Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Syötävää terassikansalle

Ihmiset
 
Erkki Laitila HS
Missä ja milloin syötiin grilliruokaa terassilla?
Missä ja milloin syötiin grilliruokaa terassilla? Kuva: Erkki Laitila HS
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Yksikään vastaaja ei bongannut viime viikolla, mikä tapahtuma on käynnissä. Sen sijaan lähes jokainen 40 vastaajasta tiesi, että kuva on Lepakkoluolan pihalta Ruoholahdesta.

Jukka Haikonen bongasi paikan lisäksi vieläpä itsensä kuvasta. "Kuvassa on Rautaruukki-niminen yhtye. Soitan itse Lowrey-urkuja. En muista tilaisuuden nimeä, mutta se taisi olla jokin esiintymistilaisuus uusille bändeille", hän muistelee.

Tilaisuus liittyy kesäkuun 1983 Helsinki-päivän juhlallisuuksiin, eikä ole kovin yllättävää, ettei tapahtuma ole jäänyt ihmisten mieleen.

"Nurmikolle Lepakon edustalle on kokoontunut muutamia kymmeniä nuoria, kun ilmaisen ulkoilmakonsertin pitäisi alkaa", Ilta-Sanomat raportoi.

Suuri joukko vastaajia oletti, että kuva on otettu vuonna 1979, jolloin Elävän musiikin yhdistys Elmu valtasi Lepakkoluolan, tai ainakin pian valtauksen jälkeen.

Reijo Lainelalle ovat tuttuja jo ajat ennen Lepakkoluolaa. "Talossa sijaitsi maalitehtaan varasto. Kun asuin Lauttasaaressa pikkukundina 60-luvulla, leikimme rakennuksessa maalinkuljetuskärryillä, koska luokkakaverin isä oli varastossa töissä."

Tuomo Oksman kertoo, kuinka hän kulki 1970-luvulla bussilla töihin Helsingin keskustasta Espoon Suomenojalle.

"Bussi pysähtyi Länsiväylän ja Porkkalankadun liikennevaloihin. Samaan kohtaan siis, missä Lepakkoluola sijaitsi. Kesäaikaan se lemu, joka rakennuksen sisältä ja pihapiiristä tulvahti bussin ikkunasta sisään, oli sanoin kuvaamaton. Siinä oli nuorukaiselle ihmettelemistä, miten raadollista elämä voi toisten kohdalla olla", hän kertoo ja viittaa aikaan, jolloin Lepakkoluola tunnettiin myös Liekkihotellina, eli alkoholistien asuntolana.

Varsinaisilta Lepakko-ajoilta ihmisillä olikin sitten rakennuksesta jo mukavampia muistoja.

"Olin Lepakon alkuvuosina aika nuori ja paikalla tuli käytyä ensimmäisen kerran vasta 1985 syyskuussa. Se oli Sielun Veljien konsertti, joka venähti todella pitkäksi. Bändi taisi soittaa enemmän encoreja kuin varsinaiseen settiin kuuluvia biisejä", Marko Ronkainen sanoo.

Muutaman muun tapaan Juhani Lehtonen arveli, että konsertti olisi liittynyt Radio Cityyn, joka aloitti paikallisradiolähetykset Lepakosta 1985.

"Tuli itsekin käytyä usein hakemassa Lepakon kuppilasta kilpailupalkintoja."

Viime vuosituhannen lopulla Lepakko sitten purettiin. Muistoksi tarunhohtoisesta paikasta jäi Lepakon aukio ja sen lepakkoveistos.

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Heini Savion. Hän saa Linus Jonkmanin teoksen Introvertit – Työpaikan hiljainen vallankumous (Atena). Tämän viikon kuva-arvoituksessa tarjoilija tuo ruokaa terassille. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla kuvan ravintolasta tai maisemista omakohtaisia muistoja?

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 9. heinäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Pentti Nissinen
Lepakon nurmella oli ulkoilmakeikka kesällä 1983.
Lepakon nurmella oli ulkoilmakeikka kesällä 1983.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit