Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nälkä iski nälkämaahan

Kainuussa jouduttiin turvautumaan pettuleipään

Ihmiset
 
Samuli Paulaharju
Petäjää nyljetään Taivalkosken Matalaisessa vuonna 1917. Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto.
Petäjää nyljetään Taivalkosken Matalaisessa vuonna 1917. Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto. Kuva: Samuli Paulaharju

Vaikka Suomi ei varsinaisesti osallistunut ensimmäiseen maailmansotaan, vaikutti sota monella tapaa suomalaisten elämään. Kainuusta ja Pohjanmaalta kantautui 100 vuotta sitten hälyttäviä uutisia: suoranainen nälänhätä oli saapunut moneen mökkiin kutsumattomaksi vieraaksi:

"Surkea puute Puolangalla. Pettuleipä ravintona. Keväästä saakka on köyhässä 'nälkämaassa', etenkin Puolangalla, vallinnut suoranainen nälänhätä. Kuukausimäärät on ei ainoastaan torpissa ja mökeissä, vaan myöskin köyhimmissä taloissakin syöty pettuleipää ja syödään yhä edelleenkin. Pari kertaa on nimismies virkamatkoillaan joutunut sellaisiin taloihin, joissa hänelle ruokaa pyytäessään on vastattu: 'Ei, hyvä vallesmanni, ole antamista mitään – olemme jo toista päivää olleet syömättä.'

Joku viikko sitten poikkesi nimismies erääseen kruununtorppaan, jossa oli 7 puolialastonta lasta. Kahteen vuorokauteen eivät lapset olleet saaneet muuta ravintoa kuin mitättömän vähän maitoa."

Kajaanin kihlakunta oli heikosti omavarainen alue ja elintarvikepula johti hätäravinnon käyttöön. Nälän, kulkutautien ja sotien kiusaamassa Kainuussa, "nälkämaassa", onkin eletty Suomen historian kovimmat vuosisadat. Ihmiset ovat lähteneet leivän perässä niin Etelä-Suomeen kuin Ruotsiin, Amerikkaan ja Venäjällekin.

HS jatkaa 30. kesäkuuta julkaistussa artikkelissaan Kainuun tilanteen perkaamista:

"Työansiota ei paikkakunnalla nykyään ole ensinkään. Ne henkilöt, jotka kynnelle kykenevät, matkustavat työnansiota saadakseen mikä minnekin, tavallisesti pohjoiseen.

Juhannukseen mennessä oli kylmiä pohjois- ja itätuulia kestänyt jo kolme viikkoa yhtämittaa, haitaten suuresti kasvullisuutta, useana yönä on maassa ollut kuuraa ja elohopea lämpömittarissa osottanut pakkasasteita. Varmoja tietoja, onko pakkanen vahingoittanut perunantaimia ja ohraa, ei syrjäkylistä vielä ole saapunut.

Köyhät, etenkin pitäjän pohjoisosissa asuvat, kulkevat lapsilaumoineen talosta taloon ruokaa pyytämässä. Ei ole edes toivoa metsien ja soiden marjoista, sillä nekin on pakkanen palelluttanut. Elintarpeet ovat jo hyvin kalliit (74 kilon jauhosäkki maksaa 34–35 mk.) ja hinnat kohoavat vain yhä."

Elintarvikkeiden hinnannousu alkoi heti ensimmäisen maailmansodan sytyttyä. Vajaassa kolmessa vuodessa hinnat nousivat keskimäärin 2,5-kertaisiksi. Joidenkin elintarvikkeiden, esimerkiksi maidon ja ruisjauhojen, hinnat nousivat vähemmän, mutta niistäkin jouduttiin maksamaan 50 prosenttia enemmän kuin kesällä 1914.

Pettuleipää eli pettua eli petäjäistä eli hätäleipää on Suomessa syöty hätäravintona, kun ruoasta on ollut puutetta, erityisesti suurten kuolonvuosien aikana 1690-luvulla, suurien nälkävuosien aikana 1860-luvulla ja viimeksi vuoden 1918 sisällissodan aikana.

Pettu tarkoittaa ravinnoksi käytettävää männyn jälsi- ja nilakerrosta. Petusta valmistetaan pettujauhoja, joilla voidaan leipää leivottaessa korvata osa ruisjauhoista. Ennen jauhoihin sekoittamista pettu paistetaan, että kaikki pihka palaisi.

HS:n kirjeenvaihtaja postitti yhden pettuleivän Helsinkiin toimituksen ihmeteltäväksi:

"Kirjeenvaihtajamme on lähettänyt nähdäksemme Puolangalta pettuleivän, joka puhuu surullista, synkkää kieltään sikäläisen väestön säälittävistä oloista.

Leipä on ohut ja tuima, pyöreä kakku, jonka läpimitta on noin 25 cm ja paksuus korkeintaan noin 1 cm. Sillä on kitkerä haju ja maistuu se petäjänkuorelta ja sahajauhoilta. Pinta on kokonaan kaarnankappaleiden peitossa, ja kaarnapalasten joukossa on satoja, jotka ovat puolen cm pituisia ja levyisiä. Täytyy todellakin olla nälkäkuolema uhkaamassa voidakseen sellaista ravintoa nauttia."

Nykyään petun arvostus on kohonnut ja siitä on viime vuosina kehitetty terveystuote, sillä pettu sisältää paljon ravintokuitua ja muita terveydelle edullisia aineita. Tutkimusten mukaan se sisältää muun muassa flavonoideja ja vaikuttaa suotuisasti kolesterolitasoon.

Kuivatusta ja jauhetusta petusta on tehty esimerkiksi pettuleipää, -sinappia ja -makkaraa. Suomalaista pettujauhoa viedään Keski-Eurooppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit