Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuva-arvoitus: Jytäorkesteri esiintyy

Ihmiset
 
Hans Paul Lehtikuva
Pitkätukkien jytäorkesteri esiintyy, mutta missä ja milloin?
Pitkätukkien jytäorkesteri esiintyy, mutta missä ja milloin? Kuva: Hans Paul Lehtikuva
Lukijakilpailussa julkaistaan historiallisia kuvia. Lukijan tehtävä on keksiä, missä kuva on otettu.

 

Ovatkohan jo kaikki paikkojen bongaajat kesälomalla vai oliko viime tiistain kuva-arvoitus astetta vaikeampi? Vastauksia tuli määräaikaan mennessä runsaat 60, joista lähes kaikissa kesäinen terassi oli paikannettu oikein Pursimiehenkatu 18:aan.

Samassa osoitteessa on vuosien saatossa toiminut useampi ravintola, mutta nyt oli kyse Grilli Paellasta. Kuva oli otettu 24. toukokuuta 1975.

"Tunnistin paikan Pursimiehenkadun ja Kankurinkadun kulmaan, jossa vastapäisessä vihreässä talossa oli Kanniston leipomo ja myymälä", kirjoittaa Krista Aurejärvi.

"Muistelen, että ruokabaarin isäntä oli Matilainen-niminen nuori mies. Annokset olivat runsaita ja maukkaita."

Muut menivät Aurejärvellä oikein, mutta omistajan nimi oli Oili Mattila.

"Omistin baarin äitini kanssa", kertoo Oili Mattila. "Olimme juuri avanneet ulkoterassin, kun Helsingin Sanomien toimittajat olivat tekemässä juttua Helsingin uusista terasseista, joita silloin ei ollut monia."

Kuvassa pihvejä tarjoilee baarin kokki Juha ja terassilla toinen oikealta on Mattilan äiti Liisa Rantaniemi.

"Pihvimme olivat toimittajien mielestä tosi makoisia ja seuraavana sunnuntaina oli Helsingin Sanomien koko aukeama terasseista. Kyseinen annos tuli kovin suosituksi, ja jatkossa monet tilasivat sen nimellä Hesarin toimittajan pihvi", Mattila jatkaa.

Joska Laine vietti lapsuutensa samoilla Rööperin kulmilla.

"Vanhempani työskentelivät Yleisradiossa ja koska Paella Grillillä oli lounassopimus YLE:n kanssa, kävin usein "sopimuslounaalla", kun ei kotona sattunut hankalien työaikojen takia olemaan ruuanlaittajaa."

Punavuori on muuttunut aika tavalla 40 vuodessa.

"Ylempänä kadun varrella oli Inarintien ohella varmaan stadin levottomin Alko ja sen jälkeen vielä yömaja Nubis. Vilkasta oli", kertoo Laine.

Pikkuskidit ansaitsivat 1970-luvun alussa viemällä tyhjiä pulloja Alkoon. "Lasiset pullot painoivat ja Grillin ohi johtanut ylämäki tuntui nassikasta joskus aika pitkältä."

Vuosien varrella pikkupuodit ovat vaihtuneet studioiksi ja design-putiikeiksi.

"Kuvanottohetkellä näkyy jo se, että kantakaupunginosista alkoivat kivijalkamyymälät hiljalleen hävitä. Ennen muutosta noillakin kulmilla oli useita liha-, maito-, leipämyymälöitä ja keskiolutbaareja", kirjoittaa Markku Huittinen.

"Kankurinkadun kulmassa häämöttää ravintola, jolla on ollut monta nimeä, kuten Falerno, Riemukaari, Iso Ankkuri / Pikku ankkuri."

Grilli Paellassa ei Arto Suninen ehtinyt käydä, mutta kadut tulivat muuten tutuiksi.

"Ajoin HKL:llä sinistä bussia vuosina 1980–87, myös linjoja 14 ja 16. Mieleeni on jäänyt se, kuinka erilainen tunnelma eri bussireiteillä oli. Vaikka molemmat puhkoivat Rööperiä, niin linjan 16 autossa tunnelma oli aina vaisu, kun taas 14:n bussi oli lähes olohuoneen jatko, jossa kulmien asukkaat tapasivat toisiaan."

Onnetar arpoi kirjapalkinnon voittajaksi Markku Jussilan. Hän saa Richard Wisemanin tietoteoksen Pää tyynyyn – Hyvän unen kahdeksan oppituntia (Atena).

Tämän viikon kuva-arvoituksessa soittaa yhtye. Missä ja milloin kuva on otettu? Entä onko sinulla konsertista, orkesterista tai paikasta omakohtaisia muistoja? 

 

Lähetä vastauksesi torstaihin 16. heinäkuuta mennessä osoitteeseen hs.ihmiset@hs.fi. Kaikkien osallistujien kesken arvotaan kirjapalkinto.

Erkki Laitila HS
Ulkoterassi sijaitsi Pursimiehenkadulla.
Ulkoterassi sijaitsi Pursimiehenkadulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit