Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Loppuunmyyty Tom Jonesin keikka ja yhtye kieltäytyy esiintymästä – silloin promoottori Timo Isomäki pelastaa

Vuosikymmeniä isoista areenakeikoista ja festivaaleista vastuussa ollut Isomäki tietää, että asioiden on vain hoiduttava, kävi mitä kävi

Ihmiset
 
Mika Ranta HS
Timo Isomäki kuvattiin Helsingin Kinopalatsissa. Hän on niin kiinnostunut elokuvista, että perusti aikoinaan elokuvateatterinkin Pohjanmaalle. "Nyt se on tosin jo myyty", hän kertoo.
Timo Isomäki kuvattiin Helsingin Kinopalatsissa. Hän on niin kiinnostunut elokuvista, että perusti aikoinaan elokuvateatterinkin Pohjanmaalle. "Nyt se on tosin jo myyty", hän kertoo. Kuva: Mika Ranta HS

Silloin tällöin jokin yksityiskohta menee pieleen promoottori Timo Isomäen, 47, hommissa. Näin kävi esimerkiksi tänä kesänä Tom Jonesin keikan kanssa.

Piti vähän järjestää.

Kolme nopeaa

Merkittävimmät uran käännekohdat

1. Stagemanagerin pesti Provinssirockissa 1990

"Ensimmäinen iso juttu ja erinomainen koulu. Olin tässä hommassa 15 vuotta."

 

2. Oman yhtiön perustaminen 1993

"Kun lopetin opiskeluani vastaavat hommat nuoriso-ohjaajana, perustin firman. Se oli tärkeä askel. Edelleen teen promoottorin töitä saman Extra Large Music Oy:n kautta."

 

3. Tampereelle muutto Alavudelta 1994

"Aloin toimia Tampereen Ylioppilastalon ohjelmapäällikkönä ja toimitusjohtajana. Siitä alkoi oikeasti ammattimainen keikkajärjestäminen. Viime vuonna myin tämän toiminnan pois."

Monitoritiskin efektiräkki oli vääränlainen. Jonesin porukan mielestä se oli kohtuuton puute.

"Se oli, että 'no show' ennen kuin oikeanlainen räkki tulee paikalle", Isomäki sanoo. Hän pisti puhelimet laulamaan.

"Kun järjestelmällisesti laittaa porukan soittelemaan, niin joku aina tuntee jonkun, joka tuntee jonkun."

Selvisi, että Helsingissä maahantuojalla oli esittelykappale kyseisestä räkistä. Isomäki hoiti laitteen taksiin. Taksi ajoi Jyväskylään. Räkki saatiin paikalle. Keikka alkoi ajallaan ja tupa oli täynnä.

Tällaisia ongelmia Isomäki ratkoo. Hän on buukannut ohjelmaa ja tekniikkaa vuosikymmeniä isoille areenakeikoille sekä festivaaleille, kuten Tammerfestiin ja Himos Juhannukseen sekä ensi viikonloppuna kolmatta kertaa järjestettävälle Jysäri-festivaalille.

Promoottorin vastuulla on paljon asioita, jotka riippuvat muista ihmisistä, sairastumisista, sääilmiöistä, laitteista ja ties mistä. Asioiden on vain hoiduttava, kävi mitä kävi. Ja jos ne eivät hoidu, niin. . . No, niiden on hoiduttava.

"En pidä tätä erityisen stressaavana työnä. Nukun yöni hyvin", Isomäki sanoo.

Aikoinaan hän kyllä stressasi. Ensimmäiset dj-keikat 1980-luvun alussa jännittivät vietävästi siitä huolimatta, että Isomäki halusi varta vasten olla esillä, esiintymässä ja päättämässä.

"Olen aina saanut suuni auki ja ollut hyvä puhumaan. Olinko lapsena luokan pelle? Varmaan joo."

Vielä enemmän jännitti ensimmäinen järjestetty keikka Alavudella 1989. Freud Marx Engels & Jung soittivat paikallisessa hotellissa. "En edes uskaltanut mennä katsomaan keikkaa. Mutta kai se ihan hyvin meni."

Niin hyvin, että keikkajärjestäminen jatkui Alavuden Rock-yhdistyksen kautta, jonka puheenjohtajaksi Isomäkeä pyydettiin.

Ensimmäinen iso homma alkoi jo seuraavana vuonna.

Vuonna 1990 parikymppinen Isomäki pääsi Provinssirockiin stagemanageriksi. Tärkeintä oli pitää aikatauluista kiinni, eli keikkojen piti alkaa ja loppua ajallaan. Se onnistuu, kun stagemanageri on järjestänyt roudauksen, soundchekit, logistiikan ynnä muut asiat kuntoon.

"Huomasin, että ulkomaan artistien tiimeissä on aika itsetietoista porukkaa. Brittiartistien roudarit pompottivat minua ensimmäisenä vuonna aika huolella."

Isomäen mukaan isotkaan artistit eivät ole usein hankalia, mutta heidän asioita hoitava tiiminsä voi hyvinkin olla.

"Ymmärrän sen, koska heidän työpaikkansa riippuu siitä, miten hyvin heidän työnantajansa eli artistin asiat sujuvat. Mutta joskus sitä ajattelee, että ei niitä asioita aina tarvitsisi esittää niin kärttyisästi."

Provinssi-ajoiltaan mieleen on jäänyt yhdysvaltalainen Tool-yhtye. Ei inhottavien ihmisten, vaan omien mokien takia.

"Toolin oli tarkoitus olla Saarilavalla. Kun avasimme niiden kiertuebussin takaluukun, huomasimme, että roudauslaatikko ei edes mahtunut pakettiautoomme. Siihen aikaan Saarilavalle piti viedä siltaa pitkin tavarat, ja sillalle ei voinut mennä pakettiautoa isommalla autolla."

Oli siis buukattu liian iso artisti liian pienelle lavalle. Piti vaihtaa ykskaks Nightwish Saarilavalle ja Saarilavalta Tool päälavalle.

Tapahtumajärjestäminen on riskialtista. Sen Isomäki huomasi viimeistään 2002. Hän oli perustanut vuonna 1993 edelleen toimivan Extra Large Music -yhtiön, jonka kautta hän oli järjestämässä Himos Juhannus -festivaalia. "Vääriä artistibuukkauksia ja kaatosadekeli. Firma meni käytännössä konkurssiin."

Niin, sää. Isomäki katselee säätiedotuksia hieman vakavammalla naamalla kuin tavallinen tallaaja.

Tästäkin selvittiin ulkoisella rahoituksella ja kovalla työllä.

"Oppia tuli taas paljon."

Promoottorin työ on muuttunut samalla tavalla kuin moni muukin työ. "Ennen jätettiin viesti vastaajaan – ja silloinkin hommat hoituivat ihan hyvin. Nykyään oletetaan, että ollaan 24/7 tavoitettavissa."

Isomäki on itse aina tapahtumissa varmuuden vuoksi paikalla seuraamassa tilannetta. Hän tapaa bändejä ja on varmistamassa, että esimerkiksi stagemanagerit, jollainen hän itsekin aikoinaan oli, hoitavat hommansa kunnolla.

Jos kaikki toimii – ja yleensä toimii – elämä hymyilee. Aurinko paistaa, musiikki soi ja porukka iloitsee. Silloin Isomäki ajattelee, että "wau, minä järjestin tämän".

Jose Riikonen
Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit