Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VR:n toimitusjohtajan alku oli kylmää kyytiä – "Syksyllä laskemme hintoja pysyvästi"

Ihmiset
 

Kun Mikael Aro aloitti VR:n toimitusjohtajana kesällä 2009, hän lupasi pysyä uudessa pestissä ainakin viisi vuotta. Niitä on vierähtänyt jo kuusi – armottomasta alusta huolimatta.

"Ensimmäinen talvi oli rankka. Viestintä laski, että minusta oli yli tuhat mediaosumaa netissä, mikä oli suunnilleen yhtä paljon kuin Stephen Elopista seuraavana talvena."

Suomessa lumen pysäyttämät junat vastaavat uutisarvoltaan puhelinbisneksen tuhoa.

"Muistan joulukuun 16. päivän, kun olin ollut viitisen kuukautta VR:llä töissä. Tuli ekan kerran lunta kunnolla, ja raiteilla oli kaaos. Kuuntelin käsipuhelimesta liikennettä ja tajusin, että olimme heikossa kunnossa."

Mikael Aron kolme nopeaa

Unohtumattomat junamatkat

1 "Olin viime heinäkuussa Tyndan kylässä juhlistamassa rataosuuden valmistumisen 40-vuotisjuhlaa. Se oli Stalinin isoja projekteja. Ajoimme venäläisen kollegan kanssa pari yötä Trans-Siperian junassa. Se oli makea kokemus."

 

2 "Interrail-matka vuonna 1985 läpi silloisen Jugoslavian Münchenistä Ateenaan. Reissu ajoittui viimeisille viikoille ennen armeijaa. Juna oli 12 tuntia myöhässä ja lämpötila yli 35 astetta. Jugoslavian alueella ikkunoihin laitettiin levyt eteen, ettemme näkisi ulos."

 

3 "Menimme isän kanssa Kolille laskettelemaan puumakuuvaunussa, kun olin kuusi- tai seitsemänvuotias. Hieno reissu."

Aron kaksi ensimmäistä talvea olivat pahimpia kymmeniin vuosiin.

"Junassa matkustaa kaikenlaisia ihmisiä, kuten lapsia, vanhuksia ja pyörätuolipotilaita. Vastuumme on suuri."

VR:ssä myrskysi muutenkin. Bussi- ja junaliikenne olivat avautumassa kilpailulle. Aro joutui heti saneeraustöihin.

"Oli huonoa tuuria, että ankarat talvet osuivat juuri siihen saumaan, kun piti saneerata. Henkilökunnalle jatkuvat yt-neuvottelut ovat muutenkin äärimmäisen rankkoja."

Ennen Aron kautta vuonna 2008 VR työllisti noin 12 500 työntekijää. Tänä vuonna heitä on 8 900. Vaikka väki on vähentynyt, junat saapuvat aiempaa täsmällisemmin: esimerkiksi kaukoliikenne on 88-prosenttisesti ajallaan.

VR:n liikevaihto on kutistunut 1,4 miljardiin euroon, mutta kannattavuus on selvästi noussut. Viime vuonna yhtiö teki jo 90 miljoonaa euroa liikevoittoa.

Alkuvaikeuksien jälkeen Aro on oppinut joukkoliikenteen ja logistiikan aakkoset. VR ei kilpaile pelkillä hinnoilla, vaan esimerkiksi palvelulla, työpisteillä ja ravintolavaunulla.

"Hinta, täsmällisyys, kohtuullisen siisti vessa ja netti. Tärkeysjärjestys riippuu vastaajaryhmästä", Aro listaa.

Vaikka henkilöautoilu kattaa yhä 85 prosenttia suomalaisten matkustamisesta, rautatieyhtiön suurin kirittäjä on linja-autoyhtiö Onnibus, joka kilpailee sekä junavuorojen että VR:n omistaman Pohjolan liikenteen bussimatkojen kanssa.

"Kun iso ulkomainen toimija päätti tulla Suomeen, kilpailu muodostui kovaksi jo muutamassa kuukaudessa."

Onnibusin perustaja on suomalainen, mutta skottilainen sijoitusyhtiö osti siitä viime vuonna enemmistön. Yhtiön ajatuksena on myydä lippuja halvalla ja ajaa mahdollisimman täysiä busseja. Hintojen äkkinäinen polkeminen yllätti VR:n.

"Kesän aikana nojaamme erilaisiin kampanjoihin ja testaamme hintajoustoja. Syksyllä aiomme laskea hintatasoa pysyvästi", Aro sanoo.

Minkäänlaisia yksityiskohtia tulevista hinnanalennuksista VR ei suostu kertomaan.

Aron uran käännekohta oli, kun hän meni Coca-Colalle markkinointitöihin 90-luvulla.

"Se oli todellinen eye-opener. Opin siellä paljon kuluttajasta."

Vuosituhanteen vaihteessa Coca-Colan valmistus siirtyi Carlsbergin omistamalle Sinebrychoffille, joka nappasi Aron mukaansa. Hän yleni lopulta Pohjoismaiden vanhimman panimon toimitusjohtajaksi.

Carlsberg piti Aron näyttöjä Sinebrychoffissa vakuuttavina ja houkutteli hänet pääkonttorille Tanskaan töihin. Siellä hän veti Pohjois-Euroopan liiketoimintoja parin vuoden ajan. Viisitoista panimoa kattava bisnes oli tuplasti VR:n kokoinen.

Juoma-ala piti Aroa otteessaan yli vuosikymmenen.

"Taisin olla 12 vuotta sillä reissulla. Pääsin tekemään monenlaisia töitä. Se oli elämässäni iso juttu."

Finanssikriisin jyllätessä vuonna 2008 Aro sai hyvin ajoitetun puhelun.

"VR:n headhunter soitti sellaisena sopivana maanantaiaamuna. Olin Tanskassa töissä ja perhe asui Suomessa, mikä ei oikeasti toiminut."

Aro äimistyi tarjouksesta. Hänellä ei ollut mitään kytköstä VR:ään. Aiemmin hän oli johtanut yksityisiä yrityksiä, ja nyt valtio tarjosi työpaikkaa.

"En ollut koskaan ajatellut meneväni rautateille töihin, mutta kiinnostuin heti. Tämähän on suuri kunnia. VR on iso instituutio Suomessa."

Yritysjohtajaksi Aro on vielä nuori. CV:hen mahtuisi vielä yksi tai kaksi uran vaihdosta.

"Toimitusjohtajilla on tietty elinkaari. Täytän vasta 50 vuotta, joten mikään eläkevirka tämä ei minulle ole. Mitä tahansa tulevaisuudessa teenkin, se on varmasti jotain ihan erilaista, missä pääsen taas oppimaan uutta."

Vaikuttamisen halua Arolta ainakin löytyy. Tällä hetkellä hän istuu Varman, Keskon, Nordic Cinema Groupin, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kansallisteatterin hallituksissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit