Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tatu Hokkanen on rengastanut 250 000 lintua – näin hän nappaa räyskänpoikasen syliinsä

Tutkija tuntee lintujen sydämenlyönnitkin: "Lintua pääsee niin lähelle, kun se on kädessä"

Ihmiset
 
Lintujen rengastaja tuntee lokin sydämenlyönnit
Lintujen rengastaja tuntee lokin sydämenlyönnit
Helsinkiläinen Tatu Hokkanen on rengastanut 250 000 lintua. Virolahden saaristossa hän poimii käteensä uhanalaisen selkälokin poikasen ja kertoo, miksi rengastaminen on hänen intohimonsa.

Poikanen löytyy heinikosta, kallion läheltä. Lintu makoilee vaitonaisena ja tuskin arvaa, että paria hetkeä myöhemmin sitä pitelevät ihmisen kädet. Selkä on käännetty kohti maata, ja räpylät osoittavat taivaalle.

Räyskä on päässyt rengastajan syliin.

Kolme nopeaa

Rengastajan lempilinnut

1. Punarinta

"Kaikkein läheisin ja rakkain. Keväisin Ahvenanmaalla ne pomppivat portaille ja ovesta sisään."

2. Sinitiainen

"Olen tehnyt niitten kanssa töitä niin paljon. Olen rengastanut niitä 50 000 kappaletta."

3. Valkoselkätikka

"Olen nähnyt niiden ahdingon, mutta 5–10 vuoden aikana ne ovat runsastuneet. Pelastettu laji."

Eikä kenen tahansa rengastajan. Tiiralintua reisiensä välissä pitelee Tatu Hokkanen, yksi Suomen kokeneimmista lintujen rengastajista. Hokkanen pitää hallussaan saavutusta, johon yltää vain ani harva. Hiljattain hän kiinnitti tunnistusrenkaan kahdenteensataan lintulajiinsa.

Lintuyksilöitä hän on rengastanut noin neljännesmiljoona kappaletta. Määrä täyttyi viime kuussa.

Hokkasen lisäksi tiettävästi vain ornitologi Hannu Tammelin on tehnyt saman.

Räyskä lepää Hokkasen sylissä rauhallisen näköisenä. Se ei kutsu emoaan eikä räpiköi. Kenties poikanen tuntee höyhenissään, että tämän muukalaisen otteisiin voi luottaa.

Hokkanen rengastaa räyskää pienellä Leviäluodolla itäisellä Suomenlahdella. Kalliolämpäreen ympärillä kaartelee tiiroja, lokkeja ja riskilöitä. Luodolla kasvaa pari puuta, laakeat kalliot tasoittavat näkymän merelle.

Hokkanen tuntee nämä vedet. Hänen tukikohtansa sijaitsee Virolahden Harvajanniemellä.

Rakennusta voisi kutsua kesämökiksi, jos Hokkanen viettäisi siellä myös valveillaoloaikojaan. Mutta ei – rengastaja liikkuu siellä missä linnutkin.

Ja tähän aikaan kesästä saaristolintujen poikaset ovat kuoriutuneet, mutta eivät vielä lentäneet pesimäpaikoiltaan. Ne piileksivät synnyinluotojensa heinikoissa odotellen, että emo kiikuttaisi kala-aterian.

Hokkanen kiinnittää räyskän vasemman jalan nilkkaan teräksisen sormuksen – tai "pultin", kuten alalla sanotaan. Sitten hän silittää varovasti päähöyheniä.

Juha Metso
Tatu Hokkanen löysi selkälokin poikasen Virolahden Pihlajaluodolta. Selkälokki on uhanalainen. Saaristossa sitä uhkaavat muun muassa minkit.
Tatu Hokkanen löysi selkälokin poikasen Virolahden Pihlajaluodolta. Selkälokki on uhanalainen. Saaristossa sitä uhkaavat muun muassa minkit.

58-vuotias helsinkiläinen on tehnyt tätä melkein koko ikänsä.

Hän aloitti lintuharrastajana 1960-luvun lopulla, kymmenkesäisenä. Teinipoikana Hokkanen oli rengastuksen grand old manin Lauri Leikkosen apulaisena. Konkari nousi nuorukaisen esikuvaksi.

Oman rengastusluvan Hokkanen sai 1980. Hän on työskennellyt lähinnä pääkaupunkiseudulla, etelärannikolla ja Kymenlaaksossa. Lajeista eniten hän on rengastanut sinitiaisia. Niitä on lentänyt maailmalle hänen käsiensä kautta 50 000 kappaletta.

Mikä rengastamisessa kiehtoo?

"Lintua pääsee niin lähelle, kun se on kädessä. Tuntuu sydämenlyönnitkin. On aivan eri asia katsoa lintua silmästä silmään läheltä kuin tarkkailla sitä kaukoputkella", Hokkanen sanoo.

Räyskänpoikanen nokkaisee rengastajaa peukalonjuuresta. Jospa siivekkään mitta tuli täyteen? Hokkanen vie linnun takaisin sijalleen ja repäisee kourallisen heinää peitteeksi. Näin poikanen tuntee jäävänsä suojaan.

Tatu Hokkanen kiristää veneen ankkuriköyden ja sammuttaa perämoottorin. On aika rantautua seuraavalle luodolle.

Pihlajaluodon yläpuolella kaartelee karikukko, pari valkoposkihankea ja selkälokkeja.

Hokkanen haluaisi löytää selkälokin poikasia, koska laji on uhanalainen. Untuvikkoja uhkaa esimerkiksi minkki, joka on runsastunut saaristossa riesaksi.

Lintuja rengastetaan, jotta saataisiin tietoa muuttoreiteistä. Räyskä talvehtii Afrikassa. Leviäluodon poikasen oikeaan nilkkaan Hokkanen kiinnitti muovisen värirenkaan, jonka kirjainmerkinnät erottuvat kaukoputkenkin avulla. Havainnot päätyvät kansainvälisen tiedeyhteisön käyttöön. Suomessa rengastusta säätelee Helsingin yliopisto.

Hokkaselle yksi huippuhetkistä on se, kun joku löytää vaikkapa Tunisiasta linnun, jonka hän on rengastanut. Ilmoitukset tipahtelevat sähköpostitse.

"Se on tosi palkitsevaa", Hokkanen sanoo.

Rengastajat myös laskevat lintuja. Selviää, mitä missäkin pesii, ja kuinka monta nokkaa poikueista kurkottaa.

Nyt yksi nokka työntyy rantakiven rakoon. Selkälokin poikanen on maastoutunut lohkareitten väliin. Se on ehkä pari viikkoa vanha. Hokkanen poimii lokin käteensä.

Vaikuttaa siltä, että ennätysrengastaja jatkaa työtään niin kauan kuin jalka nousee. Ja siihen liittyy muuan hämmästyttävä seikka.

Ammatiltaan Hokkanen on tutkija, alana metsäpuiden siemensato. Leipätyönsä hän tekee Luonnonvarakeskuksessa.

Rengastus on vapaaehtoista työtä, eikä siitä saa palkkaa.

 

Löysitkö rengastetun linnun? Ilmoita havaintosi osoitteessa www.luomus.fi/osallistu.

Juha Metso
Räyskä saa Hokkaselta tunnistusrenkaan molempiin nilkkoihinsa.
Räyskä saa Hokkaselta tunnistusrenkaan molempiin nilkkoihinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit