Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nytte Ekman salakuljettaa pakolaisia Suomeen vaikka rajavartijoille flirttailemalla

Erikoissairaanhoitaja johtaa Nada Hope -vapaaehtoisjärjestöä, mutta ihmissalakuljetuksia hän tekee yksityishenkilönä

Ihmiset
 
Jaana Rinne
Kari Pullinen
Kun turvapaikan hakija sanoo joutuneensa kidutuksen uhriksi, Nytte Ekman tarkistaa, että traumat ja arvet pitävät yhtä kertomuksen kanssa.
Kun turvapaikan hakija sanoo joutuneensa kidutuksen uhriksi, Nytte Ekman tarkistaa, että traumat ja arvet pitävät yhtä kertomuksen kanssa. Kuva: Kari Pullinen
Kolme nopeaa

Miten auttaa hädänalaisia arjessa?

1. Hymyile, tervehdi ja kunnioita
"Kävellessäsi kerjäläisen ohi mieti, mitä tuntisit hänen asemassaan. Jos sinulla on rahaa, käy ostamassa syötävää. Jos ei ole, tervehdi ja hymyile."

 

2. Osallistu
"Hyvä keino vaikuttaa on osallistuminen esimerkiksi Nepalin maanjäristyksen uhreille tai Syyrian sodan uhrien auttamiseksi järjestettyyn keräykseen."

 

3. Ole ennakkoluuloton
"Älä tuomitse ihmisiä ihonvärin, kulttuurin tai uskonnon takia. Kaikki vuotavat verta ja itkevät kyyneleitä, eikä kukaan ole vähempiarvoisempi toista."

Ihmissalakuljettajasta tulee nykyään ensimmäisenä mieleen rikollinen, joka voittoa tavoitellessaan antaa pakolaisten hukkua Välimereen.

Kauniaisissa asuva Nytte Ekman on kirurginen erikoissairaanhoitaja ja lastenhoitaja, joka on ajanut yli maiden rajojen piilotellen pakolaisia autossaan. Hän on flirttaillut harhauttaakseen rajavartijan ja pannut radion täysille, ettei sodan traumatisoiman salamatkustajan kirkuminen kuuluisi.

"Ihmistä on autettava. Joskus se on johtanut salakuljettamiseen", Ekman sanoo ytimekkäästi kahvilassa Kaivopuistossa.

Hän kertoo, ettei ole koskaan ottanut turvapaikanhakijoilta rahaa. Sen sijaan hän on usein maksanut heidän kulujaan.

Ekman palaa erääseen kokonaisuudessaan kahdeksan vuotta kestäneeseen auttamisprosessiin. Se koski useita miehiä, joiden turvapaikka- ja oleskelulupahakemukset Ulkomaalaisvirasto oli alun perin hylännyt.

Yksi heitä karkotettiin takaisin kotimaahansa, loppuja Ekman kertoo piilotelleensa Suomessa. Lopulta Ekman sai käsiinsä huonolaatuisen vankilassa kuvatun videon. Siinä vilahtaa ämpäriin laitettuja sormia ja korvia. Video oli mukana todistusaineistoissa oikeudessa, kun miehet lopulta saivat luvan jäädä Suomeen.

Kotimaahansa karkotettu mies kertoi oikeudelle, että hän joutui kidutetuksi, kun hänet palautettiin.

"Veljen ottamissa valokuvissa näkyy suuria sinisiä mustelmia miehen kehossa. Sain kokoon 22 000 markkaa ja maksoin hänet pois vankilasta. Järjestin myös salakuljetuksen uudelleen Suomeen. Tänä päivänä mies on vakituisessa työsuhteessa, ja harva tietää hänen taustaansa."

Ekman on tehnyt kanyylin keuhkolaajentumatautia potevalle Zimbabwessa ja raahannut haavoittuneita sotilaita piiloon Bosnian sodassa. Nämä kokemukset vapaaehtoistyöstä olivat niin voimakkaita, että palattuaan Suomeen 1992 Ekman päätti aloittaa erikoissairaanhoitajan opinnot.

Sairaanhoitajakoulussa häntä lähestyi irakilainen opiskelija, joka kertoi, että hänen sukulaisnaisensa mies oli tapettu Saddam Husseinin hallinnon toimesta.

"Silloin soitin ensimmäisen puheluni Ulkomaalaisvirastoon."

Viraston ja Ekmanin suhde on ollut siitä asti kipakka.

Ekman kertoo auttavansa turvapaikkaprosessissa ainoastaan hengenvaaraan kotimaassaan joutuvia.

"Vain alle kymmenen prosenttia avunpyytäjistä täyttää kriteerit. Loput ovat paremman elämän etsijöitä. Heitä pyydän hakemaan töitä."

Päätöksensä autettavista hän tekee haastattelemalla. Ekman kertoo esittävänsä samoja kysymyksiä kuin viranomaiset turvapaikkahaastatteluissa. Kokemuksensa, kertomusten sekä ihmisoikeusjärjestöjen ja maan taustatietojen avulla Ekman uskoo saavansa selville, täyttääkö henkilö turvapaikan kriteerit.

Ekman lähti mukaan perustamaan vapaaehtoisjärjestö Nadaa 1993. Kaksi vuotta myöhemmin järjestö jakautui kolmeen osaan.

Ekman johtaa Nada Hopea, joka on esimerkiksi rakentanut ensiapuklinikan Kosovoon, koteja Romaniaan ja vienyt rekkakuormittain tavaraa muun muassa Serbiaan, Syyriaan ja Irakiin.

Osa Nadan jäsenistöstä järkyttyi saadessaan tietää Ekmanin salakuljetuksista. Kaksi erosi, muut jäivät.

"He ymmärtävät, että teen eri töitä Nada Hopen puheenjohtajana kuin yksityishenkilönä."

Suomessa Ekman, 45, on saanut nimettömiä tappouhkauksia. Kerran hänen postiluukustaan uhattiin tiputtaa pommi.

Poliisi on kuulustellut Ekmania monesti. Hän on myös saanut syytteen laittoman maahantulon järjestämisestä, mutta syyttäjä teki tapauksessa syyttämättäjättämispäätöksen.

Ekman on pettynyt Suomen asenteeseen paperittomia kohtaan. "EU:n jäsenmaiden A-kansalaiset liikkuvat missä haluavat, mutta B-luokan ihmisiä ei päästetä edes sisään."

Ekman sanoo, ettei kukaan ole niin sokea muiden hädälle kuin se, joka ei halua nähdä. "Surullista, että tämä pätee erityisesti viranomaisiin."

Itsestään Ekman ei haluaisi puhua. "Olen tylsä!"

Heinäkuussa kolmen tyttären äiti hoitaa afrikkalaisia jättiläisetanoita, lukee kirjaa talvisodasta ja pyöräilee.

Ekman halusi auttaa jo lapsena. Etiopian nälänhädän aikaan hän keitti kattilallisen puuroa ja pyysi lähettämään sen Etiopiaan. Kun isä sanoi, että puuro pilaantuu matkalla, tytär lähetti säästämänsä viikkorahat Etiopiaan avustusjärjestön kautta.

Auttamilleen ihmisille hänellä on vain yksi toive.

"Heiltä pyydän aina samaa: tuo Suomeen vähän lisää aurinkoa kotimaastasi."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit