Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Vaisusti katsojia ulkoilmakonsertissa

Ihmiset
 
Pentti Nissinen
Minne, milloin ja miksi on rakennettu pieni ulkoilmalava?
Minne, milloin ja miksi on rakennettu pieni ulkoilmalava? Kuva: Pentti Nissinen
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

Viime viikon Bongaa paikka -vastauksien perusteella olisi voinut nimetä lähestulkoon kaikki Kauniaisten kauppalan rakennukset 1940-luvulla.

Vastauksia tuli kaikkiaan yli 80, ja lähes 70 niistä meni oikein. Kuvassa on siis Grankullan kauppala 6. helmikuuta 1948.

Monet bongasivat myös, mistä kuva on otettu: Elannon katolta Thurmanin puistotien varrelta.

"Kätilöopiston toiminta siirrettiin Helsingistä talvisodan ajaksi Elannon liiketaloon. Serkkuni Leena syntyi siellä helmikuussa 1940", kertoo Otto Freund.

Ja sitten lähempään tarkasteluun rakennus, jonka julkisivussa lukee "kött, lihaa".

"Lihakaupan lisäksi talossa toimi kemikaalikauppa ja yläkerrassa elokuvateatteri. Nuoriso kokoontui joka ilta leffan eteen reilusti ennen näytöksen alkua. Samoja elokuvia katsottiin useaan kertaan, mikäli rahaa oli", muistelee Raili Wikgren.

Saman rakennuksen kivijalassa oli myös ravintola Rälssinkellari, kuten lukuisat vastaajat kertoivat.

"Baarin takana oli joskus Alko. Sen edessä oli rautapuomi, johon hevoset kiinnitettiin, sekä niille juottovesiallas", Kai Laurén lisää.

Börje Österberg pääsi vuonna 1947 oppikouluun Kauniaisiin ja oli yksi vastaajista, joka osasi luetella aikalailla kaikki rakennukset: Oikealla on Kauniaisten apteekin talo, jonka taakse jää asemarakennus, hän aloittaa.

"Junan yläpuolella näkyy Hougbergin leipomo-kahvilan talo, josta koululaiset välitunneilla hakivat esimerkiksi suolasarvia. Matalampi rakennus oikealla ja tien toisella puolella tuli myös tutuksi. Siinä oli paperikauppa Paperi, josta haettiin vihkoja, kyniä ja ynnä muuta. Siitä oikealla on Varubodenin talo, joka on asemarakennuksen lisäksi ainoa edelleen olemassa oleva."

"Kaikki oli ruotsinkielistä, katukilvet ja liikkeiden myyjätkin. En silloin osannut ruotsia, ja kun jouduin asioimaan kirjakaupassa, niin isä opetti lähtiessä, mitä minun pitää sanoa", kertoo Anneli Varjus, joka asui Kauniaisissa 1946–1967.

"Muutimme Kauniaisiin 1960-luvun lopussa ja kuvan keskusta-alueelle oli jo tuolloin rakennettu ostoskeskus ja suurin osa näistä rakennuksista purettu. Uusi ostoskeskus koostui useammasta eri rakennuksesta, joiden välissä oli kävelykatuja ja pieniä puistikkoja. Sekin purettiin noin kymmenen vuotta sitten ja tilalle rakennettiin uusi, melkoista kritiikkiä saanut kauppakeskus sekä radanvarteen uusia asuinkerrostaloja", Teemu Nikodem sanoo.

Lopuksi huomio kaikki Kauniaisissa asuneet ja asuvat sekä siellä käyskennelleet: HS:n Tänään-sivuston Kotikulmilla-palstalle etsitään teidän vanhoja ja uusia kuvianne Kauniaisista. Kuvia voi lähettää osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Tom Wibergin. Hän saa Jarmo Östermanin teoksen Koirakokin parhaat reseptit (Docendo). Tämän viikon kuva-arvoituksessa ollaan ulkoilmakonsertissa. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla tapahtumasta tai paikasta omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi perjantaihin 3. heinäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Hede Foto
"Keskellä näkyy ylikäytävä, jonka eteen laskettiin aina käsivoimin puomi, kun juna tuli", kertoo Raili Wikgren.
"Keskellä näkyy ylikäytävä, jonka eteen laskettiin aina käsivoimin puomi, kun juna tuli", kertoo Raili Wikgren.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit