Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Höyryjuna puksuttaa kauppalassa

Ihmiset
 
Hede Foto
Panoraamakuva on otettu liiketalon katolta, mutta missä ja milloin?
Panoraamakuva on otettu liiketalon katolta, mutta missä ja milloin? Kuva: Hede Foto
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -arvoituksessa aloiteltiin juhannusta. Ei siis yllätä, että lähes puolet vastaajista veikkasi, että kuvassa ollaan Helsingin perinteisessä juhannuksenviettopaikassa Seurasaaressa.

Niukka enemmistö 28 vastaajasta kuitenkin bongasi paikan oikein. Kuvassa juhannussalkoa nostetaan Esplanadilla.

"Taustalla on 1979 avattu Happy Days -ravintola. Ihan jokavuotinen tapaus juhannussalon pystyttäminen Espalle ei ole. Tässä lienee kysymyksessä kesä 1982, jolloin ahvenanmaalaiset pystyttivät salkonsa. Myöhemmin omansa ovat tuoneet Helsinkiin muun muassa kemiöläiset ja emäsalolaiset 2001", Hannu Marttila kertoo vastauksessaan, joka osuu oikealle vuosikymmenelle, mutta väärälle vuodelle.

Ahvenanmaalaiset nostavat kuvassa juhannussalkoa torstaina 16. kesäkuuta 1988.

"Me ahvenanmaalaiset haluamme korostaa avoimuuttamme kaikkien kielien ja kansojen suhteen. Tätä symbolisoivat eriväriset liput ja koriste-esineet salossamme. Ylimmäisenä oleva kuvaa uskollisuuttamme hallitsijaa kohtaan ja yhteenkuuluvaisuutta Suomeen", kapteeni Pär-Olof Jansson kertoi Ilta-Sanomien haastattelussa.

Heikki Laukkanen kertoo, että juhannussalko nostettiin Espalle myös 1960-luvun lopulla. "Se oli tietysti näkyvä salko siellä kulkiessa."

Terhen Järvi-Kääriäinen puolestaan muistelee jo 1950-luvulla ihmetelleensä äidilleen tyhjää lipputangon alaosaa Esplanadin puistossa. "Äitini totesi suomenruotsalaisten nostavan siihen juhannussalon. Itä-Helsingin saaristossa kasvaneelle kantakaupungin vierailut olivat poikkeuksellisia tapahtumia ennen 60-lukua."

Ahvenmaalaisille salonnostajille kyseessä oli "suuri tapahtuma".

"Kun tulimme ensimmäistä kertaa 7–8 vuotta sitten, moni saattoi ihmetellä touhujamme, mutta nykyisin vastaanotto tuntuu vuosi vuodelta yhä lämpimämmältä", kertoi kapteeni Jansson 1988.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Terhen Järvi-Kääriäisen. Hän saa Aleksi Mainion teoksen Terroristien pesä – Suomi ja taistelu Venäjästä 1918–1939 (Siltala).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa on kauppala, jonka läpi puksuttaa höyryjuna. Missä ja milloin kuva on otettu? Bongaa paikka -palstan reviirin mukaisesti kuva on pääkaupunkiseudulta.

Entä onko sinulla omakohtaisia kokemuksia ja muistoja paikasta kuvanottoajalta tai myöhemmin?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 25. kesäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Ossi Kallioinen
"Tuntuu kuin Esplanadi tulisi vuosi vuodelta yhä kauniimmaksi", kapteeni Jansson kertoi 1988.
"Tuntuu kuin Esplanadi tulisi vuosi vuodelta yhä kauniimmaksi", kapteeni Jansson kertoi 1988.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit