Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhallinen juhannus Helsingissä

Seurasaaren vaivaisukko sai uudet asukkaat

Ihmiset
 
Ivan Timiriasew Helsingin kaupunginmuseo
Kahvinkeittoa nuotiolla Seurasaaressa kesällä 1915.
Kahvinkeittoa nuotiolla Seurasaaressa kesällä 1915. Kuva: Ivan Timiriasew Helsingin kaupunginmuseo

Pääkaupunkiseudun juhannus vuonna 1915 sujui pääpiirteittäin rauhallisissa ja perinteisissä merkeissä. Helsingin poliisimestari oli etukäteen kuulutuksella ilmoittanut, että "Yleisölle tiedoksi ja tarkoin noudatettavaksi ilmoitetaan, että kokkotulien ja ilotulituksien toimeenpaneminen sekä ampuminen kaupunkiin kuuluvassa ympäristössä on ankarasti kielletty." Kokot oli kielletty myös Viipurin linnoitusalueella.

Oulunkylän VPK järjesti omat juhlansa: "Juhannusyövalvonnan järjestää Oulunkylän vapaaehtoinen palokunta taas vanhaan tapaansa. Tällä kertaa karkelot pidetään Oulunkylän kilpa-ajoradalla, jossa muhkea tanssilava jo odottaa hilpeitä juhannusyön viettäjiä. Soitosta huolehtii palokunnan oma tunnettu soittokunta."

Helsingin Sanomat kertoi juhlinnasta juhannuksen jälkeen 25. kesäkuuta:

"Juhannusta vietettiin kaupungissa ja ympäristössä yleensä rauhallisesti. Ilma oli vielä juhannusaattona verrattain viileä, mutta eilen sitä vastoin lämpimämpi kuin koskaan ennen tänä kesänä.

Huvimatkoja tekivät saaristoon aattoiltana useat laivat, jotka olivat aivan täynnä matkustajia. Muutamiin laivoihin pyrki matkustajia enemmän kuin mitä voitiin ottaa. Seurasaaressa, Korkeasaaressa ja Drumsössä oli myös runsaasti yleisöä.

Juopuneita korjasi poliisi talteensa viidelle kaupungin poliisiasemalle - ensimäiselle, toiselle, kolmannelle, neljännelle ja Töölön poliisiasemalle - aattoiltana 29 ja eilen aamupäivällä neljälle poliisiasemalle - yhteensä 9. Vanhankaupungin ja Hermannin poliisiputkissa ei juopuneita ollut kumpanakaan päivänä. Pasilan poliisiasemalla oli viime yönä yksi juopunut.

Kirurgiseen sairaalaan tuotiin aattoiltana yksi henkilö, jota oli vähän puukotettu."

Jutussa mainittu Seurasaari muodostettiin kansanpuistoksi vuonna 1889, ja siitä tuli suosittu retkikohde ja juhlapaikka. Siellä toimii Suomen ensimmäinen ulkomuseo, jonne on siirretty vanhoja puurakennuksia eri puolilta Suomea. Ulkomuseon toiminta alkoi Niemelän torpan siirtämisellä Seurasaareen vuonna 1909. Saaren suosituin vuotuistapahtuma on Seurasaarisäätiön järjestämä Seurasaaren juhannus.

Seurasaaren juhannuksesta 1915 kertoi HS 27. kesäkuuta: "Ulkomuseossa kävi juhannusaattona ja juhannuspäivänä 2.000 henkeä. Yöllä tunkeutui museon alueelle muutamia miehiä, jotka olivat nostaneet toisen portin pois paikoiltaan, mutta yövahti karkotti tunkeilijat tiehensä.

Kirkonäijän sisässä asuvalla peippos- (ei varpus-) perheellä on 7 poikaa. Mainita sopii, että äijän rinnassa oleva aukko, jota linnut käyttävät kulkutienään, on varkaiden työtä, ukko kun näet aikoinaan on joutunut ryöväyksen uhriksi. Rahan pistämistä varten tehty aukko on äijän sisässä."

Kirkonäijällä tarkoitetaan Karunan kirkon vaivaisukkoa. Vaivaisukko on kirkon tai kirkkotapulin seinään kiinnitetty maalattu puupatsas, jonka rinnassa tai sylissä olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Vaivaisukot keräsivät kirkkojen edustalla varoja köyhäinhoitoon ja tekivät näin ollen töitä peruspalvelun pioneereina. Ukot joutuivat usein ryöstöyritysten ja ilkivallan kohteeksi. Osa vaivaisukoista on edelleen käytössä.

Eläinten ystävät -lehti kirjoitti vielä marraskuun 1915 numerossaan Seurasaaren vaivaisukosta, että "Tämä puu-ukko on nyt, kuvainnollisesti puhuen herännyt eloon, sillä onnellinen varpuspari on sen rinnassa löytänyt hauskan kodin ja pienet poikaset visertävät niin tyytyväisinä siellä, kun kurkistaa sisään reijästä." HS:n mukaan kyseessä oli kuitenkin siis peipposperhe.

Karunan vanha kirkko on Karunaan 1680-luvulla rakennettu puukirkko, joka myöhemmin siirrettiin Helsingin Seurasaaren ulkomuseoon. Se on ulkomuseon vanhin rakennus. Kirkko on käytössä vain kesäisin, jolloin siellä pidetään jumalanpalveluksia ja konsertteja, ja sitä käytetään myös vihkikirkkona.

Helsingin Sanomien kolumnisti, nimimerkki Tolari heittäytyi suorastaan runolliseksi keskikesän juhlaa muistellessaan:

"Arvasin aivan oikein: juhannuksena oli erittäin kaunis ilma. Vaikka juhannusyö usein onkin tavallisen viileä, oli se tällä kertaa muuttanut tapaansa ja heittäytynyt verraten lämpimäksi, ainakin mitä edellisiin, puoleksi hallaisiin öihin tulee. Taivas oli kirkas ja auringon lasku ja nousu, joka taas valtasi uudella ihanuudellaan, lyhyen kesämme mieltä ylentävin näytelmä. Sopusointuisella mielellä ja rauhoittunein hermoin palaamme taas kesän selkäviikkoja viettämään, mielessä jo satoon ja sen korjuuseen päin kallistuva ajatus."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit