Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luottotenori oli varma esiintyjä

Matti Heinikari 1944–2015

Ihmiset
 
Helsingin Sanomat
Matti Heinikari
Matti Heinikari

Oopperalaulaja, tenori Matti Heinikari kuoli 71-vuotiaana vaikean sairauden murtamana Tuusulassa 7. kesäkuuta. Hän oli syntynyt 17. helmikuuta 1944 Helsingissä.

Heinikarin kiinnostus klassista laulua ja oopperaa kohtaan syttyi jo varhain. Kaunisääninen nuorimies pääsi Kansallisoopperan kuoroon 1969, ja vuonna 1975 hänet kiinnitettiin Kansallisoopperan solistiksi.

Suomalainen oopperayleisö muistaa Heinikarin ennen kaikkea ammattitaitoisena, erilaisiin roolitehtäviin eläytyvänä tenorilaulajana.

Hänen äänimateriaalinsa oli kaunis ja laulaminen vaivatonta koko tenorirekisterin alueella. Yhtä hyvin hänelle soveltui Taikahuilun vaativa prinssi Taminon kuin dramaattisempi Pohjalaisten Antin rooli.

Musikaalisesti varmana laulajana Heinikari esitti useita modernin oopperan rooleja, kuten Theo-veljeä Rautavaaran Vincent-oopperassa ja upseeri Sylvesteriä Hindemithin oopperassa Mathis der Maler.

Lehtiarvostelun mukaan Heinikari oli Janáčekin Jenufassa Lacana parhaimmillaan ja piirsi Lacan luonteen taitavasti.

Heinikari esiintyi Suomen Kansallisoopperassa 66 teoksessa ja nousi näyttämölle maakuntaoopperat mukaan lukien yli puolitoista tuhatta kertaa. Hän esiintyi myös monena kesänä Savonlinnan oopperajuhlilla. Hän oli solistina mukana Kansallisoopperan vierailuilla useisiin Keski-Euroopan oopperataloihin sekä mm. Moskovan Bolšoihin ja New Yorkin Metropolitaniin.

Jäätyään eläkkeelle 1999 Heinikari alkoi yhä aktiivisemmin harrastaa monipuolista kuntourheilua. Hän juoksi kymmeniä koko- ja puolimaratoneja.

Hän oli taitava käsistään, mikä näkyy hänen kodissaan ja mökkimaisemissaan monenlaisina muistoina. Heinikarin elämää varjosti myös suru hänen jäätyään leskeksi.

Metropolitanin vierailulla Heinikari lauloi Juhanan roolin Joonas Kokkosen oopperassa Viimeiset kiusaukset.

Oopperassa Riitan kuolinkohtauksessa Juhana laulaa psalmin 103 sanoja lainaten: "Kiitä Herraa, minun sieluni, äläkä unhota, mitä hyvää hän on sinulle tehnyt. . ." Heinikarin sairasvuoteen äärellä käyneet saivat kokea, että se oli myös hänen oma asenteensa ankaran sairauden viedessä hänen voimansa.

Heinikari ei ansioistaan huolimatta ollut ehkä kovin tuttu suurelle yleisölle. Hän ei korostanut omaa persoonaansa eikä esiintynyt median lööpeissä.

Silloin tällöin radiossa soi Jonathanin Merimieslaulu Paciuksen oopperasta Kaarle Kuninkaan metsästys. Täydellistä tenorilaulua kuunnellessa ihmettelee, kuka on tämä ansiokas laulaja. Kuuluttaja kertoo: Matti Heinikari.

Jorma Hynninen
Esa Ruuttunen
Kirjoittajat ovat Matti Heinikarin kollegoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Reseptit