Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori perehtyi sisäilmaongelmiin

Martti Viljanen 1949–2015

Ihmiset
 
Juha Paavola Xiaoshu Lü-Tervola
Martti Viljanen
Martti Viljanen

Aalto-yliopiston rakennusfysiikan professori Martti Viljanen kuoli sairauden seurauksena 22. toukokuuta Espoossa. Hän oli 66-vuotias, syntynyt 16. maaliskuuta 1949 Iisalmessa.

Viljanen kirjoitti ylioppilaaksi Hämeenlinnan lyseosta. Sen jälkeen hän aloitti opinnot Teknillisen korkeakoulun rakennusinsinööriosastolla, josta valmistui diplomi-insinööriksi 1976 ja tekniikan lisensiaatiksi 1983.

Viljasen työura alkoi Valtion teknillisessä tutkimuskeskuksessa syksyllä 1975. Ura siellä jäi kuitenkin lyhyeksi, kun kiinnostus jatko-opiskelua ja tutkimusta kohtaan vei voiton. Teknillisessä korkeakoulussa hän aloitti assistenttina jo syksyllä 1979 suoritettuaan sitä ennen vielä asevelvollisuutensa.

Lahjakas opiskelija valittiin hoitamaan avoinna ollutta huoneenrakennustekniikan apulaisprofessorin virkaa 1980. Vuonna 1986 hän sai nimityksen peruspalkkaiseen apulaisprofessorin virkaan alana rakennusfysiikka, ensimmäisenä professorina alalla Teknillisessä korkeakoulussa. Vuonna 1998 virka muuttui professorin viraksi.

Professori Viljasen tutkimukset kohdistuivat rakenteiden ja rakennusmateriaalien lämpö- ja kosteustekniseen toimintaan sekä rakennusten energiankulutukseen ja niihin vaikuttaviin fysikaalisiin ilmiöihin.

Rakennusten sisäilman laatu- ja homeongelmien noustessa viime vuosina voimakkaasti esille, Viljanen aloitti tutkimusryhmineen tuloksekkaan yhteistyön Helsingin yliopiston mikrobiologian laitoksen kanssa. He ehtivät yhdessä saavuttaa merkittäviä uusia tutkimustuloksia erilaisten mikrobien käyttäytymisestä rakennusten sisätiloissa ja mikrobien aineenvaihdunnan tuloksena huoneilmaan siirtyvien toksisten aineiden tunnistamisesta. Saman ongelman parissa Viljanen työskenteli loppuun saakka, kunnes kaksi viikkoa ennen kuolemaa sairaus vei voimat.

Viljanen oli pidetty kollega Aalto-yliopiston rakennustekniikan laitoksella. Hän oli idearikas, huumorintajuinen ja työnsä äärimmäisen vakavasti ottava. Vaativa mutta vastuuntuntoinen opettaja halusi pitää huolta siitä, että nuorilla valmistuvilla insinööreillä oli riittävät tiedot ennen työelämään siirtymistään.

Viljanen viihtyi vapaa-aikanaan perheensä parissa kesämökillä Iittalassa, jossa hän istutti ja hoiti metsiä ja huolsi itse metsätyötraktorinsa ja kaivinkoneensa. Myös Ahvenistolla sijaitseva kotitalo oli hänelle mieluisa suvun kohtaamispaikka.

Juha Paavola
Xiaoshu Lü-Tervola
Kirjoittajat ovat
Martti Viljasen kollegoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit