Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Livonsaaren yhteisökylä kasvaa pikkuhiljaa – "Monia meistä yhdistää halu elää valtavirran ulkopuolella"

Simo Annala oleskeli yhteisöissä ympäri maailmaa, kunnes halusi perustaa sellaisen kotikulmilleen

Ihmiset
 
Osuuspuutarhan pellolla kasvaa luomufenkolia ja -maissia
Osuuspuutarhan pellolla kasvaa luomufenkolia ja -maissia
Livonsaaren osuuspuutarhan pellolla Naantalissa kasvatetaan myös sellaisia kasveja, joita ei luomuna juuri muualta Suomesta saa. Simo Annala tietää, mistä kasviksista osuuskunnan jäsenet eniten pitävät ja minkä kanssa kotikokeilla menee sormi suuhun. Toimittaja: Minna Uusivirta, kuvaus ja leikkaus: Sami Kilpiö

Vihreätakkinen mies harppoo pellolla salaattien ja pinaattien välissä. Sitten hän kumartuu ja poimii suuhunsa tummanvihreitä lehtiä, joissa on voimakkaan punainen lehtiruoti, siis mangoldia.

"Tämä voisi olla lehtikaalin jälkeen seuraava hittikasvi. Mangoldi kasvaa Suomessa hyvin", Simo Annala, 40, kertoo.

Hän on Naantalin Livonsaaressa sijaitsevan Livonsaaren osuuspuutarhan hallituksen puheenjohtaja ja jokapaikanhöylä. Salaatit ja mangoldit kasvavat yhteisökylän maille perustetun osuuspuutarhan pellolla.

Lähes 40 asukkaan yhteisökylällä on kokoa kaikkiaan 65 hehtaaria, josta 20 hehtaaria on kyläläisten viljelemiä peltoja. Osuuspuutarhan pelto on 0,8 hehtaaria. Sen viljeleminen alkoi 2012.

"Vierailin edellisenä vuonna Herttoniemen osuuspuutarhassa. Ajatus kaupunkilaisten omasta puutarhasta oli niin hieno, että halusin sellaisen tännekin, vaikka kokemusta vastaavanlaisesta viljelystä ei ollutkaan."

Ensimmäisenä talvena osuuspuutarhan käyttöön suunniteltu kasvihuone romahti lumen takia, ja muutenkin asioita piti opetella kantapään kautta, mutta toimintaa päätettiin sitkeästi jatkaa. Nyt jäsenenä on jo 120 taloutta.

"Puutarhurinamme on Tuukka Häkkinen, joka on meille aivan korvaamaton taitaja. Muuten osuuspuutarha pyörii vapaaehtoisvoimin."

Sami Kilpiö
Yhteisökylässä Simo Annalaa viehättää mahdollisuus yksinkertaiseen elämään samassa rytmissä luonnon kanssa.
Yhteisökylässä Simo Annalaa viehättää mahdollisuus yksinkertaiseen elämään samassa rytmissä luonnon kanssa.

Osuuspuutarhan pellolla kasvatetaan luomuviljelynä perunoita lukuun ottamatta melkein kaikkia kasviksia, joita avomaalla Suomessa voi viljellä. Esimerkiksi luomufenkolia tai -palsternakkaa ei Annalan mukaan kaupoista juuri saa.

"Olemme hioneet kasvien määriä kysynnän mukaan. Esimerkiksi salaatteja ja avomaan tomaatteja on tänä vuonna aiempaa enemmän. Myös sipulia ja valkosipulia on kysytty paljon."

Pellolla kasvaa nytkin muun muassa artisokkaa, vihreitä papuja ja maissia.

Satoa alettiin korjata kesäkuun lopussa, jolloin ensimmäiset kasvikset ja yrtit kuljetettiin puutarhan jäsenille satolaatikoissa. Kerran viikossa jaettavista satolaatikoista osa toimitetaan lähialueille, mutta kolme neljäsosaa matkaa Turkuun, jossa vapaaehtoiset jäsenet jakavat ne eteenpäin.

Osuuspuutarhan lisäksi Annalalla on ollut Livonsaaressa muitakin projekteja. Kun hän muutti Livonsaareen vuonna 2007, hän jatkoi it-alalla olleessa työpaikassaan etätyöskentelyn turvin.

Pian muut askareet ajoivat kuitenkin ohi. Annala alkoi rakentaa omaa olkisavitaloa, joka tosin jäi vaiheeseen, kun hän perusti luomuleipomon.

"Leivomme seitsemää erilaista leipää. Talvisin on kaksi ja kesäisin kolme työntekijää, koska kesäasukkaat nostavat kysyntää. Etenkin heinäkuu on kiireinen, joten lomailemaan en ehdi. Tulen yleensä aamuisin leipomoon kuudelta tekemään taikinaa."

Tämän kesän Annala on joka tapauksessa asunut edellisvuosista poiketen saunakamarin sijaan talossaan. Oljen ja saven sekoituksesta tehdyt ulkoseinät kätkevät sisäänsä pellavaeristettä – ja avaran kodin. Sähköjä ei aurinkokeräimen tuoman energian lisäksi ole, eikä toistaiseksi vesipistettäkään. Valoa isoista ikkunoista tulee kesällä kosolti.

"Talo on suunniteltu siten, että parvella tarkenee talvella nukkua hyvin, vaikka muualla olisi viileää. Sähköä riittää talvellakin kännykän lataamiseen ja muun muassa satunnaiseen tietokoneen käyttöön."

Annala muutti yhteisökylään pari vuotta sen perustamisen jälkeen. Sitä ennen hän oli asunut eri yhteisöissä muun muassa Tanskassa, Intiassa, Meksikossa ja Portugalissa. "Olen kotoisin Merimaskusta, ja halusin palata kotikulmilleni. Tämä oli minulle hyvä vaihtoehto, sillä halusin asua maalla, mutta en yksin."

Livonsaaren yhteisökylässä asuu tällä hetkellä 27 aikuista, jotka ovat iältään noin 30–70-vuotiaita. Lapsista vanhimmat ovat alakouluikäisiä ja nuorin on alle vuoden vanha. Väkimäärä on kasvanut hiljalleen. "Tämä on ollut kollektiivinen prosessi. On ollut mielenkiintoista nähdä, mitä ihmiset tekevät ja miten."

Tulijoita olisi lisääkin. Jäsenkandidaatit voivat tutustua yhteisössä elämiseen ennen kuin hakevat osakkuutta. Hakemusta puivat kylän asukkaista koostuva kyläneuvosto ja yhtiökokous.

"Tarkkoja sääntöjä yhteisössä ei juuri ole. Olemme halunneet säilyttää mahdollisuuden monimuotoiseen toimintaan. Monia meistä yhdistää halu elää valtavirran ulkopuolella. Täällä elämää voi ehkä helpommin muokata omanlaisekseen kuin kaupungissa."

Minna Uusivirta
Livonsaari, Naantali

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit