Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talebanin ruoskanlyönnit eivät järkyttäneet palkittua suomalaishoitajaa – "Otin sen kokemuksena"

Vaasalainen sairaanhoitaja Åke Hyden palkittiin työstään kriisialueilla

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Laura Mendelin HS
"En tarkkaan kertonut sukulaisille, miten vaarallista työ kriisialueilla oli. Heidän ei tarvinnut pelätä. Vain toinen siellä ollut voi tietää, millaista se oli", palkittu sairaanhoitaja Åke Hyden sanoo.
"En tarkkaan kertonut sukulaisille, miten vaarallista työ kriisialueilla oli. Heidän ei tarvinnut pelätä. Vain toinen siellä ollut voi tietää, millaista se oli", palkittu sairaanhoitaja Åke Hyden sanoo. Kuva: Laura Mendelin HS

Vaasalaisen Åke Hydénin, 57, elämässä on kahden kuukauden pätkä, josta hän ei muista mitään. Se ajoittuu vuoteen 1992, Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin.

Hydén työskenteli siellä sairaanhoitajana Punaisen ristin sairaalassa. Afganistan oli ajautunut sekasortoon sisällissodan jälkeen. Ihmisiä haavoittui taisteluissa ja silpoutui, kun raketteja ja pommeja räjähteli asutuksen keskellä.

Kolme nopeaa

Mikä on parasta ulkomaantöissä?

1 "Elämänkokemus. Olen saanut nähdä ja kokea paljon."

 

2 "Maantiede oli mieliaineeni koulussa. Näin omin silmin kaiken, mistä koulussa kerrottiin: vuoret, joet, kauniit maisemat, persikan väriset auringonlaskut."

 

3 "Ystävät. Olen tavannut paljon ihmisiä ja minulla on kavereita ympäri maailmaa. Pidämme yhteyttä entisten työkavereiden kanssa. Kun olemme eläkkeellä, menemme yhdessä Afganistaniin katsomaan, miten siellä menee."

Hydén otti sairaalassa haavoittuneita vastaan, antoi ensiapua ja yritti saada heitä hengissä leikkaussaliin asti. Parin pahimman kuukauden aikana hän vain nukkui ja hoiti potilaita.

"Heitä oli niin paljon. . . Siltä ajalta minulla ei ole mitään muistikuvia."

Åke Hydén on erikoissairaanhoitaja ja kätilö, joka kiersi maailman kriisialueita kaksikymmentä vuotta.

Tänä kesänä hän sai Punaisen ristin kansainväliseltä komitealta arvostetun Florence Nightingale -mitalin. Mitalin voi saada, jos on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja omistautumista konfliktien ja katastrofien siviiliuhrien auttamisessa.

Aluksi 1980-luvun lopulla Hydén työskenteli Punaisen ristin sairaaloissa Afrikassa. Yksi maista oli Kenia, jonne tuotiin Sudanin puolelta sisällissodan uhreja kuorma-auton lavalla.

Matka taistelurintamilta sairaalaan Keniaan kesti viikon. Kun Hydén meni kuorma-autoa vastaan, useimmat potilaat olivat jo kuolleet.

Afrikasta hän siirtyi Pohjois-Irakiin. Se kärsi hävityksestä, joka seurasi ensimmäistä Persianlahden sotaa 1990-luvun alussa. Sieltä työmatkat jatkuivat Afganistaniin ja Kampodžaan, nyt italialaisen Emergency-järjestön palkkalistoilla.

Hydén myös perusti ja johti sairaaloita kriisialueilla.

Hän vietti maailmalla yleensä 7–8 kuukautta vuodesta. Se oli mahdollista, sillä hänellä ei ole perhettä, joka olisi kärsinyt matkustamisesta. Kesät hän "lepäsi", yleensä teki töitä Suomessa. Pysyvästi Suomeen hän jäi vuonna 2006.

"Sota on kauhea juttu", Hydén sanoo. "Olen tyytyväinen siihen, mitä tein. Olin hoitajieni kanssa kovissa paikoissa ja selvisimme hyvin. Kaikki tiesivät, mitä pitää tehdä, ja osasivat tehdä mitä piti, kun paha tilanne tuli päälle."

Hydén ei näe kokemastaan painajaisia, mutta jotkin muistikuvat eivät unohdu. Esimerkiksi Pohjois-Irakin kurdialueella hän vastasi lastenosastosta, jonka kaikilla petipaikoilla makasi kädetön, sokea pikkupoika.

"Pojat leikkivät miinoilla. Jossakin vaiheessa ne sitten räjähtivät käsiin."

Eräänä aamuna hän löysi sairaalan teho-osaston tyhjänä. Kaupungissa oli valta vaihtunut, ja perheet olivat hakeneet kiireesti omaisensa turvaan. Kun olot rauhoittuivat, potilaita tuotiin vaivihkaa takaisin hoitoon.

Afganistania vuosina 1996–2001 hallinneet talebanit Åke Hydén kohtasi ensimmäisen kerran 2001.

"Yksi löi minua nahkapiiskalla selkään. Arvasin, että he haluavat, että käyn polvilleni lattialle. Se riitti heille. He halusivat näyttää, kuka on nyt pomo. Olen varmaan ainoa suomalainen, jonka talebanit ovat ruoskineet", hän sanoo.

"Ei siitä traumaa jäänyt. Otin sen kokemuksena."

Hydénin mukaan Afganistan on ihana maa. Kabulin ilma oli kevyttä, jokien kylmä vesi virtasi Kiinasta asti, vuoret olivat kauniita. Hän asui omakotitalossa, kasvatti perunoita ja ananaksia ja hoiti kahta vuohta ja kalkkunoita.

Sota oli kuitenkin aina lähellä. Kerran Hydén ja työkaverit ehtivät juuri lähteä autolla töihin, kun samalle parkkipaikalle osui raketti. Sen metallisirpaleita sinkosi hänen sängyynsä asti. Ikkunat olivat sirpaleina pitkin kotia.

"Olimme naiiveja. Emme ymmärtäneet, miten vaarallista siellä oli", hän sanoo kansainvälisestä porukasta, joka tapasi kerääntyä töihin samoihin sairaaloihin.

"Tein paljon asioita, joita en tekisi nykyään."

Hän muun muassa kantoi muovikassillisen käteistä Italiasta Pohjois-Irakiin. Rahalla perustettiin sinne sairaala.

"Jos joku olisi huomannut rahat, en olisi tässä tätä kertomassa", Hydén sanoo.

Nykyään Hydén työskentelee Vaasan keskussairaalan teho-osastolla. Mieli ei enää vedä työhön maailmalle. Työ on muuttunut liian vaaralliseksi terrorismin vuoksi, hän arvelee.

"Kabulissa pystyin käymään basaarissa. Enää se ei olisi mahdollista."

Hän hoitaa vapaa-ajallaan puutarhaansa, kasvattaa papuja ja hakkaa halkoja omakotitalon lämmitykseen.

"Se tekee hyvää kropalle ja 'konttorille'", hän sanoo.

Pitää olla kunnossa, jotta jaksaa kolmivuorotyötä teho-osastolla yövalvomisineen.

Polttopuita omakotitalon lämmitykseen on pinossa viiden vuoden tarve.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit