Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkeologi jäljittää Suomen keskiajan loistoa

Arkeologi Visa Immonen kokosi suomalaisen keskiajan ylellisyysesineet

Ihmiset
 
Mika Ranta HS
"Keskiaika on karkeampi ja hienostuneempi kuin yleensä esitetään. Uskonnon voimakkuus lisää sen outoutta", sanoo tutkija Visa Immonen.
"Keskiaika on karkeampi ja hienostuneempi kuin yleensä esitetään. Uskonnon voimakkuus lisää sen outoutta", sanoo tutkija Visa Immonen. Kuva: Mika Ranta HS

Arkeologi Visa Immoselta, 38, kysytään usein, mikä on suomalaisen keskiajan loistokkain esine. Hän ihailee niitä kaikkia: koreita kihlasormuksia, rosvojen himoitsemia ehtoollismaljoja ja hopeisia vyölevyjä.

Jokainen esine kertoo tarinaa käyttäjistään ja näiden maailmankuvasta, keskiajan materiaalista kulttuuria tutkinut Immonen perustelee. Kulumajäljet ja korjaukset kiehtovat häntä.

Kolme nopeaa

Käytöstä jääneet keskiajan esineet

1 Tuoksunappi

"Pieni rasia oli jaettu osastoihin, jotka sisälsivät eri tuoksuja. Sitä kannettiin sormessa tai vyössä. Miellyttävien tuoksujen ajateltiin parantavan terveyttä ja tartuntatautien leviävän pahoista hajuista." 

 

2 Juomasarvi

"Juomasarvi oli Pohjoismaissa tavallinen esine. Se täytettiin oluella, ja se kiersi kädestä käteen. Nykyään sitä pidettäisiin varmasti epähygieenisenä." 

 

3 Neulakotelo

"Putki suojasi sisällään olevaa nahkahihnaa, johon pujotettiin neuloja. Neulakotelo oli naisten käyttöesine. Se voisi toimia nykyäänkin, jos täytyy kuljettaa neuloja."

"Keskiajan esineet eivät ole massatuotteita, jotka olisi heitetty pois. Kun esine kävi tyylillisesti vanhaksi, se voitiin sulattaa ja tehtiin uusi", hän sanoo.

Immosen mukaan suomalaiset matkivat 1200–1600-lukujen luksuksessa tehokkaasti muuta Eurooppaa. Vaikka aatelisto oli pieni, korut ja astiat ylsivät keskieurooppalaiselle tasolle.

Suomen ominaispiirteisiin kuuluivat talonpojat, jotka omistivat maansa ja saattoivat sijoittaa viljelytienestinsä hopeaesineisiin.

"Muuten ylellisyys oli ja on vieläkin hyvin kansainvälistä", Immonen sanoo.

"Nykyään moni ajattelee, että ylellisyys on turhaa. Keskiajalla sillä osoitettiin yhteiskunnallista asemaa. Oletettiin, että tietyssä asemassa oleva kuluttaa enemmän."

Aateli osoitti varakkuuttaan pidoilla, joissa pöytä katettiin arvokkaimmin astioin. Ruoka maustettiin esimerkiksi eksoottisilla mausteilla, kuten pippurilla, kanelilla ja kardemummalla. Pohjoismaissa viini edusti ylellisyyttä.

Immosen mukaan uskonto kietoutui läheisesti keskiajan ylellisyystavaroihin. Koruihin saatettiin valita suojelupyhimykseksi Neitsyt Maria tai Johannes Kastaja. Uskonnollinen aihevalinta viesti käyttäjänsä identiteetistä kuten tuotemerkin valinta nykyään, Immonen vertaa.

"Nykyihminen ajattelee, että uskonto on rajoittavaa tai vankilanomaista. Keskiajalla sen koettiin antavan paljon, kuten erilaisia tapoja tehdä asioita ja ymmärtää maailmaa."

Visa Immonen on ensimmäinen ihminen, joka on syynännyt läpi kaikki Suomen kirkkoihin ja museoihin kertyneet kulta- ja hopeaesineet.

Hän kiersi arkeologian väitöskirjaansa varten kirkkoja ympäri Suomen. Tutkimus poiki populaariteoksen Kirkkojen ja kartanoiden kätköistä, joka julkaistiin kesäkuussa.

Immonen pitää pötynä ajatusta, ettei katolilaisuus olisi vaikuttanut Suomessa ennen 1500-luvun uskonpuhdistusta. Kirkollisia loistoesineitä on valtavasti: kukaan vain ei ollut aiemmin kartoittanut niitä.

"Suomessa halutaan korostaa järkevyyttä ja vaatimattomuutta. Ylellisyysesineitä ei pidetä järkevinä, joten ajatellaan, että ei meillä ennenkään ollut niitä. Se ei pidä paikkaansa."

Tutkimus ei ollut ajokortittomalle Immoselle helppoa. Hän raahasi mukanaan jättimäistä kamerakalustoa, ja valtaosa kirkoista sijaitsi julkisen liikenteen ulkopuolella. Taksit ja isä auttoivat.

Immonen huomasi, että jotkut kirkot eivät tienneet esineidensä arvoa. Se näkyi esimerkiksi varomattomana suojaamisena.

"Jos olisin ollut roisto, olisin voinut helposti viedä ne."

Tutkijan esineinto alkoi 2000-luvun alussa pro gradusta, joka käsitteli vanhoja lusikoita. Immonen tajusi, miten niukasti suomalaista kultasepäntyötä on tutkittu. Sitä paitsi suomalaista keskiaikaa tutkivat käytännössä vain suomalaiset.

Arkeologiset kaivaukset tai esineiden etsiminen metallinilmaisimella eivät innosta museotutkijaa. Hän seuraa silti tiiviisti metallinetsijöiden nettifoorumia, ja nämä soittelevat hänelle löydöistään.

Immonen ei myöskään keräile esineitä. Mittaaminen ja kuvaaminen riittää.

"Vaikka olen kulta- ja hopeaesineiden tutkija, pohjimmiltaan voisin tutkia mitä esineitä tahansa. Mutta en halua omistaa niitä", hän sanoo.

Immonen työskentelee arkeologian dosenttina Turun yliopistossa mutta asuu Tampereella puolisonsa työn vuoksi. Syksyllä hän muuttaa vuodeksi Los Angelesiin, jonka Getty-museosta hän sai arvostetun tutkijapaikan.

Siellä Immonen kokoaa yhteen Euroopassa tehtyä analyysiä pyhäinjäänteistä, kuten pyhimysten luista ja vaatteista. Ne olivat ylellisyysesineitä, joilla käytiin kauppaa.

Keskiajan tutkija kokee, että työ on opettanut hänet arvostamaan jopa lusikan kaltaisia perustavaroita. Hän pohtii usein eri esineiden historiaa.

Hiljattain Visa Immonen osti huutokaupasta ensimmäisen antiikkiesineensä. Se on 1600-luvun italialainen keraaminen astia, albarello.

"Se ei ole erityisen kaunis, mutta tunnen sen historiaa. Minusta on hauskaa, että se on päätynyt jostakin 400 vuoden takaa pöydälleni."

Visa Immonen
Turun tuomiokirkon ehtoollismalja 1470–1480-luvulta.
Turun tuomiokirkon ehtoollismalja 1470–1480-luvulta.
Visa Immonen
Hopealusikan 1500-luvun alusta löysi koulupoika kahden kiven välistä Kokemäenjoen rannalta Nakkilassa vuonna 1942.
Hopealusikan 1500-luvun alusta löysi koulupoika kahden kiven välistä Kokemäenjoen rannalta Nakkilassa vuonna 1942.
Visa Immonen
Turun museokeskuksen kokoelmissa säilytetty vyölevy vuoden 1600 tienoilta. Sen alkuperän on tuntematon.
Turun museokeskuksen kokoelmissa säilytetty vyölevy vuoden 1600 tienoilta. Sen alkuperän on tuntematon.
Visa Immonen
Hämeenlinnan sormus 1300-luvulta.
Hämeenlinnan sormus 1300-luvulta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit