Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusministerin salkku tuli puskista Jari Lindströmille – työministeriksi hän oli valmistautunut

Paperitehtaan entinen varaluottamusmies pettyi työntekijöiden kohteluun aikoinaan Voikkaalla. "Meidät petettiin, valehdeltiin päin naamaa", hän sanoo.

Ihmiset
 
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström HSTV:ssä: Rangaistuksia kovennettava
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström HSTV:ssä: Rangaistuksia kovennettava
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) sanoi HSTV:n Studio Kulmapöydässä 29.5., pari tuntia ennen nimittämistään ministeriksi, että hän on valmis koventamaan rangaistuksia.

Jari Lindströmin kotona Kuusankoskella puhuttiin toukokuun lopulla ministerin hommista. Hallitusneuvottelut alkoivat olla maalissa ja puheenjohtaja Timo Soinilta odotettiin perussuomalaisten ministerilistaa.

"Mitä sanot, jos mulle tarjotaan jotain", Lindström kertoo kysyneensä vaimoltaan. "Tulipa mitä tahansa, niin ota vastaan", tämä sanoi.

Parin päivän päästä Soini sanoi, että sinä Jari olet sitten työ – ja piti tauon – ja oikeusministeri. Ministereiden määrää piti vähentää ja Lindströmille kolahti kaksi salkkua. Oikeusministeri tuli aivan puskan takaa.

"Työministeriin olin henkisesti valmistautunut ja siihen, että ei tule mitään. Ryhmän puheenjohtajuus on hyvä paikka, ja olisi sopinut minulle. Tämä oikeusministeri tuli bonuksena."

Ensimmäinen ajatus mielessä oli, että eikö oikeusministerin pidä olla juristi, mutta asia oli selvitetty. Ei tarvitse. Lindström kiitti luottamuksesta.

Aapo Huhta HS
Kahden ministeriön mies Jari Lindström kulkee Eteläesplanadilla työministeriön ja oikeusministeriön väliä.
Kahden ministeriön mies Jari Lindström kulkee Eteläesplanadilla työministeriön ja oikeusministeriön väliä.

Nyt hallitus on istunut viisi viikkoa. Sunnuntaina 50 vuotta täyttävä oikeus- ja työministeri Lindström totuttelee valoisaan työhuoneeseensa Eteläesplanadilla. Alla on vehreä Esplanadin puisto, ja kulmaparvekkeelta avautuu Kauppatori.

Ensimmäinen kuukausi on mennyt tutustuessa kahden ministeriön tehtäviin ja ihmisiin. "Mitä juttuja on menossa ja mitä selvittelyssä."

Kummassakin ministeriössä auttaa kaksi avustajaa. Lindström yrittää olla tietyt päivät työministeriössä ja tietyt oikeusministeriössä. "Jotta tämä menisi jotenkin järkevästi."

Hallitusohjelman mukaan hallitus nopeuttaa oikeusprosesseja, rajaa valitusoikeuksia, parantaa uhrien asemaa ja koventaa rangaistuksia oikeudenmukaisemmiksi teon moitittavuuteen nähden. Eli vastaamaan kansan oikeustajua. Tapanilan raiskaustapauksen tuomiot eivät vastanneet kansan oikeustajua.

"Kansalaisten oikeustajun määrittely on hyvin vaikeaa", Lindström pohtii. Hän miettii, mitä rangaistuksia kansa haluaisi koventaa.

"Ehkä ne liittyvät lapsirikoksiin, ja rattijuopumus on toinen. Alkolukko voisi olla hyvä keino, jos tekniikka siihen antaa mahdollisuuden." Hallitusohjelma mainitsee erityisesti lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset.

Lindströmin omatuntoa vaivaa, pystyykö hän esittelemään tasa-arvoisen avioliittolain hallitukselle. Ensimmäiseksi Lindströmiä kuitenkin työllistää yhteiskuntasopimus. Vuoropuhelu työelämän järjestöjen kanssa on käynnissä ja heinäkuun lopulla hallituksen pitäisi antaa järjestöille esitys, miten työelämän joustoilla parannetaan kansantalouden tuottavuutta.

Kolme nopeaa

Missä mieluiten vietät lomasi?

1. "Piilopirtissä Valkealassa. Kuivan maan mökki, terassi ja kylpytynnyri."

2. "Kuntosalilla Kuusaan Kunto-Mekassa. Se on entinen oma sali, olen käynyt siellä ikäni."

3. "Kotona Kuusalla, kerrostalossa."

Onko sillä mahdollisuuksia onnistua?

"On se vaikea", huokaa ministeri.

Ensimmäinen yritys kaatui työajan pidennysesitykseen. "Jos työntekijöiltä viedään vuosien saatossa saavutettuja etuja, niistä on tuskallista luopua, jos jotain ei saa tilalle."

Työntekijöille tarjotaan ehkä muutosturvaa irtisanomistilanteessa, mutta paljonko se lohduttaa, kun uutta työtä ei ole?

Niin niin, tämän työministeri on sanonut myös ääneen. Hän nostaa yllättäen pöydälle "loistavan esimerkin" varustamoalalta.

Siellä on sovittu paikallisesti palkanalennuksista ja vastavuoroisesti työnantaja on sitoutunut pitämään työpaikat. "Se vaatii luottamusta, ettei vedetä mattoa alta, kun johonkin työntekijä on suostunut."

Hän tietää, mistä puhuu. Lindström on entinen UPM:n Voikkaan tehtaan varaluottamusmies ja ammattiosastoaktiivi. Hän kertoo, miten luottamus menetettiin Voikkaalla.

"Meidät petettiin, valehdeltiin päin naamaa. Toimialajohtaja sanoi, että kaivakaa kymmenen miljoonan säästöt, ja sitten tehdas pantiin kiinni, vaikka saatiin säästöt kaivettua. Tämä on kusetusta, jolla viedään luottamus."

Jos luottamusta ei ole, yhteiskuntasopimusta ei tule. Lindström ei näe kuitenkaan muuta vaihtoehtoa kuin yhteistyön.

"Ei se enää onnistu niin, että lyödään perse penkkiin. Kumpi on pahempi, lähtee työt alta kokonaan tai joustat vähän aikaa palkastasi?"

Lindström asettaa pikapuoliin selvitysmiehen edistämään paikallista sopimista.

Siinä moni entinen Paperiliiton mies voi hieraista silmiään, että millä puolella pöytää Lindström istuu. "Ei ole kuittailtu."

Päinvastoin, hän kertoo saaneensa hyvää palautetta aloitteestaan työnantajien Kela-maksun palauttamiseksi.

Entisen voimanostajan mieli tekisi salille, mutta olkapäässä on reikä ja polvi rikki. "Vasta vahoilla päivillä ymmärsin, miten siinä pitää harjoitella."

Loman alkuun on kaksi viikkoa, mutta Sipilän hallituksella on vauhti päällä. Ei tiedä, pystyykö jäämään. "Jos tilanne muuttuu tulen lomalta töihin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit