Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Säveltäjä yhdisteli jazzia ja klassista

Gunther Schuller 1925–2015

Ihmiset
 
Gunther Schuller
Gunther Schuller

Yhdysvaltalainen säveltäjä, muusikko ja orkesterinjohtaja Gunther Schuller kuoli 21. kesäkuuta New Yorkissa. Hän oli 89-vuotias, syntynyt New Yorkissa 22. marraskuuta 1925.

Schullerin isä oli New York Philharmonic -orkesterin viulisti, ja hän itse opiskeli Saint Thomas Choir -koulussa käyrätorven soittajaksi ja huilistiksi. Sen jälkeen Schuller oli muusikkona muun muassa American Ballet Theatressa ja Metropolitanin oopperan orkesterissa.

Klassisen musiikin lisäksi Schuller oli kiinnostunut jazzista. Vuonna 1957 hän kehitti termin "third stream" kuvaamaan musiikkia, joka yhdisteli klassista ja jazzia. Schullerista tuli tämän musiikkihybridin innokas puolestapuhuja, ja hän myös sävelsi lukuisia third stream -teoksia, kuten esimerkiksi oopperan The Visitation (1966).

Vuonna 1959 Schuller luopui muusikonurastaan omistautuakseen säveltämiselle, opettamiselle ja kirjoittamiselle. Hän oli orkesterinjohtajana ja levytti jazzia muun muassa Miles Davisin ja Dizzy Gillespien kanssa.

Schuller viimeisteli jazzmuusikko ja -säveltäjä Charles Mingusin valtavan viimeisen teoksen Epitaph esityskuntoon vuonna 1989. Sitä ennen hän oli sovittanut ragtime-säveltäjänä tunnetun Scott Joplinin oopperan Treemonisha sen ensimmäistä julkista esitystä varten.

Hän kirjoitti myös kaksi merkittävää kirjaa jazzin historiasta: Early Jazz (1968) ja The Swing Era (1991).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!