Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori tutki kantavia rakenteita

Juhani Koski 1947–2015

Ihmiset
 
Tapio Salmi Petri Kere
Juhani Koski
Juhani Koski

Professori, tekniikan tohtori Juhani Koski kuoli sairauskohtaukseen 14. toukokuuta linturetkellä Oulussa. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 17. helmikuuta 1947 Kouvolassa, jossa hänen isänsä oli perinteikkään Kouvolan harmonikkatehtaan toimitusjohtaja.

Koski kirjoitti ylioppilaaksi Kouvolan yhteiskoulusta ja lähti varusmiespalveluksen jälkeen opiskelemaan vasta toimintansa aloittaneen Tampereen teknilliseen korkeakoulun koneosastolle 1967. Koski valmistui diplomi-insinööriksi 1973.

Hän työskenteli Tampereen teknillisen korkeakoulussa assistenttina ja lujuusopin lehtorina tutkimusalanaan kantavien rakenteiden optimointi.

Koski väitteli tekniikan tohtoriksi 1984. Väitöskirja käsitteli ristikkorakenteiden monitavoitteista optimointia.

Koski nimitettiin Oulun yliopiston teknillisen mekaniikan apulaisprofessoriksi 1986. Vuonna 1989 hän siirtyi Tampereen teknillisen korkeakoulun lujuusopin apulaisprofessoriksi ja vuonna 1993 hänet kutsuttiin lujuusopin professorin virkaan.

Koski edusti rakenteiden monitavoitteisen optimoinnin kansainvälistä huippua ja hän oli perustamassa kansainvälistä rakenteiden optimoinnin tiedeyhdistystä 1991.

Professorina kiirehtimätön suhde niin työtovereihin kuin opiskelijoihin toi Koskelle asiantuntevan ja arvostetun opettajan aseman.

Perusteellinen työskentelytapa toi monia luottamustehtäviä ja luennointipyyntöjä useissa ulkomaisissa yliopistoissa ja japanilaisissa teollisuuslaitoksissa.

Koski oli luontoharrastaja, jonka intohimona oli lintujen ja käärmeiden lajien määrittäminen. Kosken tietolaarista löytyi aina tilanteeseen sopiva kohde linturetkeä varten, oltiin missä päin maailmaa hyvänsä.

Väsymätön maailmanmatkaaja oli myös suuri westernien, countrymusiikin ja Disney-kulttuurin ystävä. Linturetkien ohella matkojen kohokohtia olivat vanhojen lännenfilmien kuvauspaikat.

Koski harrasti myös monipuolisesti liikuntaa, ja jalkapalloharrastus jatkui ikämiestasolla aina hänen viimeisiin päiviinsä saakka.

Kosken juuret olivat Kymenlaaksossa, jonne hänen siteensä säilyivät tiiviinä läpi elämän. Hän oli innokas lavatansseissa kävijä. Kymenlaakson lavoilta hän löysi myös vaimonsa Anun.

Tapio Salmi
Petri Kere
Kirjoittajat ovat Juhani Kosken työtovereita ja ystäviä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!