Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sami Anisimaa vahtii haulikon kanssa, että poimijoille riittää mansikoita Vantaanlaaksossa

Sami Anisimaa, 43, viettää koko kesälomansa mansikkamaan vartijana. "Nyt lomalla teen töitä seitsemän päivää viikossa, yötä päivää, vuorotta", hän kertoo.

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Mansikanviljelijä valvoo satoaan haulikolla
Mansikanviljelijä valvoo satoaan haulikolla
Sami Anisimaan mansikkapellolla pääsato kypsyy parin viikon päästä. Viikko sitten viljelijä muutti pellolleen parkkeerattuun asuntovaunuun vartioidakseen peltoa varkailta ja tuholaisilta. Toimittaja: Mika Ranta, kuvaus: Mika Ranta, leikkaus: Arttu Luhtala.

Juhannuksen jälkeen Sami Anisimaalla alkoi kesäloma. Hänen tapauksessaan se tarkoittaa jotain ihan muuta kuin tavallisesti.

"Nyt lomalla teen töitä seitsemän päivää viikossa, yötä päivää, vuorotta", hän sanoo ja nauraa.

Hän asuu asuntovaunussa mansikkapellon laidalla Vantaalla Kehä III:n sisäpuolella niin kauan kuin satoa riittää. Anisimaalla on kaksi hehtaaria marjaviljelyksiä kumpuilevien viljapeltojen laidalla Vantaanjoen varrella.

Päätyö on oluttehtaan varastossa kolmessa vuorossa, mutta nyt Anisimaa, 43, käy pellon laitaa. Lämpöä piisaa ja lenseä tuuli tuo helpotusta kuumuuteen.

Mika Ranta HS
Varkaat rikkoivat kerran Sami Anisimaan kesäkodin asuntovaunuun kattoikkunan. "Korjasin sen ensi hätään jeesusteipillä", hän kertoo.
Varkaat rikkoivat kerran Sami Anisimaan kesäkodin asuntovaunuun kattoikkunan. "Korjasin sen ensi hätään jeesusteipillä", hän kertoo.

Mika Ranta HS
Itsepalvelupellon mansikat ovat vielä raakoja, mutta sadosta on tulossa runsas.
Itsepalvelupellon mansikat ovat vielä raakoja, mutta sadosta on tulossa runsas.

Marjaplantaasi vaatii jatkuvaa perkaamista ja vahtimista. "Jos täällä ei ole paikan päällä, marjat katoavat vääriin suihin. Tänään heräsin viideltä, ja rastaat olivat jo pellossa."

Joskus kettu käy maiskuttamassa punaisia marjoja suoraan penkistä. Mansikat maistuvat myös variksille ja harakoille. Suurinta kiusaa tekevät kuitenkin pikkulinnut.

Aamun aluksi Anisimaa losauttaa haulikolla päin ruokailevia rastasparvia. Ne eivät pauketta pitkäksi aikaa säikähdä, vaan palaavat apajille tuota pikaa. Joskus tarvitaan 7–8 pamausta ennen kuin linnut uskovat, että farmari on tosissaan tänäkin aamuna.

"Ei ammuskelu ole hauskaa, mutta välttämätöntä."

Lähialueen asukkaat eivät varhaisia haulikonääniä säiky. He tietävät jo, kuka siellä paukuttelee. Poliisi tulee yleensä kerran kesässä tarkastamaan, että aseluvat ovat kunnossa.

Anisimaa on kasvattanut mansikoita Vantaanlaaksossa kaupungin vuokrapellolla yli kymmenen vuotta. Hän peri kesäduunin isältään Reijolta. Isällä on ollut mansikanviljelyksiä eri puolilla Vantaata jo kauan.

Nyt marjabisnes on siirtynyt kokonaan pojalle. Hän näyttää naureskellen kahvimukiaan, jossa lukee Boss. Isän kupin kylkeen on printattu sana Slave, orja.

Kolme nopeaa

Miten tykkäät syödä mansikoita?

1 "Tuoreina vaniljajäätelön kanssa. Jos on aikaa, saatan päivällä hakea kaupasta jäätelöä. Istuskelen asuntovaunun portailla, syön jäätelöä ja omia mansikoita – ja nautin." 

 2 "Joka kesä meillä tehdään perinteinen mansikkakakku." 

3 "Syön täällä suoraan pellosta. Silleen ne ovat parhaita. Kuljen ja napsin suuhuni. Teen samalla makutestiä. Loppukaudesta tulee syötyä vähemmän."

Isä kuitenkin tuuraa vahtivuorossa välillä ja tulee avuksi mansikoita myymään.

"Se tykkää höpötellä ihmisten kanssa tuolla", Anisimaa nyökkää punnituspaikalle.

Hinnat vaihtelevat sadon mukaan, yleensä kilo mansikoita maksaa 4–5 euroa.

Hän on pyörinyt isän mukana mansikkapelloilla 15-vuotiaasta asti. Perheessä kasvaa jo kolmas polvi mansikkafarmareita. Hänellä on neljä lasta, joista vanhimmat käyvät auttelemassa pellolla.

"Jotakin pientä he voivat jo tehdä. Palkan he ovat vieneet isältään etukäteen."

Yksi lapsista yöpyi juuri isän luona asuntovaunussa.

"Käytiin kalassakin", hän nyökkää Vantaanjoelle päin.

Päivät mansikkapellolla kuluvat lintuja hätistellessä ja marjapenkkejä hoitaessa.

Puhelin pärähtää vähän väliä. Asiakkaat kyselevät, joko pääsee poimimaan. Tasaiseen tahtiin kyselijöitä myös polkee paikalle Ylästöntieltä lähtevää kapeaa hiekkatietä pitkin.

Mansikat ovat vielä pääosin raakileita. Hyvä uutinen on se, että niitä on tulossa. Alkukesän sateet ovat olleet niille mieleen, Anisimaa sanoo.

Hän poimii marjat muutamalle vakioasiakkaalle, jotka eivät itse siihen enää pysty. Muut noukkivat marjansa itse. Hän puhuu "meidän mummomafiasta".

"Se tulee joka aamu, poimii sankollisen ja palaa seuraavana aamuna uudelleen."

Mansikkapelto on tärkeä lähialueen asukkaille, joilla ei ole autoa. Anisimaa avaa "portin" kahdeksalta.

Silloin sulkunauhalla odottaa jo jono poimijoita. Ennen yhdeksää pellossa voi olla 70–80 poimijaa, hän kertoo. Joskus on pakko panna lappu luukulle yhdeksältä.

"Meille se on tietysti hyvä ongelma. Mansikat eivät jää peltoon."

Mansikoita tulee kesän mittaan kolmisen tuhatta kiloa hehtaarilta.

Kun kausi on ohi, Anisimaa pääsee taas omaan sänkyyn. Töitä pellolla silti piisaa vielä. Hän leikkaa mansikoiden rönsyt, nostaa vanhoja kasveja ylös, istuttaa uusia ja kerää pois vesiputket. Niitä kulkee pellossa kaksi kilometriä.

Hän aikoo jatkaa mansikkafarmarina ainakin vuoteen 2019 asti.

Siihen asti hänellä on vuokrasopimus maasta Vantaan kaupungin kanssa.

"Tämä on mulle mielekästä tekemistä. Säille en voi mitään, teen minkä jaksan ja ehdin. En ota tästä stressiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit