Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laivareitti Tallinnaan avattiin 50 vuotta sitten – "Kapteeni koko ajan humalassa"

Ülo Kollo oli yliperämiehenä Vanemuinella, kun laivareitti avattiin 1965

Ihmiset
 
Marko Mumm
Pitkän uran kapteenina tehnyt Ülo Kollo työskentelee edelleen kolmena päivänä viikossa konsultointitehtävissä.
Pitkän uran kapteenina tehnyt Ülo Kollo työskentelee edelleen kolmena päivänä viikossa konsultointitehtävissä. Kuva: Marko Mumm

Viisikymmentä vuotta sitten kapteeni Ülo Kollo seilasi MS Vanemuinella Tallinnasta Helsinkiin. 27-vuotias yliperämies oli saanut kutsun töihin laivalle.

Laivamatka oli arvokas ja historiallinen, sillä toisen maailmansodan jälkeen sulkeutunut Tallinna–Helsinki-laivareitti avattiin nyt uudelleen.

Reitin avaamiseen vaikutti presidentti Urho Kekkonen, joka oli tehnyt aloitteen laivayhteyden palauttamisesta kaupunkien välille.

Salomon Rosenfeld Viron kansallisarkisto
Vanemuine-laiva satamassa.
Vanemuine-laiva satamassa.

"Minä olin töissä rahtilaivalle. Sain kutsun, koska Moskovasta oli tullut laivayhtiölle kirje, jonka mukaan Vanemuine-alukselle haluttiin virolaisia työntekijöitä", Saarenmaalla syntynyt Kollo muistelee nyt Tallinnassa.

Virosta matkaan lähti pieni 30–40 hengen edustusryhmä, mutta Helsingissä Etelä-satamassa vastaanottojoukko oli suuri. Siellä oli muiden muassa ulkoministeri Ahti Karjalainen.

"Suomalaiset olivat innostuneita ja tulivat katsomaan laivaa. Virosta oli mukana muutama ministeri, mutta se ei merkinnyt mitään, koska Viro ei ollut valtio vaan osa Neuvostoliittoa."

Kolme nopeaa

Miksi matkustaa laivalla?

1 "Laiva tulee varmasti satamaan, eikä yleensä juuri myöhästele." 

 2 "Lentokoneeseen verrattuna laivassa on paljon tilaa ja paljon tekemistä." 

 3 "Tallinnasta Helsinkiin matkustettaessa laiva on jopa nopeampi kuin lentokone, koska lentokenttä on Helsingissä kaukana."

Paluumatkalla Tallinnaan laiva oli jo täynnä suomalaisia. Suomalaiset täyttivät laivan jatkossakin. "Tavalliset virolaiset eivät silloin päässeet matkustamaan. Virosta Suomeen matkusti poliitikkoja, kulttuuriväkeä ja kuorolaisia."

Suomessa miehistön jäsenet pääsivät laivasta ulos lyhyeksi ajaksi kolmen hengen ryhmissä, mutta silloinen kapteeni sai liikkua vapaasti.

"Kapteeni oli koko ajan humalassa, koska hän sai Suomessa niin paljon vierailukutsuja", Kollo sanoo ja nauraa.

Vanemuine oli pieni laiva. Sinne mahtui 350 matkustajaa. Laivassa oli yksi baari, ruokasali ja viitisentoista hyttiä. Laiva tuli Suomenlahden liikenteeseen Mustaltamereltä jokireittejä pitkin.

Kollo oli töissä laivalla kesän 1965 eli kolme kuukautta. Kun meri jäätyi, laiva jäi pois reitiltä. Vanemuine oli liikenteessä vielä seuraavan kesän ennen kuin reitille tuli suurempia laivoja.

Viron kansallisarkisto
Vanemuine-laiva vesillä.
Vanemuine-laiva vesillä.

Kollo palasi rahtilaivoille, joilla hän oli työskennellyt ennen Vanemuista. Hän seilasi suurilla aluksilla Afrikan reiteillä, Jäämerellä ja Välimerellä. Suezin kanavakin tuli tutuksi.

"Edestakainen Afrikan matka kesti kolme kuukautta eli saman verran kuin kesäpesti Vanemuisella. Lastin purkuun ja lastaukseen kului kuukausi. Suureen rahtilaivaan verrattuna matkustajalaiva on pelkkä laatikko."

Moskovan olympialaisia varten vuonna 1980 rakennettiin uusi tuliterä Georg Ots -laiva. Kollo oli yhdeksän kuukautta Puolassa valvomassa sen rakentamista. Kun laiva oli valmis, Kollo astui sen kapteeniksi ja seilasi kahdessatoista vuodessa Suomeen 3 500 kertaa. Vanemuisen tapaan Georg Otsilla matkustivat suomalaiset. Virolaisia oli matkustajista alkuvuosina vain muutama sadasta.

"Suomalaiset pitivät laivasta. Siellä oli 8–9 baaria ja isoja ravintoloita."

Viisumivapaat matkat alkoivat suomalaisille 1991, kun Viron itsenäisyys palautettiin. Virolaiset saivat viisumivapauden muutamaa vuotta myöhemmin. "Sen jälkeen virolaisten osuus matkustajista alkoi kasvaa."

Viron kansallisarkisto
Ulkoministeri Ahti Karjalainen osallistui lauttalinjan avajaisiin vuonna 1965.
Ulkoministeri Ahti Karjalainen osallistui lauttalinjan avajaisiin vuonna 1965.

Ikimuistoisin matka oli 1987, kun Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatšov tapasi Yhdysvaltain presidentin Ronald Reaganin Reykjavikissa. Georg Otsista tehtiin Gorbatšovin ja hänen seurueensa majoituspaikka neljäksi vuorokaudeksi.

150 turvamiestä matkusti Otsilla Reykjavikiin. Mukana oli 25 sukeltajaa, jotka varmistivat, ettei laivan alla ollut mitään epäilyttävää. Yksi sukeltajista hukkui, kun hän jäi jumiin laivan alle. "Minun hyttini annettiin Gorbatšoville ja hänen vaimonsa Raisa sai konepäällikön hytin. Kerros hitsattiin kiinni ja puolentoista metrin välein oli lihaksikkaita turvamiehiä."

Kollo sai kolmesti tilaisuuden keskustella lyhyesti Gorbatšovin kanssa. "Hän oli mukava mies, mutta vaimo Raisa tekeytyi tärkeäksi tytöksi. Hänen kanssaan ei ollut yhtä helppo keskustella."

Kollo työskenteli Georg Otsin kapteenina vuoteen 1992 ja sai paljon ystäviä Suomesta. "Ihmiset kutsuivat kylään. Juttelimme, saunoimme ja joimme olutta."

Venäläiset ostivat Virolta Georg Otsin ja se seilasi aluksi Pietarin ja Kaliningradin väliä. 2004 se myytiin Kiinaan hotelliksi. Lopulta laivan teräsosista tehtiin nauloja intialaisessa romuttamossa.

Ülo Kollo tekee edelleen 77-vuotiaana kolmena päivänä viikossa töitä konsulttina Tallinkilla. Pätevää miestä ei niin vain päästetä eläkkeelle, vaikka hänen poikansa vitsailee, etteivät monet edes elä yhtä vanhaksi.

HS uutisoi tasan 50 vuotta sitten laivareitin aukeamisesta, vanha uutinen löytyy täältä.

Oikaisu 14.8. Jutussa väitetään, että Viron ja Suomen välinen viisumivapaus olisi palautettu vuonna 1991, kun Viro itsenäistyi. Tosiasiassa viisumivapaussopimus solmittiin ja viisumivapaat matkat alkoivat 1997.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit