Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työturvallisuuden asiantuntija Jukka Takala: Työstressikin voi johtaa tappaviin tauteihin

Takalan johtama järjestö on selvittänyt muun muassa, että Jalkapallon Qatarin MM-kisojen kuolemat ovat johtuneet pitkälti työn aiheuttamista sydänoireista, eivät onnettomuuksista

Ihmiset
 
Tomi Nordlund
Reijo Hietanen
Kesäasunnollaan Tampereen Aitolahdessa viihtyvä Jukka Takala pitää itsensä vireänä tekemällä pihatöitä puunkaadosta laiturinkorjaukseen.
Kesäasunnollaan Tampereen Aitolahdessa viihtyvä Jukka Takala pitää itsensä vireänä tekemällä pihatöitä puunkaadosta laiturinkorjaukseen. Kuva: Reijo Hietanen

Työnteko tappaa– pelottavan usein. Viime aikoina on seurattu järkyttyneinä Qatarin epäonnista valmistautumista vuonna 2022 pidettäviin jalkapallon MM-kisoihin. Rakennustöissä on kuollut toistatuhatta ihmistä.

Toisin kuin on väitetty, kuolemat eivät kuitenkaan ole olleet suoranaisia työtapaturmia, vaan ne ovat johtuneet pitkälti raskaan ruumiillisen työn aiheuttamista sydänoireista peräti 45 asteen kuumuudessa.

Kolme nopeaa

Näin saat tasapainoa työhösi

1. "Kannattaa kytkeä työhön hyötyliikunta ja jatkuvan istumisen välttäminen. Singaporessa kiipeän portaat joka päivä työpaikalle ja aina, kun tilaisuus tulee. Hissiä käytän vain alaspäin mennessä."

 

2. "Pyri löytämään työ, josta olet kiinnostunut ja jota pidät tärkeänä ja motivoivana. Se pitää mielen vireänä."

 

3. "Jos ura ei jostain syystä etene, kannattaa rohkeasti pyrkiä vaihtamaan paikkaa tai alaa. Opiskelu ja uuden oppiminen kannattavat aina."

Kansainvälisen työterveyshuoltojärjestö ICOH:n komission presidentti Jukka Takala sanoo, että suurin osa kuolleista on muista maista tulleita työläisiä, joille 12 tunnin työpäivät pätsissä ovat olleet yksinkertaisesti liikaa.

Kuolemat ovat seurausta työntekijöiden, ilmaston, vaatimusten ja tarpeiden keskinäisestä epäsuhdasta.

"Sieltä puuttuvat esimerkiksi ilmastoidut taukotilat. Töitä kannattaisikin tehdä mieluummin öisin. Silti ei voi sanoa, että työnantajat olisivat huonoimpia mahdollisia. Mukana on useita kansainvälisiä firmoja, jotka pyrkivät hoitamaan asiansa hyvin."

Maailmassa kuolee 2,3 miljoonaa ihmistä työssä joka vuosi. Heistä lähes kaksi miljoonaa menehtyy työperäisiin sairauksiin ja loput työtapaturmiin. Helposti voisi kuvitella, että työturvallisuuden mallimaana tunnetussa Suomessa työntekoon ei kuolla.

Takalan mukaan työtapaturmissa kuitenkin kuolee vuosittain kolmisenkymmentä suomalaista. Myös esimerkiksi työperäinen syöpä tappaa peräti tuhat suomalaista vuodessa. Takala luettelee syitä sille: aiempi asbestialtistuminen, kivipöly, dieselpakokaasut, vaaralliset liuotinaineet, tupakointi ja erityisesti naisten yötyö, joka voi aiheuttaa rintasyöpää.

"Tilanne on pahin rakennusalalla, jossa työmaat, tilanteet, urakoitsijat ja tiimit muuttuvat kaiken aikaa, ja monesti tartutaan halvimpiin mahdollisiin tarjouksiin."

Singaporessa asuva ja siellä työministeriössä työskentelevä Takala, 68, valittiin ICOH:n presidentiksi alkukesästä. Kiinnostus alaan syttyi jo 1970-luvulla, jolloin nuori koneinsinööri päätyi opettamaan koneturvallisuutta ja koneensuunnitteluoppia.

Myöhemmin tie vei sosiaali- ja terveysministeriöön ja sieltä 40 vuodeksi ulkomaille erilaisiin tehtäviin. Esimerkiksi ennen ICOH-pestiään tekniikan tohtori työskenteli Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston johtajana Espanjan Bilbaossa.

Takala korostaa työturvallisuuden ja -terveyden merkitystä myös kuolemantapauksia arkisemmissa yhteyksissä. Suomalaisia vaivaavat etenkin tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä työperäinen stressi, joka sekin johtaa pahimmillaan tappaviin sydän- ja verisuonitauteihin.

"Lyhytaikainen stressihän on usein hyväksi. Tilanne muuttuu stressin kroonistuessa, jolloin työkyky alenee ja poissaolot venyvät. Tuskin tulet heti ylihuomenna takaisin töihin, jos sinulla on todettu vakava masennus."

Stressi ei kuitenkaan ole suora synonyymi työarjen kiireelle ja paineille, Takala sanoo. Usein myös vaikuttamismahdollisuuksien vähyys lietsoo stressiä.

"Ajatellaan vaikka bussinkuljettajaa, joka ei pysty työpaikallaan mitenkään vaikuttamaan asiakkaisiin, aikatauluihin tai reitteihin. Hän joutuu sopeutumaan kaikkeen, eikä voi hyödyntää omia ratkaisumallejaan käytännön tilanteissa. Se on jatkuvaa ja vaarallista stressiä."

Takalan mukaan stressi, tuki- ja liikuntaelinvammat ja niistä johtuvat poissaolot ja sairastumiset aiheuttavat suurimman osan yhteiskunnalle vuosittain syntyvistä, peräti 30 miljardin kustannuksista. Suomalaisen työterveyshuollon pitäisikin keskittyä entistä enemmän ennalta ehkäisevään toimintaan. Kaavailut työterveyshuollon yhdistämisestä yleiseen terveydenhuoltoon huolettavat.

"Terveyskeskuslääkäreillä ja -henkilöstöllä ei ole mahdollisuuksia paneutua siihen, mitä alueen sadat tai jopa tuhannet firmat tekevät ja millaisista ongelmista niiden työntekijät kärsivät. Toki joillain yrityksillä ja työpaikoilla on omat lääkärit tai muuten hyvin järjestetty työterveyshuolto. Esimerkiksi Nokia on ollut tällä saralla mallikelpoinen työnantaja", Takala kehuu.

Kun tarkastelussa on stressi ja tuki- ja liikuntaelinsairauksien kasvu, suunta näyttää tutkimusten mukaan huonolta.

Työolot Suomessa ovat silti parantuneet vuosikymmenten mittaan merkittävästi. Suomi kuuluu nykyään työturvallisuus ja -terveysasioissa kärkikastiin muun muassa Britannian, Ruotsin ja Tanskan kanssa.

Otsikon nimivirhe korjattu 9.8.klo 14.40. Otsikossa Takalan nimi oli kirjoitettu virheellisesti muotoon Hakala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Reseptit