Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskeinen artisti suomenkielisen räpin läpimurrossa

Mikko Mutenia 1980–2015

Ihmiset
 
Mikko Mutenia
Mikko Mutenia

Suomalaisräppäri Ezkimo eli Mikko Mutenia kuoli sunnuntaina 21. kesäkuuta. Hän oli 35-vuotias. Mutenia syntyi Helsingissä vuonna 1980, mutta hän muutti perheensä kanssa Ivaloon kaksivuotiaana. Koulun jälkeen hän palasi pääkaupunkiseudulle.

Ezkimo oli keskeinen osa suomenkielisen räpin läpimurtoa vuosituhannen vaihteessa. Hänen ensialbuminsa Iso E osoittautui menestykseksi ja ylitti kultalevyrajan vuonna 2002.

Ezkimon riimit rakentuivat tehokkaista iskulauseista, joiden aiheina olivat päihteet, seksi ja väkivalta mutta myös lähiötodellisuus. Etenkin vakavampia aiheita käsitelleet tekstit keräsivät kiitosta.

"Tekijä vie kuninkaallisesti kiroillen ja rankalla slangilla itsetunnon pumppaamisen ja fronttaamisen todella ääreen vain mykistääkseen kuulijan seuraavassa hetkessä upeilla pienoisnovelleilla asfalttiviidakosta", Jussi Niemi arvioi Soundissa.

Ezkimo julkaisi vielä kaksi albumia (Vaa ämsee, 2004, ja Muteniaatikot, 2009) ennen kuin luopui taiteilijanimestään.

Viime vuosina hän julkaisi musiikkia nimellä Agentti SUMO, mutta suunniteltu albumi ei ehtinyt ilmestyä ennen kuolemaa. Uusimman kappaleensa Gospeli hän julkaisi marraskuussa 2014.

Ezkimo teki laajalti yhteistyötä myös muiden suomalaisräppärien kanssa. Hän kuului esimerkiksi Rockin' Da North -kollektiiviin, joka järjesti konsertteja Helsingissä ja julkaisi levyjä.

Tapahtumista huomattavin oli Rockin' Da Northin festivaali, joka keräsi 17 000 kävijää Töölönlahden makasiinien edustalle 2001. Kollektiivin konserteista nousi esiin muun muassa Pikku G, jonka menestyksekkäällä esikoislevyllä Räjähdysvaara (2003) Ezkimo oli mukana niin lauluntekijänä kuin esiintyjänä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit