Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Azin Räzabi on feissari, jotta muutkin saisivat samaa apua kuin hän pikkutyttönä Irakissa

Nuorena Räzabi ei uskaltanut liikkua ulkona kidnappausuhkausten takia, mutta koulussa koko luokka sai tarvikkeet Unicefilta. Se jäi mieleen.

Ihmiset
 
Reijo Hietanen
Azin Räzabi uskoo järjestöjen avulla auttamiseen. "Jos ei voi olla itse paikalla, järjestöjen kautta voi pelastaa maailmaa."
Azin Räzabi uskoo järjestöjen avulla auttamiseen. "Jos ei voi olla itse paikalla, järjestöjen kautta voi pelastaa maailmaa." Kuva: Reijo Hietanen

Eräänä iltana Irakissa vuonna 1999 Azin Räzabin isä lähtee hoitamaan asioita. Azin ja hänen äitinsä pyytävät, ettei isä menisi, koska se voi olla vaarallista niin myöhään illalla.

Muutaman tunnin kuluttua Azin kuulee laukauksia. Äiti lähtee ulos ja käskee muita pysymään sisällä.

Kolme nopeaa

Miksi lasten auttaminen on erityisen tärkeää?

1 Oikeus lapsuuteen

"Esimerkiksi lähes kenelläkään minun ikäiselläni kurdilla ei ole ollut oikeaa lapsuutta. Lapsen pitäisi viettää lapsen elämää." 

2 Lapsisotilaat

"Isis käyttää lapsia hyväkseen, koska lapset eivät ymmärrä. Lapset joutuvat erityisen helposti vääriin käsiin, ja se täytyy estää." 

3 Turvallisempi maailma

"Mitä suurempi osa maailman lapsista on turvassa, sitä rauhallisempi maailma on sitten, kun nämä lapset ovat aikuisia. Kauheudet, joita lapsi on nähnyt, elävät lapsen kanssa koko loppuelämän."

Menee noin kymmenen minuuttia, eikä äiti tule takaisin. Azin menee perään, mutta ulkona äiti sanoo, että mene sisälle ja laita ovet kiinni. Ketään ei saa päästää sisään.

Äiti lähtee etsimään isää. Tuntien päästä selviää, että isä on sairaalassa, koska häntä on ammuttu.

"Isä ei ollut tullut sisään, koska silloin olisi voinut käydä vielä pahemmin. Hän juoksi loukkaantuneena karkuun, ettei olisi joutunut ampujien käsiin", Azin Räzabi kertoo.

Sen jälkeen Räzabien perheessä kukaan ei mennyt ulos illalla viiden jälkeen.

Azin Räzabi, 31, kertoo nyt tarinaansa Tampereella.

Hän joutui ensimmäisen kerran pakolaiseksi jo yhdeksän kuukauden ikäisenä. "Kurdeilla oli huonot ihmisoikeudet Iranissa, varsinkin niillä, jotka olivat poliittisesti aktiivisia. Vanhempani kuuluivat aktivistien joukkoon, joten jouduimme lähtemään Irakiin."

Helppoa ei ollut Irakissakaan. Iran ja Irak olivat sodassa 1980–1988. Maaliskuussa 1988 Irakin silloinen johtaja Saddam Hussein käytti kemiallisia aseita kurdeihin Halabjan kaupungissa. Tuhannet siviilit kuolivat.

1991 käynnistyi kurdien kansannousu.

"Saddam Hussein hyökkäsi vastavetona kurdien alueelle. Tuhannet ihmiset kuolivat ja miljoonat ihmiset lähtivät pakoon Iraniin. Me pysyimme Irakissa. Katselimme vain, miten kaikki karkasivat."

Räzabi ei harrastanut nuorena juuri mitään, koska hän ei uskaltanut liikkua kaupungilla. Kurdeja uhkailtiin esimerkiksi lasten kidnappauksilla.

Koulussa Räzabi kävi. Koko luokka sai kaksi kertaa vuodessa Unicefilta koulutarvikkeet. Se jäi mieleen.

Vuonna 2001 Räzabit pääsivät kiintiöpakolaisina joko Ruotsiin tai Suomeen, koska turvallisuustilanne oli käynyt sietämättömäksi Irakissa.

He valitsivat Suomen.

Perhe lähti autolla Bagdadiin ja siitä bussilla Jordaniaan Ammaniin. Ammanista he lensivät ensin Amsterdamiin, sitten Tukholmaan ja lopulta Vaasaan.

Oli 22. toukokuuta, ja maassa oli vielä lunta. Räzabit ihmettelivät pienen, matalalla lentäneen lentokoneen ikkunoista paikkaa, jossa näytti olevan vain tummanvihreää metsää ja valkoista maata.

Kun Suomessa tuuli kovaa ja ulkoa kuului rasahduksia, Räzabi säikähti välillä.

"Mietin, että kuka nyt tulee ikkunaan ja ovelle. Olin tottunut ainaiseen stressiin. Kesti pari vuotta ymmärtää, ettei ole hätää. Nyt ollaan Suomessa ja turvassa."

Perhe muutti pian Tampereelle. Räzabi opiskeli kaksi vuotta suomea, muttei silti meinannut uskaltaa sanoa lukiossa tunneilla mitään. Hän pelkäsi, että luokkakaverit nauraisivat.

Vasta opettajan tiukan kehotuksen jälkeen hän alkoi puhua luokassa.

"Silloin se ärsytti, mutta nyt olen todella iloinen, että opettaja patisti puhumaan", hyvää suomea puhuva Räzabi sanoo.

Nykyään Räzabi on YK:n lastenjärjestö Unicefin katumarkkinointitiimin vetäjä eli niin sanottu feissari. Hän haluaa, että muutkin saavat samaa apua, jota hän itse sai pienenä tyttönä Irakissa.

Räzabi on sitä mieltä, että apu on tällä hetkellä todella tärkeää. Isis valtaa alaa Lähi-idässä ja terrorisoi myös kurdeja.

"Isiksessä mukana olevat eivät ole ihmisiä. He eivät ole edes eläimiä. Missä historian vaiheessa on ollut oikeutettua ampua lasten vanhempia niin, että lapset käsketään katsomaan?"

Asia huolettaa myös siksi, että Räzabin kihlattu asuu pakolaisena Irakissa. Hän on toimittaja ja kertaalleen jo kuolemaan tuomittu, koska kirjoitti hallinnon vastaisen artikkelin Iranissa asuessaan. Lakimiesten avulla tuomio lievennettiin 4,5 vuoden vankeudeksi.

"Hän oli todella onnekas."

Suomessa ei usein katsota feissareita hyvällä.

Miltä se tuntuu, kun joku sanoo, että ei voisi vähempää kiinnostaa? Tai että onhan meillä Suomessakin ongelmia, emme voi auttaa muita?

"On totta, että Suomessakin on ongelmia, mutta joskus on hyvä vertailla. Kidnapataanko täällä lapsia? Onko täällä lapsisotilaita? Me haluamme vain, että lapsilla olisi perusoikeudet. Ei mitään liikaa."

Jose Riikonen
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit