Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiin aukeaa kissakahvila, jonka perustajalla on melkoinen tarina

Pasi Nikkinen on myynyt koko omaisuutensa, ollut portsarina Dublinissa, "käynyt armeijansa Gambiassa" ja sairastanut kaksi syöpää

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Rio Gandara HS
Kissakahvilan perustaja Pasi Nikkinen on perustanut myös viisi Pop Up Ilo Julkista Olohuonetta yhdessä Minna Kiviojan kanssa. Nikkiselle kissa symboloi itsenäisyyttä ja kykyä tulla lähelle.
Kissakahvilan perustaja Pasi Nikkinen on perustanut myös viisi Pop Up Ilo Julkista Olohuonetta yhdessä Minna Kiviojan kanssa. Nikkiselle kissa symboloi itsenäisyyttä ja kykyä tulla lähelle. Kuva: Rio Gandara HS

Kurkista, kehottaa Fredrikinkatu 55:n näyteikkunaan paperista leikattu luukku. Katsominen ei kuitenkaan onnistu. Kissakahvila Helsinki avautuu vasta 15. 7.

Oven takana tuoksuu remontti. Huonekaluja ei vielä ole, mutta 12-viikkoiset kissat Helmiina, Tyylilyyli, Nestori, Ville ja Kalle totuttelevat jo uuteen kotiinsa. Täysikasvuinen Pete tulee esiin haistettuaan ruoan.

Kolme nopeaa

Eläinten ystävän lempikahvilat

1 Cafe Regatta
"Regatta on kaunis paikka kesät ja talvet. Koirien juomakupit odottavat asiakkaita. Raine Korpelalla on pilkettä silmässä."

 

2 Käpylän lippakioski
"Pitäjillä on rento meininki, ja eläinvieraat saavat rapsutuksia sekä omistajilta että mukavilta ihmisiltä."

 

3 Cafe Piritta
"Koirat ovat tervetulleita Piritan terassille. Ympäristö on mukava ja palvelu hyvää."

"Pentujen luonteet erottuvat jo nyt. Kalle on tarkkailija ja Ville juttelija. Tyylilyyli on pienin, mutta roikkuu imurinvarresta täynnä virtaa", kertoo kissakahvilan isäntä, yrittäjä Pasi Nikkinen.

Kissojen kiipeilytelineiden alla istuvalla 43-vuotiaalla Nikkisellä on kokemusta kattien sielunelämästä. Hänellä on ollut neljä kissaa ja myös kaksi koiraa.

Kissat ovat Nikkisen mukaan itsenäisiä, kissanomistajat herkkiä. Itse hän lupaa olla kova puolustaessaan kahvilan kissojen oikeuksia.

"Valveilla olevia kissoja saa silittää, mutta nukkuvia ei."

Kissakahvilan perustamisidea lähti Nikkisen oman kissan pelastamisesta. Vuosi sitten Max kiipesi Kumpulan korkeinta kalliota komistavaan isoon mäntyyn. Kun kissa oli ollut puussa kaksi vuorokautta, Nikkinen aloitti pelastusoperaation.

Hän otti mukaansa pienen kiven, pyykkinarua ja korin. Heitettyään naruun kiinnitetyn kiven kymmenen metrin korkeuteen hän täytti ruokakorin ja hinasi sen oksanhaaraan.

Nälkäinen Max hivuttautui koriin.

Onnistunut operaatio keräsi valtavasti tykkäyksiä ja jakoja Facebookissa.

Nikkinen oli kuullut ulkomailla riehuvasta kissakahvilabuumista, ja päätti perustaa sellaisen kotikaupunkiinsa.

Lisäinnoittajana oli englantilaisen kulkuri Jamesin ja hänen kumppaninsa, katukatti Bobin tarina.

"James myi kadulla Isoa Numeroa (kodittomien lehti), kun hänen seuraansa lyöttäytyi katukatti Bob. Kulkurisoittajasta ja kissasta tuli nopeasti suosittuja. James on sanonut, että Bob teki hänet näkyväksi."

Nyt katukatti Bob ja James ovat avaamassa omaa kissakahvilaansa, Nikkinen omaansa.

Ehkä Nikkisestäkin tulee julkkis. Ison tarinan ainekset ovat kasassa, sillä mies on kulkenut kuin kollikissa etsimässä paikkaansa Irlannista Afrikkaan.

Vuonna 1999 kuusi vuotta sähkökoneiden valmistajana työskennellyt Nikkinen kyllästyi elämäänsä.

"Voin pahoin ja pakenin itseäni."

Myytyään omaisuutensa hän osti yksisuuntaisen lentolipun Dubliniin. Perillä Nikkinen työskenteli yökerhon ovimiehenä. Eräänä päivänä posti toi kirjeen entiseltä naisystävältä. Kirjeessä oli Tommy Hellstenin kirja Elämän lapsi.

"Purskahdin sitä lukiessani itkuun."

Palatessaan Suomeen Nikkinen soitti Hellstenille ja pyysi päästä terapiaan. Hellstenillä ei ollut aikoja, mutta Irene Kristerillä oli.

Terapia hävetti, mutta se innoitti hakeutumaan Hellstenin Ihminen tavattavissa -mentorikoulutukseen. Nikkinen ehti pitää vastaanottoa Töölössä, kunnes uudet mielenkiinnon kohteet veivät mukanaan.

Miehen nopealiikkeisyyttä kuvaa kesä gambialaisessa kylässä. Hän oli tuonut Gambiasta Suomeen afrikkalaisten naisyrittäjien koruja. Palatessaan hakemaan lisää koruja hän jäi.

"Söin kyläläisten kanssa samasta kupista käsin. Gambia oli armeijani. Opin, että elämäntaito-oppaita ei tarvita siellä, missä ongelmia on ratkaistava joka päivä."

Pasi Nikkisellä on kokemusta vastatuulesta. Kissakahvilan piti avautua jo marraskuussa Makkarataloon, mutta Nikkinen kertoo kauppakeskuksen ilmoittaneen yllättäen, ettei se halua kahvilaa. Hän pohti myös itse, olisiko kalliiksi tullut remontti edes ollut mahdollinen.

Fredrikinkadun kissakahvilaan hän kertoo sijoittaneensa 30 000 euroa omaa rahaa. Joukkorahoituksella hän on saanut noin 4 500 euroa.

Nikkinen ottaa Tyylilyylin syliinsä ja alkaa muistella kodin opetuksia.

"Äiti opetti, että yksin pitää pärjätä, koska kukaan muu ei auta. Isä rohkaisi sanomalla, että on turha yrittää, kun et onnistu kuitenkaan."

Nikkinen on eri mieltä. Asenne ratkaisee, hän sanoo.

Mieheltä löytyi asennetta jo silloin, kun hän sairastui kymmenvuotiaana leukemiaan. Viisi vuotta sitten hän sairasti ihosyövän.

"Elämäni ei ole ollut helppoa, mutta se on ollut antoisaa. Uskon, että ihminen kehittyy kivun kautta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit