Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sisustusarkkitehdin kädenjälki näkyi laivoissa

Vuokko Ranin 1937–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Vuokko Ranin
Vuokko Ranin

Sisustusarkkitehti Vuokko Ranin kuoli Terhokodissa Helsingissä 8. toukokuuta. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 19. elokuuta 1937 Helsingissä. Hänellä oli eteläpohjalaiset sukujuuret, ja pohjalainen rehtiys ja särmä olivat Raninin ominaispiirteitä.

Hän luonnehti itseään perfektionistiksi, mutta ihmisenä hänellä oli sydäntä ja silmää myös elämän rosolle ja monille vivahteille. Arvostamansa glamourin keskellä hän ei unohtanut lapsuutensa Kallion työläiskaupunginosaa ja panosti rahti-matkustajalaivojen sisustusratkaisuja suunnitellessaan myös henkilökunnan viihtyvyyteen.

Sisustusarkkitehtina Ranin teki elämäntyönsä laivojen parissa. Arkkitehtiprofessori Aarne Ervin toimistossa vuosien 1960–1965 aikana työsarkana olivat Suomessa rakennetut matkustaja-autolautat MS Finnhansa ja MS Finnpartner.

Vuodesta 1965 vuoteen 1977 hän työskenteli omassa toimistossaan yhtiökumppaneinaan sisustusarkkitehdit Orvokki Niiniranta ja silloinen aviomiehensä Torsten Laakso. Vuodesta 1977 Ranin jatkoi työtään nimellä Studio Vuokko Laakso.

Hänen tinkimätön ja uudistusmielinen kädenjälkensä on näkynyt yli viidenkymmenen Atlantin ja Itämeren liikenteeseen tarkoitetun rahti- ja matkustajalaivan sekä erikoisaluksen sisustuksessa. Suomalaisessa 1960-luvun puolivälissä alkaneessa ja 1990-luvun puoliväliin jatkuneessa laivanrakennusteollisuuden menestystarinassa Studio Vuokko Laaksolla on vahva osuutensa.

Laivasuunnittelun ohessa Ranin vaikutti monien julkisten tilojen ilmiasuun, kuten Tampereen Koskikeskuksen ja Jyväskylän yliopiston kirjaston.

Viimeisenä työnään hän loi uuteen uskoon poikansa Ilkka Laakson Helsingin Marjaniemessä sijaitsevan siirtolapuutarhamökin. Lapset ja lapsenlapset olivat hänelle hyvin tärkeitä.

Ranin oli suunnittelija henkeen ja vereen. Hän oli esteetikko, joka vierasti kaikkea kliseistä ja pikkusievää. Syreenimajat ja pihatontut eivät kuuluneet hänen sielunmaisemaansa. Hän ihaili Antoni Gaudín arkkitehtuuria, ja merta.

Yli 60-vuotiaana solmittu avioliitto näyttelijä Matti Raninin kanssa oli kahden voimakkaan taiteilijapersoonan liitto, josta tuli yksi hänen elämänsä onnellisimmista jaksoista.

Ystävänä Vuokko Ranin oli luotettava, arvostava ja kannustava. Kutsuilla hänen kotonaan sai nauttia hyvästä ruuasta ja elegantista ympäristöstä.

"Elämä on tyyli- ja rytmikysymys", hänellä oli tapana sanoa ja suihkauttaa ilmaan hitunen lempihajuvettään.

Riikka Juvonen
Nina Banerjee-Louhija
Raija Oranen
Kirjoittajat ovat
Vuokko Raninin ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit