Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Titanicin säveltäjä laati musiikkia menestyselokuviin

James Horner 1953–2015

Ihmiset
 
James Horner
James Horner

Elokuvasäveltäjä James Roy Horner kuoli 22. kesäkuuta lento-onnettomuudessa, kun hänen ohjaamansa pienkone syöksyi maahan Los Padresin kansallispuistossa Kaliforniassa. Horner oli 61-vuotias, syntynyt Los Angelesissa 14. elokuuta 1953.

Hän sävelsi musiikin satakuntaan amerikkalaiseen elokuvaan ja tv-sarjaan ja nousi ammattikuntansa tunnetuimmaksi nykyedustajaksi jo pelkästään James Cameronin menestyselokuva Titanicin (1997) myötä.

Elokuvasäveltäjän tunnusmerkeiksi hahmottui kyky kirjoittaa ja soitinnuttaa suurtuotantojen musiikkia isolle orkesterille, jossa soi usein myös sanaton ihmisääni. Horner arvosti ohjaajia ja tuottajia, jotka antoivat säveltäjälle tilaa.

"En pidä säveltämistä työtehtävänä, näen musiikin taiteena", Hollywoodiin kriittisesti suhtautunut Horner on sanonut.

Hollywoodissa hän kuitenkin teki elokuvauransa.

Titanicin yhdestätoista Oscarista Horner pokkasi pystit sekä elokuvamusiikista että Céline Dionin tulkitsemasta nimilaulusta My Heart Will Go On. Tunteikas esitys nousi koko teoksen tunnusmerkiksi tavalla, johon vain harvat elokuvasävelmät yltävät. Kappale oli vuoden 1998 myydyin single, ja elokuvan soundtrack-albumista tuli lajissaan historian suurin menestys. Työ Titanicissa toi Hornerille myös lukuisia muita palkintoja.

Myös säveltäjän eurooppalaissyntyinen isä Heinrich "Harry" Horner voitti lavastajana Oscarit elokuvista Perijätär (1949) ja Suurkaupungin hait (1962)

Perheen esikoispoika James Horner opiskeli Lontoon Royal College of Musicissa. Elokuvauransa hän aloitti pienen budjetin genretöissä, kuten avaruusoopperassa Vaarojen planeetta. Suurempaa huomiota saavuttivat rymistelyhitti 48 tuntia sekä tieteiselokuva Aivomyrsky.

Oscar-ehdokkuuksilla huomioidut Aliens, Fievel matkalla villiin länteen, Braveheart – urhea sydän ja Apollo 13 olivat Hornerin tunnetuimpia töitä. Yhteistyö James Cameronin kanssa jatkui avaruusfantasiassa Avatar, jonka tulevien jatko-osien säveltäjänä Horneria jo pidettiin.

Horner kaihtoi julkisuutta. Hänellä oli vaimo ja kaksi tytärtä. Horner kokeili myös konserttojen säveltäjänä, mutta sai varauksellisen vastaanoton.

Syksyllä ensi-iltaan tuleva kaivoselokuva The 33 jää yhdeksi Hornerin viimeisistä töistä. Yksi sen käsikirjoittajista on suomalainen Mikko Alanne. Hän kertoi Facebookissa tehneensä elokuvan käsikirjoituksen luonnoksia kuunnellen vain Hornerin sävellystä elokuvaan Tulikokeessa (1996).

"Kuuntelen päivittäin hänen musiikkiaan", Alanne kirjoitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit