Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisi sakotti rullaluistelusta kesällä 1980 – "Se oli niin uutta silloin"

Poliisin mukaan kyseessä oli liikenteelle vaarallinen muoti-ilmiö, mutta Jami Alajuuma ja Ari Hildén veivät jutun raastuvanoikeuteen

Ihmiset
 
Jami Alajuuman rullaluistelu johti sakkoihin vuonna 1980.
Jami Alajuuman rullaluistelu johti sakkoihin vuonna 1980.
Sarjassa liikutaan ajassa taaksepäin. Tänään matkaoppaana on Ari Hildén, joka sai sakot rullaluistelusta Helsingin Töölössä kesällä 1980.

 

Parikymppiset Jami Alajuuma ja Ari Hildén olivat rullaluistelemassa Helsingin Sibeliuksenkatua Hildénin äidin ja isäpuolen luokse lounaalle, kun poliisiauto pysäytti heidät.

"Sieltä huudettiin, että pois jalkakäytävältä leikkimästä", muistelee Hildén, nyt 61-vuotias myyntipäällikkö.

Oli kesäkuun loppu vuonna 1980.

Poliisit vaativat, että Hildén ja Alajuuma siirtyisivät ajoradalle luistelemaan, mutta nämä kieltäytyivät.

"Häkkiauton ovethan siinä sitten heilahtivat", Hildén sanoo. "Meidät vietiin poliisiasemalle, joka silloin sijaitsi Mechelininkadun ja Nordenskiöldinkadun kulmalla. Sieltä sitten soitin vanhemmilleni että sori, putkassa ollaan, ei päästä syömään."

Papereiden täyttämisen jälkeen poliisit joutuivat kyyditsemään Hildénin ja Alajuuman kotiinsa, sillä muuten nämä olisivat joutuneet kulkemaan Töölön katuja paljain jaloin.

Hildén ja Alajuuma asuivat tuolloin osoitteessa Mannerheimintie 33 A. Alajuuma työskenteli postimyyntiyritys Onnenmyyrässä, joka toi maahan muun muassa rullaluistimia Yhdysvalloista.

"Mehän innostuimme siitä luistelemisesta molemmat", Hildén sanoo.

Ari Hildén
Ari Hildén

Ilta-Sanomat tarttui pariskunnan saamiin sakkoihin ensin jutun muodossa, sitten Hildénin mukaan myös palkkaamalla Hildénille ja Alajuumalle juristin.

"Heidän mielestään me olimme ennakkotapaus", Hildén sanoo. "Me voitimme sen jutun."

Poliisi antoi kummallekin kuusi päiväsakkoa eli 216 markkaa. Summa vastaa nykyrahassa hiukan yli sataa euroa.

Raastuvanoikeus kumosi sakot elokuussa.

Ilta-Sanomien jutussa 1. heinäkuuta 1980 silloinen apulaispoliisimestari Matti Vanne perusteli sakkoja sillä, että rullaluistelu on liikenteelle vaarallinen muoti-ilmiö.

Hildén kertoo heidän selvittäneen etukäteen, että rullaluistelu on laillista.

"Se oli niin uutta silloin", Hildén sanoo. "Mielipiteet vaihtelivat poliisista toiseen, kun tarkkaa lainsäädäntöä ei ollut."

Nykyään rullaluistelijat rinnastetaan jalankulkijoihin, ja näihin pätevät samat säännöt. Ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisin liikennevalvonnasta ei muista, että rullaluistelijoista olisi tullut mitään valituksia. "Luistelijan pitäisi jollain tavalla vaarantaa muut liikenteessä kulkijat, että häntä sakotettaisiin", Höök kertoo.

Hildén ja Alajuuma menivät naimisiin vielä samana vuonna, ja rullaluisteluharrastuskin jatkui useita vuosia. He osallistuivat muun muassa rullaluistelijoiden kokoontumiseen Tampereen Pyynikillä.

"Sittemmin rullaluistelu on jäänyt", viisi vuotta sitten leskeksi jäänyt Hildén sanoo. "Näitä uudenmallisia luistimia en ole edes kokeillut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit