. Markka devalvoitiin ja päästettiin kellumaan pakon edessä, vaikka kansalle oli luvattu, ettei devaltaatiota tule.

Laaninen oli lamavuosina ensin kahden muun keskustan ministerin ja lopuksi Ahon poliittisena erityisavustajana. "Ei me Porissa arvattu, millaiseen hommaan ehdokasta silloin valittiin. Jälkikäteen ajatellen valituksi tuli paras henkilö niihin tehtäviin", Laaninen kuvaa.

"Aho jaksoi painaa eteenpäin ja luotti siihen, että kyllä se tästä vielä kääntyy. Siinä auttoivat myös Ahon pohjaton optimismi ja pohjalainen jääräpäisyys. Hän osoitti kovaakin johtajuutta, kun sitä tarvittiin."

Ahon hallituksen aikana Suomi jätti hakemuksen ja tuli EU:n jäseneksi. Laaninen ei osaa arvioida, miten EU-tie olisi mennyt, jos keskustan ja sittemmin hallituksen johtoon olisi noussut Ahon sijasta Kuuskoski.

"Me kaikki oltiin YYA-kauden kasvatteja. Olimme tottuneet ottamaan huomioon Neuvostoliiton intressit. Aho edusti nuorempaa polvea, joka katsoi asioita ennakkoluulottomammin."

Timo Laaninen
Timo Laaninen

Kun keskusta osallistui EU-neuvotteluihin, sen äänestäjäkunta taipui helpommin jäsenyyden kannalle, Laaninen sanoo. Maatalouden turvaksi EU-sopimukseen vaadittiin "reunaehtoja", kuten asiaa puolueen kenttäväelle markkinoitiin.

Porin kokouksesta on nyt neljännesvuosisata. Laaninen, 60, vuorotteli politiikassa ja toimittajan töissä vuoteen 2010 asti, jolloin hänet valittiin keskustan puoluesihteeriksi.

"Moni nousee toimittajan työstä politiikkaan. Toimittajataustasta on siellä se etu, että toimittajan työssä oppii nopeasti löytämään isosta määrästä asioita sen oleellisen."

"Puoluekokoukset ovat politiikan toimittajalle mieluisia töitä. Niissä riittää draamaa ja jännitystä."

Erkki Raskinen
Keskustan puoluekokouksessa Vuokko ja Paavo Väyrynen sekä uusi puoluesihteeri Erja Tikka ja puheenjohtajaksi valittu Esko Aho.
Keskustan puoluekokouksessa Vuokko ja Paavo Väyrynen sekä uusi puoluesihteeri Erja Tikka ja puheenjohtajaksi valittu Esko Aho.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit