Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suvun noita sai tutkimaan

Heli Syrjälä ei osaa taikasanoja, vaikka onkin sukua tarinoiden noidalle

Ihmiset
 
Jaana Laitinen
Sami Kilpiö
Heli Syrjälää on sanottu noidan näköiseksi, mutta noidan taitoja hän ei ole perinyt suvun väitetyltä noidalta.
Heli Syrjälää on sanottu noidan näköiseksi, mutta noidan taitoja hän ei ole perinyt suvun väitetyltä noidalta. Kuva: Sami Kilpiö

Halikkolainen Heli Syrjälä, 38, kuunteli pikkutyttönä radiosta kuunnelmaa kuuluisasta Rättäkitti-noidasta.

Siinä noita kihlasi käärmeellä ison talon pojan ja noitui toisen miehen siaksi.

Kolme nopeaa

Mitä Rättäkitti ennusti?

1 Loimaa oli aiemmin pieni kylä, jossa oli muutamia taloja. Rättäkitti ennusti, että siitä tulee iso kaupunki. Ja kaupunkihan siihen lopulta syntyi.

 

2 Rättäkitin mukaan maailmanloppu tulee, kun päättömät hevoset lentävät ja maa raudoitetaan monesta kohtaa. Maan raudoittamisella tarkoitetaan rautateiden tuloa ja päättömillä hevosilla joissakin tarinoissa junia. Rautatiet yleistyivät 1800-luvulla ja ne pelottivat ja hämmensivät ihmisiä.

 

3 Rättäkitti ennusti maailmanloppua myös Loimaan Kauhanojalla kasvavasta katajasta. Maailmanloppu tulee, kun kataja alkaa kuihtua. Se oli Ulrika Justinan eläessä pieni, mutta nyt se on suuri, tuuhea pensas.

Sulhasen kotitaloon tullessaan hän esitti tulevalle anopille kauhean ennustuksen. Sen mukaan ennen kuin lapsi parahtaa, arkun kansi narahtaa.

Niin kävikin. Vanha emäntä kuoli pian.

"Olihan se lapsesta vähän pelottava tarina. Siihen oli rakennettu voimakas äänimaailma", Syrjälä muistelee.

Kuunnelman Rättäkitti oli inhottava noita, hän kertoo. Rättäkitti muun muassa söi ötökän ja puhui kovalla, kipakalla äänellä.

"Tunnistin hahmosta omia piirteitä. Olen kovaääninen ja välillä kipakka sanoissani."

Syrjälä on kuullut kertomuksia Rättäkitistä pienestä pitäen.

Sukulaisten mukaan noita on heille sukua. Rättäkitin tarinaa kerrotaan Loimaan ja Ypäjän seudulla. Hän on läntisen Suomen tunnetuimpia noitia – jos häntä ikinä oli olemassakaan.

Sitä Syrjälä lähti tutkimaan. Häntä kiinnosti, mistä noitatarinat syntyivät, ja löytyykö menneisyydestä ihminen, joka sopii tarinoiden noidaksi.

Hän kävi kylillä ja sukulaisten luona tallentamassa nauhalle tarinoita Rättäkitistä. Sitä kautta hän kiinnostui sukututkimuksesta ja historiasta. Tie vei lopulta Turun yliopistoon tutkimaan kulttuurihistoriaa.

Pro gradu -opinnäytetyö valmistui juuri, ja se avaa noitatarinoiden taustoja.

"Vietin 30 vuotta kuunnellen ja tutkien Rättäkitin tarinaa. Nyt minulla on jonkinlainen oma käsitys siitä, mistä oli kyse", Syrjälä sanoo.

Hän uskoo, että noitatarinat liittyvät isoihin muutoksiin yhteiskunnassa. Ne mullistivat ihmisten elämää ja varmasti pelottivat, hän sanoo.

Pelot ja muutokset kiteytyivät noitatarinoiksi.

Suomessa tarinoiden taustalla voivat olla esimerkiksi Venäjän vallan alle joutuminen ja kristinuskon tulo.

Isossajaossa 1700-luvulla ryhmäkylät purettiin ja ihmiset muuttivat peltojensa reunaan kauas toisistaan. Samalla kylien yhteisöllisyys mureni.

"Minua ainakin olisi pelottanut joutua kauaksi muista."

Tarvittiin vielä joku erikoinen persoona tai talo, johon liittyi outoja sattumuksia, niin tarinat syntyivät.

Rättäkitiksi on veikattu useaa eri vuosisatoina elänyttä naista. Monissa tarinoissa sanotaan, että Rättäkitti on Loimaan Mannisten kylän Tepon talon emäntä.

Heli Syrjälä veikkaa, että tarinat liittyvät Ulrika Justinaan, hänen isoäitinsä isoäidin äitiin. Ulrika Justina tuli Tepon taloon miniäksi. Pian talon vanha isäntäpari kuoli, samoin Ulrikan kaksi pientä lasta ja kohta myös aviopuoliso.

"Naapureiden mielestä siinä saattoi olla monta epäilyttävää sattumaa."

Häntä huvittaa, että vaikka nykyihmiset pitävät noitia taikauskona, monet puolittain uskovat tarinoihin.

"Rättäkitti muun muassa ennusti, että Loimaan kirkko palaa. Se paloikin 1888. Toisen ennustuksen mukaan kirkon katto romahtaa 1999. Eräs nainen ei päästänyt äitiään kirkkoon koko vuonna, varmuuden vuoksi."

Kirkon katosta rapisi rappausta ennustettuna vuotena.

Heli Syrjälän elämässä on nyt tyhjää, kun suvun noita on gradun kansien välissä.

Hän jäi pois päivätyöstä jäteaseman toimistossa, jotta voisi viimeistellä opinnäytetyönsä. Nyt hän etsii töitä ja suunnittelee samalla lisätutkimuksia. "En malttaisi vielä lopettaa", hän huokaa.

"Joskus noitatarinat lähtivät perintöriidoista. Kuulin, että Ulrika Justinan suvun ja toisen suvun välillä käytiin kiistoja perinnönjaoista 1600- ja 1700-luvulla. Rättäkitin kerrotaan muuttaneen riidan toisena osapuolena olevan talon pojan sudeksi."

Pojan taikominen sudeksi on tunnetuimpia Rättäkitti-tarinoita. Se pelotti Syrjälää pienenä.

"Olen aina pelännyt susia. En tiedä, miksi."

Noidan taidot eivät ole periytyneet Heli Syrjälälle. Hän ei osaa ennustaa, eikä hän hallitse loitsusanoja.

"No, onhan minulla vahvat vaistot ja kova ääni. Loimaan murteessa sana prättäkitti tarkoittaa kovaäänistä, riitaisaa naista. Ja kun keräsin tarinoita, joku vanha ihminen sanoikin, että näytän Rättäkitiltä", hän naurahtaa.

Noidasta tai Ulrikasta tosin ei ole olemassa kuvaa.

"Minulla on iso nenä, mutta se ei ole noitamainen. Kissani on mustavalkoinen. Tukkani tosin oli ennen tumma, mutta nyt se on blondimpi."

Jaana Laitinen
Salo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?