Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Marko Nikula rakentaa ainutlaatuista isovenettä, joka saa lisävauhtia aurinko­paneeleista

Veneenveistäjä Marko Nikula rakentaa ainutlaatuista isovenettä

Ihmiset
 
Raija Kerttula-Rantanen
Isoveneen rakentaminen vie vuoden
Isoveneen rakentaminen vie vuoden
Veneenrakentaja Marko Nikulan mielestä puuveneissä on kauneinta materiaali. Nyt Nikulalla on työn alla 12-metrinen isovene. Toimitus: Raija Kerttula-Rantanen, kuvaus ja leikkaus: Vesa-Matti Väärä.

Selkä, polvet ja pinna joustavat liki kaksimetrisellä Marko Nikulalla, kun hän konttaa sinisessä haalarissaan 12-metrisen veneenrungon kyljen alla. Mukanaan hän raahaa painavaa lankkua.

Nikula on veneenveistäjä, joka valmistaa kotipihansa ahtaaksi käyneessä verstaassa Suomessa ainutlaatuista isovenettä (storbåt), joka oli tunnettu venetyyppi Ahvenanmaalla vielä vuosisata sitten. Tacksamheten-niminen vene aloittaa ekomatkailun Turun saaristossa vuonna 2017.

Sitä ennen suuri runko on siirrettävä avarampiin tiloihin Ruissalon telakalle, missä Nikula jatkaa rakentamista.

Siirto verstaalta vaatii tarkan suunnitelman. Vaikeusastetta on kerrakseen, mikä johtuu muun muassa verstaan koosta ja sijainnista.

Tacksamheten-veneestä tulee lähes 12-metrinen.
Tacksamheten-veneestä tulee lähes 12-metrinen.

Veneen tilannut Sami Uotinen on poikennut kuljetuksen suunnittelupalaveriin painopistekaaviot ja kuvataiteilija Harro Koskisen laatimat veneen piirustukset kädessään.

Veneen esikuvana on samanniminen vene 1800-luvun Kökarista. "Tästä tulee ainoa storbåt, joka rekisteröidään Trafiin matkustaja-alukseksi", sanoo Uotinen.

Ainutlaatuisen venekaunottaren liikkumista edistää 60 purjeneliömetrin lisäksi sähkömoottori ja aurinkopaneelit.

"Emme tankkaa ikinä. Takahytin paneelit antavat kolmen tunnin paisteella puoli tuntia lisää ajoaikaa", Uotinen sanoo.

Ilman aurinkolisää ajoaika on sähköakuilla neljä tuntia kerrallaan.

Vene lasketaan vesille ensi keväänä, jos ei ihmeitä satu.

Kolme nopeaa

Miksi rakentaa vene puusta?

1 "Puu ei ole ihmisen luomaa. Sen kauneutta ja ainutlaatuista vaikutelmaa ei pystytä toistamaan niin, että puu olisi elävää."

 

2 "Puuvene toimii, kelluu ja kestää aina, kun siitä pidetään asianmukaista huolta. Ei silti sovi kaikille."

 

3 "Ekologisuuden tähden. Egosentrinen maailmankuva tulee katoamaan, sillä ihmisten täytyy kantaa vastuu ympäristöstä, toisistaan ja maapallosta. Lasikuidun raaka-aineena käytetty öljy tulee loppumaan."

Ennen isoveneen tilausta Nikula on ehtinyt rakentaa kymmenessä vuodessa yli 30 erikokoista puuvenettä ja korjata useita.

Isoveneen rakentaminen kasvattaa ammattitaitoa. Projekti alkoi raaka-aineen kokoamisella Evossa ja Askolassa.

Nikulan mukaan mänty on paras puulaji rakentamiseen. Olennaista on punertava sydänpuu, joka elää hyvin vähän toisin kuin vaaleampi osa.

Parhaillaan Nikula asentaa paikoilleen rungon veistokaaria. Aihiot hän sahasi vannesahalla lankusta. "Yksi kaari muodostuu viidestä palasta, jotta kaari saavuttaa riittävän lujuuden", sanoo Nikula.

Isoveneen edistyessä veistäjän käsissä kuluvat kirveiden ja höylien terät, mutta sähkökäyttöiset työkalutkin ovat tarpeen – kuten myös taustalla soiva radio.

Siitä on seuraa pääosin yksinään työskentelevälle yrittäjälle, jonka naapurit ovat tottuneet näkemään verstaalla palavat valot pitkälle yöhön asti.

Materiaali on Marko Nikulalle kuningas. Hän kunnioittaa puuta, joka sanelee työn suunnan ja tahdin.

Valikoidut tukit sahautetaan laudoiksi, jotka varastoidaan, kuivatetaan oikeaoppisesti, höyrytetään ennen muotoon asettamista ja lopulta veistetään muotoonsa.

"Tein kyljet yhtämittaisista yli kymmenmetrisistä laudoista, jotka muodostuvat kolmesta osasta."

Yksi veneen rakentamisen pisimpiä ja kovimpia vaiheita on kyllästäminen. Siihen Nikula saa isoveneen osalta talkooapua.

Tervalla sävytettyä pellavaöljyä hän arvioi kuluvan kyllästämisessä satoja litroja, sillä sitä sivellään puupintaan ympäri vuorokauden ensimmäisten päivien aikana.

Isoveneen teko on puuvenerakentamisessa oma erikoislajinsa erityisesti koon ja raskaan materiaalin vuoksi. Nikulan mukaan se on hyvin erilaista kuin esimerkiksi talonpoikaisveneen rakentaminen.

"Pitkien päivien jälkeen aamuisin tuntuu kuin olisi jäänyt kuorma-auton alle", hän kuvailee.

Isoveneen veistäjällä on oltava erityisen laaja tietämys puun käsittelytekniikoista sekä hyvä ymmärrys puun käyttäytymisestä. Siksi isovene on kokeneen veneenrakentajan taidonnäyte.

"On monta miinaa, jotka tulee tietää, tai lopputuloksen ulkonäkö ja kauneus kärsivät", Nikula sanoo.

Vastapainoksi ja suurtyön välipaloina Nikulan verstaassa syntyy alihankintana lapsille liikuntakäyttöön tarkoitettuja puuveneitä Turun telakalle TUI-risteilijöiden leikkitiloihin.

Veneilijänä Nikulalle tärkeintä on veneessä toimivuuden ohella kauneus, joka kruunaa sen.

Kahden pienen pojan isälle rakkain on perinteinen talonpoikaisvene.

Yksin pakertavalle veneenrakentajalle on tärkeä myös oman pienen ammattiryhmän verkosto, jossa hän toimii vapaa-aikanaan aktiivisesti Puuveneveistäjät-yhdistyksen kautta.

Vesa-Matti Väärä
Marko Nikula uskoo – jopa toivoo –, että kaukana tulevaisuudessa kaikki veneet tehdään puusta. "Puu on ainutlaatuinen ja vanhin veneenrakennuksen materiaali."
Marko Nikula uskoo – jopa toivoo –, että kaukana tulevaisuudessa kaikki veneet tehdään puusta. "Puu on ainutlaatuinen ja vanhin veneenrakennuksen materiaali."

Raija Kerttula-Rantanen
Littoinen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit