Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pahoinpitelyjä, aseita neuvottelupöydillä ja murtoja – suomalaisjuristin alkutaival 1990-luvun Virossa oli kaoottinen

Aku Sorainen ei silti hetkeäkään ajatellut vetäytyvänsä maasta. Nyt hänen asianajotoimistonsa on valittu viidesti peräkkäin Baltian parhaaksi.

Ihmiset
 
Marko Mumm
Suomalainen asianajaja Aku Sorainen vastaanotettiin Virossa avoimin mielin 1990-luvun alussa.
Suomalainen asianajaja Aku Sorainen vastaanotettiin Virossa avoimin mielin 1990-luvun alussa. Kuva: Marko Mumm

Nuorempana Aku Sorainen hämmästyi usein. Sen Baltian menestyneimpiin lakitoimistoihin kuuluvan Soraisen johtaja tuppaa nykyään unohtamaan istuessaan pääkonttorissaan Tallinnassa.

Kun hän 1990-luvulla tuli Viroon, yllätyksiä oli joka kulman takana.

Kolme nopeaa

Vinkkejä Viroon yrityksen perustamista suunnittelevalle suomalaiselle

1 "Jos yrittää säästää henkilökohtaisessa verotuksessa, on muutettava Viroon. Jos haluaa myös osinkoverotuksen Viroon, on muutettava ja katkaistava oleelliset siteet Suomeen."

 

2 "Jos haluaa perustaa työvoimavaltaisen yrityksen, kannattaa aloittaa kartoittamalla, löytyykö ihmisiä töihin. Jos työntekijöitä löytyy, on helppo tulla."

 

3 "Viroon on viime aikoina syntynyt runsaasti tietotekniikka-alan start up -yrityksiä, jotka ovat saaneet ulkomaista riskipääomarahoitusta. Kannattaa selvittää, löytyisikö sijoituskohdetta."

Keväällä 1997 Sorainen näki Tallinnan vanhassa kaupungissa sijainneen asianajotoimistonsa ovimiehen nyrkkitappelussa kahta nuorukaista vastaan. Tappelijat säntäsivät pakoon, ja Sorainen juoksi perään salkku kädessä. Müürivahen kadulla ohikulkijat yllättäen tulivat apuun. Toinen nuorukainen jatkoi juoksua lähimmästä ovesta suoraan poliisin syliin. Poliisiaseman portaikossa hän onnistui karkaamaan ulos taksiin. Takaa-ajo päättyi, kun Sorainen suihkutti taksin täyteen pippurikaasua.

Pari viikkoa myöhemmin nuorukainen oli taas Soraisen oven takana. Poika näytti pippurikaasupulloa, mutta ei uhkaillakseen. Hän kertoi vain ostaneensa samanlaisen, koska se oli niin tehokas. Toinen nuorukaisista oli käynyt naapuritoimistossa. Hän oli pyytänyt anteeksi varkausyritystä.

Nyt Tallinnan kaduilla on turvallista. Asianajotoimisto Sorainen täyttää pian 20 vuotta ja Aku Sorainen tänään torstaina 50 vuotta. Hän muistelee 1990-luvun seikkailuja osoituksena siitä valtavasta muutoksesta, joka on tapahtunut virolaisessa yhteiskunnassa.

"Suurin riski 1990-luvulla oli, nouseeko tämä maa kaaoksesta", Sorainen sanoo.

"Melkein kaikkien asuntoihin ja autoihin murtauduttiin. Monet tutut joutuivat pahoinpitelyn tai ryöstön kohteeksi."

Sorainen tuli Baltiaan 1991, kaksi kuukautta Viron itsenäistymisen jälkeen. Hän keräsi aineistoa Lapin yliopiston oikeustieteen pro gradu -tutkielmaan ulkomaalaisia koskevasta yrityslainsäädännöstä Baltian maissa.

Oman asianajotoimiston Sorainen perusti Tallinnaan 1995 ja erikoistui aluksi suuriin ulkomaisiin yritysasiakkaisiin, yritys- ja kiinteistökauppoihin. Opinnoista Suomessa oli hyötyä, sillä Viro länsimaisti vauhdilla lainsäädäntöään.

Korruptio oli yhä syvällä Baltiassa, ja mafia vaikutti niin, ettei edes rehellinen yrittäjä voinut välttyä ikäviltä kokemuksilta. Vastapuolen edustaja otti aseen esiin neuvottelupöydässä jokaisen Baltian maan pääkaupungissa. "Niitä oli pari tapausta tuhannesta, eikä niitä kannata liioitella."

Seikkailuja piisasi 1990-luvulla arjessa. Kerran Sorainen löysi roskiin heittämänsä sopimusluonnokset neljään osaan leikattuina julkisen vessan vierestä telineestä. Siihen aikaan pehmeä vessapaperi oli ylellisyystuote.

Kerran kuntosalin ovi oli täynnä luodinreikiä. Runsaan vuoden kuluttua alaovi oli räjäytetty roskapönttöön piilotetulla pommilla. Murhayritysten kohde oli samalla salilla käynyt liikemies Meelis Lao.

Mutta Sorainen ei ikinä aikonut perääntyä Baltiasta, päinvastoin, hän laajensi 1997 Riikaan ja 1999 Vilnaan. Vuonna 2008 toimisto avattiin Minskissä. Viiden viimeisen vuoden aikana Sorainen on valittu joka kerta vuoden asianajotoimistoksi Baltiassa.

"En hetkeäkään ajatellut vetäytyä asianajotoiminnasta."

Kehityksen pääsuunta oli länsimaistuminen ja vaurastuminen. "Ei kellekään tullut mieleen, että olisi paluuta vanhaan. Neuvostoliittohan oli hävinnyt."

Luottamus myönteiseen kehitykseen oli syntynyt jo matkoilla Itä-Euroopassa sekä opintojen aikana Humboldt yliopistossa Itä-Berliinissä juuri ennen muurin avautumista.

Suuret suomalaiset yritysasiakkaat luottivat suomalaiseen asianajotoimistoon, mutta kilpailu oli kovaa.

Sorainen huomasi 1997 lakiluonnoksen, joka olisi pysäyttänyt hänen toimintansa. Luonnoksen mukaan juridista neuvontaa olisi saanut antaa vain Viron asianajajaliiton jäsen ja jäseneksi olisi hyväksytty vain Viron kansalainen.

"Saattoi aiheuttaa kateutta ja karsastusta, että tulimme samoille apajille", Sorainen sanoo.

Marko Mumm
Aku Sorainen harrastaa keräilyä. Moottoripyörä, BMW mallia R-35 vuodelta 1947, on tullut Viroon Saksan sotakorvauksena Neuvostoliitolle.
Aku Sorainen harrastaa keräilyä. Moottoripyörä, BMW mallia R-35 vuodelta 1947, on tullut Viroon Saksan sotakorvauksena Neuvostoliitolle.

Viron EU:n integrointipäällikön Henrik Hololein ja Suomen Tallinnan-lähetystön avulla lain eteneminen pysäytettiin.

Soraisen ensimmäinen lapsi virolaisen vaimon kanssa syntyi vuonna 2000 ja seuraava 2001. Tallinnasta oli tullut koti.

Nykyään Sorainen näkyy Viron presidentin valtiovierailujen liikemiesdelegaatioissa. Keväällä hän osallistui erityisluvalla vapaaehtoisena suomalaisessa maastopuvussa Viron suursotaharjoitukseen Siil.

Eivät yllätykset täysin loppuneet 2000-luvullakaan. Viron muuttuminen suhteellisen avoimeksi oikeusvaltioksi niin nopealla vauhdilla hämmästyttää.

"Varmaan Natoon ja EU:hun liittymisprosessit panivat vauhtia kaikkiin Baltian maihin. Ei kukaan osannut 1990-luvulla ennustaa niin nopeaa muutosta."

Kaja Kunnas
Tallinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit